KKTC’den pandemiye rağmen sağlık turizmi atağı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

“Sinovial Kondromatozis” ve “Pigmente Nodüler Sinovitis” gibi nadir görülen eklem hastalıklarına sahip  hastalar tedavi için Türkiye’den KKTC’ye gidiyor.

Yurt Dışındaki Sinovyal Eklem Hastaları, Çareyi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Buluyor!

 “Sinovial Kondromatozis” ve “Pigmente Nodüler Sinovitis” gibi nadir görülen eklem hastalıklarına sahip  hastalar tedavi için Türkiye’den KKTC’ye gidiyor. Hastaların tedavileri, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Nükleer Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalları tarafından multidisipliner yaklaşımla yapılıyor.

Dizlerde daha sık görülse de vücuttaki bütün eklemleri etkileyebilen bu hastalıkların tedavi yöntemleri arasında ilaç, cerrahi ve steroid enjeksiyon yer alıyor. Ancak geleneksel yöntemler tedavide bazen yetersiz kalabiliyor. Bu tip durumlarda Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde de uygulanmaya başlanan “radyonüklid sinevektomi” tedavisi hastalar için umut oluyor. Son olarak, tedavi için Türkiye’den KKTC’ye giden, her ikisi de daha önce cerrahi tedavi görmüş, Sinovial Kondromatozis tanılı 27 yaşındaki H.A. ve Pigmente Nodüler Sinovitis tanılı 26 yaşındaki M.G.K.’ya, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde başarılı bir uygulama ile radyonüklid tedavi uygulandı. 

15 Günde Olumlu Sonuç  

Olumlu etkileri 15 gün sonra görülmeye başlanan radyosinevektomi tedavisinin başarı oranı yüzde 60 ila 80 aralığında değişiyor. Anesteziye ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebilen tedavi, diz, kalça ve el parmakları gibi vücudun farklı bölgelerindeki eklemelere de uygulanabiliyor. Radyonüklid tedavisinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya başlamasıyla, başta Türkiye olmak üzere birçok yabancı ülkeden, Sinovial Kondromatozis hastası tedavi olmak üzere KKTC’ye gitmeye başladı. 

Yurt dışından KKTC’ye gelen hastalara uygulanan işlemlerle ilgili açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Arslan, daha önce Türkiye’de farklı tedavi yöntemleri deneyen fakat sonuç alamayan hastaların radyonüklid tedavisi için ülkemize geldiğini ve uygulanan tedavi sonrası sağlıkla taburcu edildiklerini söyledi. 

Prof. Dr. Nuri Arslan: “Radyonüklid tedavi yönteminin yüzde 80’e ulaşan yüksek bir başarı oranı var.”

Nadir olarak görülse de oldukça sıkıntı verici bir eklem hastalığı olan Sinovial Kondromatozis ve Pigmente Nodüler Sinovitis’in sebep olduğu ağrı ve şişlik nedeniyle oluşan hareket kısıtlamasının yaşam kalitesini büyük oranda azalttığını söyleyen Prof. Dr. Nuri Arslan, radyonüklid tedavisinin cerrahi ile başarı elde edilemeyen veya tekrarlama olasılığı yüksek olan  hastalar için bir umut ışığı yarattığını ifade ediyor. 

Tedavinin ilk aşamasında eklem içerisinde biriken sıvı boşaltılıyor. İkinci adımda ise enjeksiyon yöntemiyle, ekleme radyoaktif ilaç ile birlikte  steroid ve serum fizyolojik  verilerek radyoaktif ilacın  eklem içerisinde eşit bir şekilde dağılımı sağlanıyor. Tedavinin başarı şansı, hastalığın kroniklik derecesine, sinoviyal membranın kalınlığına ve daha önce yapılan cerrahi müdahalenin başarısına da bağlı olarak, yüzde 80’e kadar ulaşabiliyor. Hastaların ağrılarının ve eklem şişliğinin tedavi sonrasında 2 ila 3 haftada azalmaya başlaması bekleniyor. İlk tedaviden yeterli sonuç alınamaması durumunda  6’ıncı aydan sonra işlem tekrarlanabiliyor. Tedavi yanıtı 1 ay sonra yapılacak klinik muayene ve MR kontrolü ile yapılıyor.


Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.