300 Gün boyunca uzayda unutulan Astronot dünyaya döndü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Uzaya çıkmak herkesin yapabildiği bir şey değil. Bunu kaldırabileceğinizi kanıtlamak için yıllar süren bir eğitimden geçmeniz gerekir. Eğitimi alan herkes de uzaya çıkma şansını elde edemez.

Kozmonot Sergei Krikalev rutin bir görev için uzay istasyonunda yaşama şansını elde etmişti. Ancak 5 aylık rutin görevi onun 300 gün boyunca uzayda kalmasına neden olacak beklenmedik bir sona sahip olacaktı. İnanılmaz hikayesini aşağıda okuyabilirsiniz.

Görev

Kozmonot Sergei Krikalev ikinci uzay görevine gitmek için evden ayrılmıştı. Bu sefer Dünya'nın 358 kilometre üzerinde yer alan Mir Uzay İstasyonu'nda yaşayacaktı. Sergei bu rutin görevinin hayatını tehlikeye sokacağından habersizdi.

Kaynak: Science 101

Uzayda beklerken Sergei, Dünya'nın hareketini 358 kilometre yukarıdan izliyor ve eve döndüğünde onu nelerin beklediğini düşünüyordu. Geri dönüp dönemeyeceğini ve dönerse evde onu nelerin beklediğini bilmiyordu. Bu belirsizliğe sebep olan şey neydi?

Sergei Krikalev İle Tanışın

Sergei yıllardır kozmonotluk eğitimi görüyordu. Zaman içerisinde yükselerek bulunduğu pozisyona gelmişti. Uzay uçuşu geliştirmede çalışmadan önce makine mühendisliği diploması almıştı ve pilotluk eğitimi vardı. Bu becerileri onu kozmonotluk için ideal yapıyordu. Kısa süre içerisinde yer kontrol operasyonları ve uzay operasyon yöntemleri üzerinde çalışmaya başladı. 20'li yaşlarına geldiğinde yörünge içi kurtarma operasyonu gerçekleştirmişti.

Kaynak: Science 101

30'lu yaşlarında Sergei, Mir Uzay İstasyonu'na ilk uçuş görevine katıldı. İlk görevi başarı ile sonuçlandı. Daha sonrasında kendisinden Mir Uzay İstasyonu'na bir yolculuk daha yapması istendi. Ancak bilmediği şey, uzaydaki ikinci görevinin ilki kadar sorunsuz geçmeyeceğiydi.

Uzay İçin Yola Çıktı

Sergei ikinci görevine gitmeden önce bir yıl eğitim vardı. Eğitim uzayda tam 5 ay boyunca kalmasına yardım edecekti. Bu, görevin asıl uzunluğuydu. Sergei yolculuğunun 5 aydan uzun sürmesi durumunda karşılaşabileceği problemler ile başa çıkabilecek kadar eğitim almamıştı.

Kaynak: Science 101

Sergei ve diğer iki astronot, 19 Mayıs 1991'de Mir Uzay İstasyonu için yola çıktılar. Ekip neredeyse ölümcül bir hata yaptıklarını fark etmeden yola çıktı. Sergei ekipteki tek uçuş mühendisiydi. Bu ileride büyük bir önem kazanacaktı.

Varış

Uzaya giden ilk Britanyalı astronot Helen Sharman da bu görevde Sergei ile aynı ekipteydi. Discover Dergisi ile yaptığı röportajda Sergei'yi baskı altında sakin kalabilen biri olarak tanımlamıştı. Helen uzay istasyonuna yaklaşırken tek bir yanlış hamlenin hepsini öldürebileceği için ne kadar panik olduğunu ancak güvenli bir şekilde yanaşmayı başardıklarını hatırlıyordu.

Kaynak: Science 101

Mir Uzay İstasyonu filmlerdeki uzay istasyonları kadar görkemli değildi. Kokan ve gürültülü bir yerdi. Temiz hava olmadığı için tüm istasyon ter kokuyordu. Fanların, pompaların ve diğer makinelerin bitmek bilmeyen sesleri yüzünden sürekli gürültülüydü.

İşini Sevmenin Önemi

Mir Uzay İstasyonunun hayal kırıklığı yaratan haline rağmen Sergei burada olmaya bayılıyordu. Helen, Sergei'nin bir keresinde kendisine uzay istasyonuna her geldiğinde kendini evde hissettiğini söylediğini belirtmişti. The Gurardian ile yaptığı röportajda Sergei, uzayda olmanın en sevdiği yanının Dünya manzarası olduğunu söylemişti. İkinci en iyi yanı ise sıfır yer çekimde hissettiği özgürlüktü. Ağırlıksız olma kendisini uçan bir kuş gibi hissetmesini sağlıyordu.

Kaynak: Science 101

Boş zamanı olduğunda Sergei kendisini eğlendirecek bir şeyler buluyor ve istasyonun bir ucundan diğerine hiçbir yere değmeden uçma gibi oyunlar yaratıyordu. Neşeli mizacı ekip arkadaşlarına mutluluk veriyordu. Ancak bilmediği şey bu görevin tasasız günlerine kısa bir süre içerisinde noktayı koyacağıydı.

İkiye Düştüler

Sergei'nin ekibi vardığında Mir Uzay İstasyonu'nda halihazırda başka astronotlar da vardı. 8 gün boyunda beraber çalıştılar. Sergei, beraber Dünyaya bakıp yüzeydeki belirli yerleri bulmaya çalışarak eğlendiklerini anlattı.

Kaynak: Science 101

Kısa süre sonra ilk astronotların Dünya'ya dönme vakitleri gelmişti. Daha kısa bir görev almış olan Helen de onlarla beraber döndü. Sergei diğer ekip arkadaşı Komutan Anatoly Artsebarsky ile baş başa kalmıştı. Artık uzayda sadece ikisi vardı.

Bu Sırada Dünya'da

Sergei Mir Uzay İstasyonu'nda kalmaya devam ederken Dünya'dan gelen haberler çok kısıtlıydı. 1991 yılı Ağustos ayında evinden tedirgin edici bir haber aldı. Sovyetler Birliğinin komünist liderleri zamanın sovyet lideri Mikhail Gorbachev'e karşı protestolara başlamışlardı. Komünistler Moskova'daki Kızıl Meydan'a yürüyorlardı.

Kaynak: Pixabay

Anahtar Kelimeler:
UzayAstronot
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.