Uludağ'ın "Milli Park" vasfı kaldırıldı ve Alan Başkanlığına devri gerçekleşti

Bursa’da Uludağ Milli Parkı sınırlarının Uludağ Alanı sınırları ile çakışan kısımlarının milli park vasfı kaldırıldı. Bölge, ekoloji savunucularının (T)alan Başkanlığı adını verdiği ve bölgenin doğasını tahribata uğratacağını söylediği Uludağ Alan Başkanlığına devredildi.

Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararına göre, alandaki milli park iş ve işlemlerini yürütmek üzere ilgili idarelere tahsis edilmiş olan taşınmazlar da Uludağ Alan Başkanlığına devredildi.

Kararın, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu‘nun 3’üncü maddesi gereğince alındığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Bursa’da yaşam alanı savunucuları Alan Başkanlığı ile bölgenin doğasının tahribata uğrayacağını belirterek ‘Talan Başkanlığı’ olarak nitelendirmişti.

Uludağ’ın Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edileceği ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını belirten yaşam alanı savunucuları, Alan Başkanlığı komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyelerin ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluştuğunu belirterek bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ’ı korumaya yönelik olmayacağını ifade etmişti.

Uludağ Milli Parkı’nın endemik türlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu 2 bin 100 hektarlık bölümünün yönetiminin, kurulması istenen Alan Başkanlığı’na devredileceği ve bu alanda Milli Park Yasaları’nın uygulanamayacağını ifade eden yaşam savunucuları, şunları kaydetmişti:

“Alan Başkanlığı’nın içerisindeki Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceği aşikardır.”

Yeşil Gazete / özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.