Marakeş’te deprem sırasında görülen MAVİ IŞIK nedir? Kahramanmaraş depreminde de görülmüştü?

Fas’taki güçlü deprem meydana gelmeden çok kısa bir süre önce, gökyüzünde mavi ışıkların belirdiğini gösteren videolar sosyal medyada yayıldı.

Şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Suriye’nin bazı bölgelerini de vuran, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki deprem anında da benzer görüntüler ortaya çıkmıştı.

Bu ışıklar nedir?

Nadir görülen bir olay olan deprem ışıklarını bilim insanlarının açıklaması oldukça zor.

Deprem esnasında ortaya çıkan bu ışıkların her seferinde farklı şekilde görülmesi, sıradan yıldırımlardan UFO’lara  kadar çeşitli teorilere kapı aralıyor.

San Jose Üniversitesi fizik profesörü ve NASA araştırmacısı olan Friedman Freund, 2014 yılında National Geographic’e verdiği röportajda, bu ışıkların birçok farklı şekil, form ve renkte olabileceğini söyledi.

Tarih boyunca deprem ışıkları

1600 yılına kadar uzanan bu tür ışıklara ilişkin 65 kaydı inceleyen Freund ve meslektaşları, elde ettiği bulguları 2014’te Sismolojik Araştırma Mektupları adlı dergide yayınladı.

Örneğin 12 Kasım 1988’de Kanada Quebec'teki güçlü bir depremden 11 gün önce insanlar, St. Lawrence Nehri boyunca parlak mor-pembe bir ışık küresinin görüldüğünü bildirdi. 

2007’de Peru’nun Pisco kentinde yaşanan ve Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğüne ulaşan deprem öncesinde de gökyüzünü aydınlatan parlak bir ışık ortaya çıktı. Bu ışıklar, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

Ayrıca 2009’da İtalya’nın L’Aquila şehrindeki depremden önce de gökyüzünde 10 santimetre uzunluğunda bir ışık belirmişti.

Bu ışıklar gerçek mi?

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), deprem ışıklarının gerçekten var olup olmadığı konusunda ihtiyatlı davranıyor.

USGS’nin web sitesinde konu hakkında şunlar yazıyor:

Jeofizikçiler, bir depremin merkez üssü ve zamanına yakın görülen sıra dışı ışıklar ve bunların deprem ışıkları olarak kabul edilip edilmediği hakkındaki raporların doğruluğu konusunda hemfikir değiller.

Deprem ışıklarına ne sebep olur?

2014 yılındaki çalışmada, 65 deprem ışığı olayını desen açısından analiz eden Freund ve meslektaşları, ışıkların sismik aktivite sırasında belirli kaya türlerinde etkinleştirilen elektrik yüklerinden kaynaklandığına dair bir teori ortaya attı.

Ekip, olaya ilişkin ‘sanki yer kabuğundaki bir pili çalıştırmışsınız gibi’ ifadelerini kullandı.

Örneğin bazalt ve gabro kayalarının kristallerinde elektrik yüklerini havaya salabilecek küçük kusurlar vardır. 

FOTO: Kahramanmaraş depreminden saniyeler önce ortaya çıkan beyaz ışıklar

Kahramanmaraş depreminden saniyeler önce ortaya çıkan beyaz ışıklar

Bilim insanlarının tahminine göre, bu ışıkların oluşmasını sağlayan koşullar, dünya çapındaki depremlerin yüzde 0,5’inden daha azında mevcut. Bu da ışıkların nispeten nadir görüldüğünü açıklıyor. 

Ayrıca deprem ışıklarının deprem sonrasında değil, öncesinde veya sırasında daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Daha önceki bir çalışmada, tektonik stresin, kuvars içeren kayaların belirli bir şekilde sıkıştırıldığında güçlü elektrik alanları ürettiği, ‘piezoelektrik etki’ olarak adlandırılan bir etki yarattığı öne sürüldü.

Ancak deprem ışıklarını incelemenin zorluklarından biri de, bunların öngörülemez ve kısa ömürlü olmaları. 

Bazı bilim insanları, bu soruna geçici bir çözüm bulma amacıyla, bu fenomeni laboratuvarda yeniden üretmeye çalıştı.

New Jersey Rutgers Üniversitesi’nden bir fizikçinin yürüttüğü ve 2014’te yayınlanan başka bir çalışmada ise, plastik diskler ve un gibi farklı malzeme parçacıklarının sürtünme sırasında elektrik yükü ürettiği görüldü.

Bilim insanları, bu etkiyi tanecikler arasındaki sürtünmeye bağladılar. Bu hem piezoelektrik teorisiyle, hem de Freund’un teorisiyle çelişiyordu.

Çelişkili bilimsel teoriler ortaya çıktığı sürece, deprem ışıklarının nedenleri konusundaki tartışmalar da devam edecek.

Rabat / Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.