Hastalıklı ve zarar görmüş meyveleri tespit eden robot geliştirildi

Moskova’daki Bilimsel Araştırma Teknik Üniversitesi’ndeki uzmanlar, Tambov Devlet Teknoloji Üniversitesi, Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi ve Moskova Ekonomi Yüksekokulu’ndaki meslektaşlarıyla birlikte, hastalıklı ve zarar görmüş meyveleri otomatik olarak tanımlayabilen bir robot geliştirdi.

Rus haber ajansı Tass’ın aktardığına göre Moskova Bilimsel Araştırma Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Ivan Ushakov, konuya dair şunları söyledi:

 İnsan görüşünü simüle eden yapay sinir ağlarını kullanan bir stereo kamerası olan botANNIC robotu, ağaç yapraklarını ve meyve veren kısımlarını tarayarak ağacın üstündeki elmaları, olgunluk ve hasar derecelerini tespit ediyor.

weg

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgi ve haberine göre Tambov Teknoloji Üniversitesi Mekanik Bölümü’nden Prof. Alexander Devin de açıklamasında “Robot ayrıca çok boyutlu hacimsel analiz yoluyla meyve fotoğraflarını hasar ve hastalık derecesine göre birkaç gruba ayırıyor. Sınıflandırma doğruluğu en az yüzde 80” ifadelerini kullandı.

Tass’ın haberine göre sistem, testlerde etkinliğini kanıtladı. Robotun çiftliklerde verimi artırması ve kayıpları azaltması bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.