Dev teknoloji şirketleri mercek altında: AB Dijital Hizmetler Yasası yürürlüğe girdi

Sıkı önlemler, sosyal ağlar da dahil olmak üzere 19 dev platformu etkiliyor.

Avrupa Birliği'nin sanal dünyayı büyük ölçüde etkileyecek "Dijital Hizmetler Yasası" (DSA) yürürlüğe girdi

Büyük teknoloji firmalarına yönelik AB baskısı, kullanıcılar için birçok avantaj ve değişiklik getiriyor. 

İnternet devleri, Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 25 Ağustos Cuma gününden itibaren yasa dışı bilgi içeren gönderilere karşı önlem almalı ve AB vatandaşlarını bu içerikten korumalı.

Yasa, teknoloji şirketlerini dijital içeriği daha sıkı izlemeye ve Avrupalı kullanıcıları yanlış bilgilerden ve nefret söyleminden korumaya zorluyor.

DAHA FAZLA OKU

Zuckerberg hayal kırıklığına uğradı: Threads kullanımında keskin düşüş

Musk'ın yeni markası X'i kullanan 900 şirket var: "Dava açılma ihtimali yüzde 100"

Musk'ın bizi arkadaşlığa zorlaması doğru mu?
Şirketlerin ayrıca hizmetleri, algoritmaları ve reklam seçimi konusunda daha şeffaf olmaları gerekiyor.

Düzenlemenin ilk aşaması cuma günü yürürlüğe girdi ve Avrupa Birliği'nde aylık en az 45 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal ağlar, web siteleri ve çevrimiçi perakende satış işletmeleri de dahil olmak üzere 19 dev dijital platformu etkiledi.

Yasadan etkilenen dijital platformlar şöyle sayılabilir:

Alibaba Express, Amazon Store, Apple Appstore, Booking.com, Facebook ve Meta’ya ait Instagram, Google Haritalar ve Play, Shopping ve LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, X, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing ve Google Arama.

AB içindeki ve dışındaki pek çok kişi, düzenlemenin diğer ülkeleri de benzer kararlar almaya teşvik edeceğini ve dünya çapındaki teknoloji devlerine daha fazla düzenleyici gözetim dayatacağını umuyor.

Avrupa iç pazarını denetleyen Komiser Thierry Breton, çevrimiçi olarak yayınlanan bir videoda, "Bu sistemik platformlar günlük yaşamlarımızda çok önemli bir rol oynuyor ve şimdi Avrupa ve bizim için kendi kurallarımızı belirlemenin zamanı geldi" dedi.

Şirketler yıllık denetimlere tabi olacak ve Dijital Hizmetler Yasasını ihlal edenlere yıllık küresel gelirlerinin yüzde 6'sına kadar para cezası verilecek.

Yeni kurallar, şirketlerin yasa dışı içeriği bildirebilecekleri kullanımı kolay bir sistem sağlamasını ve kullanıcılara, kişisel internet kullanımlarını izleyerek oluşturulan profillere göre sosyal platformlarında görünen içeriği görmeme seçeneğinin sunulmasını gerektiriyor.

25 Ağustos’ta başlayan aşamanın ardından 19 platformun risk raporlarını sunması ve iki ay sonra şeffaflık raporlarını yayınlaması gerekiyor.

Düzenleyici yasa, Şubat 2024'ten itibaren tüm dijital hizmetlere uygulanacak.

Independent Türkçe, AFP

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.