Çocuğa resim öğretemeyiz ama ondan öğrenebiliriz!

Çoğunlukla resimden anlamayan bizler, çalışmayı görüneni taklit edilme oranına göre beğeniriz. Taklit etmek öğreticidir ama bu resimler, resim özelliklerini değil fotoğraf özelliklerini taşır. Resmin özellikleri nelerdir?

Resmin özellikleri: Samimiyet, sadelik, akışkanlık, yenilik, bütünsellik vb.

Çocuklarda bu özellikler doğal olarak bulunur. Tabi bizler onlara resim öğretmeyi, onay vermeyi, başkaları ile kıyaslamayı bırakırsak. Bizim bu davranışlarımız resim yolu ile çocuğun büyümesini engellemektir.

Bu konuda üç deneyimizi paylaşıyoruz:

Dört yaşında olan Alicihan’ın yaptığı resme hayran kaldım ve :

Bana resmini verir misin, diye sordum.

Etekleri zil çalarak annesine koştu. Boyundan büyük sesiyle:

Anne, resmimin fotoğrafını çeker misin? Leyla’ya vereceğim.

Doğrusu yaptığı çalışmayı böyle önemsemesi, o yaşta verdiğini belgelemesi beni çok şaşırtmıştı.

İkinci örneğimiz Deniz. Kendisinin dört, beş, altı yaşlarında yaptığı çalışmalara bakalım. Onay beklemeden, sevdiği gibi, özgürce ve benzetme kaygısı gütmeden yapmasını söylemem sizce işe yaramış mı? Bizce bilmeden bilen büyüklerin radarından azda olsa kaçabilmiş.

Üçüncü deneyimiz Prag’dan Anicka. Ondan resim aldığımda sekiz yaşındaydı. Beş yıl sonra kitabımıza resmini koymak için ailesinden izin almak istedim. Annesi hemen onüç yaşında seçildiği ve katıldığı Venedik Bienal resminin fotoğrafını gönderdi! Bienal; iki yılda bir yapılan sanatsal etkinliklerdir.

Şimdi dostlar, sizce Anicka’yı yolculuğunda etkileme ihtimalim var mı? Bir küçük ihtimal bile olsa mutluluk duyarım. Onlarla konuşurken dikkatli olmamız önemli. Daima olumlu sıfatlar yükleyelim, gerçekten ömür boyu yükleniyorlar çünkü. Çocukta bize göre olumsuz bir özellik de olsa onu olumlu şekile çevirelim. Örneğin: inatçılık yapıyorsa, sebatlısın, isteğinden eminsin, sorumluğunu alıyorsun, gibi. Yalan söylüyorsa, sen daima doğruyu seversin, doğruluk sana çok yakışıyor gibi. Gerçekte onları nasıl etkilediğimizi, hangi düşünce kalıbını oluştuğumuzu fark edemeyiz. Resmi değerlendirmeyi, başkası ile kıyaslamayı lütfen bırakın, buna hakkımız yok. Onlara yer ve malzeme sağlayın yeter.

Hepimize çocuk bakışı dileriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.