KKTC'nin Yerli Otomobili "GÜNSEL", Bursalı Mühendislerin İmzasını Taşıyor...

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bursalı mühendisler KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL’in geliştirilmesinde en kalabalık ekiplerinden biri olarak büyük pay sahibi.

Türk mühendislerin 1.2 milyon saat emek vererek geliştirdiği, 10 binin üzerinde parçanın bir araya gelmesiyle oluşan yüzde 100 elektrikli GÜNSEL, tek şarjla 350 kilometre yol kat edebiliyor. Aracın motoru 140 kW gücünde ve Saate 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli otomobili GÜNSEL, Dr. Suat Günsel’in 50 yıl önce kurduğu çocukluk hayaline dayanıyor. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in, babasının hayalini gerçekleştirdiği GÜNSEL, ilk kez 2016’da kamuoyu ile buluştu.

GÜNSEL’in ardında yaratıcı bir ekip var. Türk mühendis ve tasarımcılardan oluşan bu ekibin en önemli parçalarından birini ise Bursalı isimler oluşturuyor. Bursalı Anıl Balcı, Bünyamin Aydın, Harun Çelebi, Meryem Çelik ve Nazmiye Işık, ortak bir hayal için GÜNSEL’de bir araya geldi. Her biri farklı birimlerde görev alan genç mühendisler, Bursalı gençlere hayallerin peşinden gitmeleri gerektiğini söylüyor.

Anıl Balcı: “Bu hayali gerçekleştiren ekibin bir parçası olmak harika bir his.”

Bursalı mühendislerden Meryem Çelik ve Anıl Balcı, otomotiv mühendisliği mezunu. 27 yaşındaki Anıl Balcı aracın yaşam modülü kısmında Homologasyon Mühendisi olarak görev alıyor. Aracın yaşam modülünde kullanılan parçaların uygunluğundan sorumlu olan Balcı, “GÜNSEL’de herkes ortak bir hayal için bir arada. Bu hayali gerçekleştiren ekibin bir parçası olmak harika bir his” diyor. Anıl Balcı, gençlere “Hayallerinizin peşinden gidin ve sevdiğiniz işi yapın” mesajı veriyor.

Bünyamin Aydın: “GÜNSEL ile hayallerimi gerçekleştirme fırsatı buldum.”

24 yaşındaki otomotiv mühendisi Bünyamin Aydın, GÜNSEL’de termal yönetim sistemleri mühendisi olarak görev alıyor. “Yaptığımız çalışmalar, araştırmalar ve eğitimler sayesinde mesleki olarak kendimizi her geçen gün geliştiriyoruz” diyen Aydın, GÜNSEL ekibinde yer almayı “bir ayrıcalık” olarak tanımlıyor. Her zaman en büyük hayalinin elektrikli otomobillerle ilgili çalışmalar yapmak olduğunu söyleyen Aydın, “GÜNSEL ile birlikle bu hayallerimi gerçekleştirme fırsatı buldum. Bir mühendis olarak arkanızda böyle bir iş bırakmak çok farklı bir duygu” diyor.

Meryem Çelik: “GÜNSEL gelişime ve yeniliğe açık bir firma olduğu için çalışanına değer verir.”

GÜNSEL ekibindeki en genç mühendislerden 23 yaşındaki otomotiv mühendisi Meryem Çelik de Günsel’de araçların kalite ve güvenlik şartlarına uygunluğunu kontrol edip ve onay veren Homologasyon departmanında çalışıyor. "GÜNSEL" ekibinin bir parçası olduğumdan beri analitik yönümü oldukça geliştirdim ve bulunduğum departman sayesinde iş ilişkilerimi güçlendirdim” diyen Çelik, GÜNSEL deneyimini “kendimi çok şanslı hissediyorum” sözleriyle tarif ediyor. Çelik, sıfırdan araç yapımının bir parçası olabilmenin en büyük hayallerinden biri olduğunu söylüyor. Çelik, “GÜNSEL gelişime ve yeniliğe açık bir firma olduğu için çalışanına değer verir. Ekibin her bir üyesi de mesleğini seven ve işini zevkle yapan kişiler. Bu durum çalışma ortamına da yansıyor” diyor.

Harun Çelebi: “Elektrikli otomobile ilgi duyan gençleri hayallerini gerçekleştirmek için GÜNSEL’e davet ediyorum.”

Araç Entegrasyon ve Paketleme Mühendisi olarak GÜNSEL’de görev alan Harun Çelebi ise araç sistemlerini sanal ortamda entegre edip sistem uygunluğunu kontrol ediyor. Çelebi GÜNSEL deneyimini anlatırken “İçerisinde geçen her anı, adaptasyonu ve tanımayı daha iyi bir adım için fırsat olarak değerlendirip araç entegre sistemleri hakkında birçok bilgiye ulaştım” diyor.

Daha önce yanmalı motorlar üzerine TOFAŞ’ta, elektrikli araç üzerine de Maserati Lavante’de deneyim sahibi olan Çelebi, “Sıfırdan elektrikli otomobil üretme sürecini GÜNSEL ile yol alarak ileriye taşımak benim için paha biçilmez bir deneyim oldu” diyor. Çelebi, elektrikli otomobile ilgi duyan gençleri de hayallerini gerçekleştirmek için GÜNSEL’e davet ediyor.

Nazmiye Işık: “Yolun başında böylesine güzel bir projede yer almak gurur verici ve yarınlara olan inancımı güçlendiriyor.”

25 yaşındaki endüstriyel tasarım mühendisi Nazmiye Işık ise GÜNSEL B9’un dijital gösterge ekranı ve orta panel de yer alan bilgi eğlence sisteminin kullanıcı deneyimi ve ara yüzü tasarımında görev alıyor. Mesleki anlamda ilk profesyonel deneyimini GÜNSEL’de yaşayan Işık, “Yolun başında böylesine güzel bir projede yer almak gurur verici ve yarınlara olan inancımı güçlendiriyor” diyor. Eğitim gördüğü dönemde Shell Eco Marathon ve TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışlarına katılan ekiplerde görev alan Işık, otomobil üretme hayalini GÜNSEL ile gerçekleştirmenin gurur verici olduğunu söylüyor.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.