Kent bostanlarında 60 çeşit biberden tohum elde edildi
Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve ekolojik tarım koşullarına uygun üretimin yapıldığı Küçük Ölçekli Kent Bostanları meyvelerini vermeye başladı. Bostanda 60 biber türü yetiştirilerek tohum elde edildi.
Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda tohum alma işlemleri başladı. Nilüfer’in biberiyle ünlü Ürünlü Mahallesi’nde kurulan Kent Bostanları’nda biber üretimine de geniş yer verildi. 7 yıllık çalışma sonucunda üretimle elde edilen ve Türkiye’nin birçok ilinden toplanan yerel biber tohum çeşitleri bostanda yetiştirildi. 64 metrekarelik 8 üretim parselinde tohum üretimi amacıyla, sivri biberden gül biberine, gavata biberinden gobalak biberine acı ve tatlı olmak üzere 60 çeşit biber ekimi yapıldı. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü kontrolünde ekolojik tarım koşullarına uygun yapılan üretimde ağustos ayı itibariyle tohum alma işlemleri başladı.
Genetiğiyle oynanmış tohum yerine, yerel tohum üretiminin yapılması ve çoğaltılması amacıyla yapılan çalışmalarda elde edilen tohumlar, Nilüfer Belediyesi’nin desteklediği ve Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) tarafından kurulan Tohum Kütüphanesi’ndeki yerini alacak. Tohumlar daha sonra, Nilüfer Belediyesi tarafından herhangi bir ticari amaç taşımayan, yerel tohuma ilgi ve duyarlılık gösteren kişi ve kurumlara yönelik gerçekleştirilen Nilüfer Tohum Takas Etkinliği’nde paylaşıma sunulacak.
Yerel tohumun üretilmesi, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bunun yanında kentlileri, çocukları, gençleri, dezavantajlı grupları tohum ve toprakla buluşturmayı ve ekolojik koşullarda tarımsal üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ürünlü Mahallesi’nin ‘coğrafi işaretleme’ alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Sofralık biber ve fide üretiminde ün yapmış olan Ürünlü Mahallemizin, tatlı kıl sivri biber başta olmak üzere tüm biber çeşitlerinin de mutlaka korunması gerekiyor. Yerelin biberleri, Ürünlü Kadın Derneği’nin üretim atölyesinde turşu, salça, sos hatta reçele dönüştürülmekte” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.