İşletmeciler ve çalışanları seslerini duyurmak için buluştu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Pandemi döneminde büyük zorluklarla boğuşan işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları, seslerini duyurmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Nilüfer Kent Konseyi önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda işletmeci ve hizmet sektörü çalışanı katıldı. Basın açıklamasının ilk bölümünü Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve işletme sahibi Neslihan Binbaş yaptı.

Açıklama şöyle;

“Ülkemiz ve dünyada yaşanan pandemi sürecinin yıkıcı etkilerinin ve yaşadığımız bütün olumsuzluklarının farkındayız. Elbette bizler de fedakârlık yapmalı ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Sağlık personellerimizin ve Bilim Kurulu’nun pandemi ile mücadelesini görüyoruz ve müteşekkiriz Ancak dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz!

Pandemi’nin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece bizler ödüyoruz. Tüm ülke pandemi ile mücadele ederken niye sadece bizim işletmelerimizin kapalı kalıyor? Bu gerekliliği anlayamıyor ve anlatamıyoruz. Merak ediyoruz bu kapatmaları yapan yetkililer toplu taşımada ya da AVM’lerde, fabrikalarda ve yemekhanelerde bulaş riski görmezken sadece tek kapalı olan hizmet sektöründe mi risk görüyor sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı.

Salgını önlemek adına alınan kararların adil olmasını ve yaşadığımız külfeti taraflar arasında eşit olarak bölünmesi gerektiğine inanıyoruz. İşletmelerimizde çalışan personellerimiz zor durumda açlık sınırında bile olmayan desteklerle yaşamaya çalışıyorlar işleri var maaşları yok. Çalışanlarımızda duyduğumuz ‘bu durum geçer geçmez kendimize farklı sektörden bir iş bakacağız’ oluyor. Pandemiden sonra yiyecek içecek sektöründe çalışacak insan gücü bulamayacağımızdan korkuyoruz. Pandemi ile mücadele ülkemizde olduğu gibi dünyada da devam ediyor fakat bütün ülkelerde kapanan işletmelere 5 yıl ödemesiz faizsiz destekler sağlanıyor. Bir önceki yıllardaki vergi matrağının belirli kısımları hibe olarak işletmelere destekler olarak veriliyor. İşletmelerin tekrar açılması için çeşitli destekler sağlanıyor. Biz de ise kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan işletmelerimizde ilk pandemi döneminde aldığımız faizli kredilerin ödenmesi bekleniyor. İşletmelerimize ait kira sorumluluklarımız devam ediyor özel mülkiyetlere ait olanlar bir yana kapalı kaldığımız dönemler için mülkiyetleri kamuya, vakıflara veya belediyelere ait işletmelerde kiraya ait borç stoklarımız birikiyor. En acısı enerji firmaları kapalı işletmelerimizin borçlarından dolayı enerjilerini kesiyor ,sayaçlarımızı söküyor. Biz işletmeciler olarak bu günleri unutmayacağız! Yalnız bırakıldık görmezden,gelindi yokmuşuz gibi davranıldı. Biz işletmeciler olarak iş yerlerimiz açılana kadar her pazartesi kar kış kıyamet demeden derdimizi anlatmak için bir araya geleceğiz ve sesimizi duyan var mı, diye haykırmaya devam edeceğiz.”

Neslihan Binbaş’ın ardından BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, işletmecilerin ve hizmet sektörü çalışanlarının taleplerini iletti. Güler’in açıklaması şöyle:

“Biz yiyecek içecek işletmecileri, bu işletmelerde emek veren çalışanlarımız ve ailelerimiz adına devletimiz yetkilileri ile bu konuda karar alan bilim kuruluna seslenmek istiyoruz. Geçimlerini bu işletmelerden sağlayan milyonlarca aile adına işyerlerimizi kontrollü olarak bir an önce avm lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açmak istiyoruz.

Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz işletmelerimizi tekrar açabilmek için hibe desteği istiyoruz.

Bizler nisan ayındaki 1. Pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı oranlarla ilave faiz uygulanmadan yapılandırılmasını istiyoruz.

Kapalı olan veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarını, kamu- kiralayan - kiracı arasında külfetin eşit olarak bölünmesi suretiyle çözülmesini istiyoruz.

İşletmelerimizin için vergi, belediye harç ve diğer tüm alacakların yapılandırılmasını ile ilgili yapılandırma döneminin uzatılmasını ve ödeme sürelerinin ertelenmesini talep ediyoruz.

Yiyecek içecek sektöründe kapalı yada kısıtlı olan işyerlerinde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çekilmesini, ayrıca ücretsiz izin alacaklarının bu orana göre arttırılmasın ve uygulama sürenin uzatılmasını talep ediyoruz.

Bizler sorunlarımız çözülünceye kadar, her pazartesi işletmeciler ve çalışanlarımız ile birlikte sesimiz duyurmak için bir araya geleceğiz.

Sesimizi duyun, geç olmadan iflaslar her geçen gün artmadan. İşletmeciler, işletme çalışanları ve sektörden geçimin sağlayan milyonlar adına değerli katılımlarınız için teşekkür eder saygılarımızı sunarız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.