CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca: "BUSKİ Su Birim Fiyatını İndirsin!.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa halkının mahkum edildiği kabarık su faturalarının peşini bırakmıyor

Yüksek su faturaları Bursa’nın gündemindeki yerini koruyor. CHP İl Başkanı Karaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne su birim fiyatlarının indirilmesi ve atık su bedeli alınmaması çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne su birim fiyatlarında indirime gidilmesi, atık su bedeli tahsilâtından da vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın İnegöl Belediye Başkanı iken ‘katı atık bedelleri su faturasında alınsın’ diye belediye meclis kararı çıkardığını da hatırlatarak, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı olan aynı kişinin katı atık bedellerini toplamama kararının yarattığı büyük çelişkiye işaret etti.

İl Yönetim Kurulu üyeleri, ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, Bursa’da misafir olan Adana Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ve yurttaşların da katılımıyla Kent Meydanı’nda sosyal mesafeli-maskeli basın açıklaması yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, AKP iktidarı döneminde su şehri Bursa’daki su faturalarının hiç gündemden düşmediğini vurgulayarak, “Bursa su kaynaklarının üzerinde bir kent olmasına rağmen su fiyatları bakımından Türkiye’nin en pahalı su satan belediyelerinden birisi. 30 büyükşehir içinde suyu 7’nci pahalı satan belediye” dedi.

Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da suyu bir aboneye ulaştırana kadar ortalama 200 km altyapı gerekiyor. Diğer kentlerde de benzer. Fakat Bursa’ya bakıyoruz hemen yanı başımızda bizim içme suyu olarak kullandığımız suyun toplandığı barajlar var. Yani maliyet bakımından çok ucuz. Şimdi Alinur Aktaş’a şunu sormak istiyorum. Su fiyatından ne kadar kâr ediyorsunuz? Siz insani ihtiyacı dahi maliyetine göre en pahalı şekilde satarsanız pandemiyle mücadeleye de darbe vurmuş olursunuz. Suyun maliyetine bakıldığında Bursa’da satıldığının 4’te 1’i olduğuna dair bilgiye ulaştık. Sayın Alinur Aktaş’ın şunun hesabını vermesi gerekiyor. Suyu maliyetinin yüzde kaç fazlasına satıyor?”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen ayki oturumunda belediye başkanı tarafından bir önerge verildiğini ve ilçe belediyeleri adına su faturasına dahil olarak katı atık bedeli toplanmasından vazgeçildiğini hatırlatan Karaca, “Kamuoyunda şöyle bir algı oluşturuldu. Su fiyatını ucuzlatıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi su fiyatlarının ucuzlamasına kabul oyu vermedi. Burada hukuki olarak bir usul eksikliği var. İkincisi, gündeme gelmemiş, tartışılmamış, konuşulmamış” dedi.

Şu an AKP’li Osmangazi Belediyesi’nin bile Büyükşehir Belediyesinde birikmiş milyonlarca lira alacağı olduğunun altını çizen Karaca, “Burada keyfilik söz konusu. Ona rağmen su faturasını ucuzlattık diye bir algı oluşturuyor. Burada su birim fiyatlarında bir kuruşluk indirim yok. Atık su bedeli, sayaç okuma bedeli, bakım bedeli, yatırım bedeli vs. onların bir tanesi de katı atık bedeli. Katı atık bedelini ilçe belediyelerine aktarıyor. Onu fatura içeriğinden çıkarttı şimdi. Diyoruz ki atık su bedeli almayın. Bunu almayan büyükşehir belediyeleri var” şeklinde konuştu.

“GERÇEKTEN İNDİRİM YAPMAK İSTİYORSAN…”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, eğer “gerçekten” su faturasında bir indirim yapmak istiyorsa, su birim fiyatını indirip, atık su bedeli tahsilatını da durdurması çağrısında bulunan CHP Bursa İl Başkanı Karaca, şöyle devam etti:

“Yarın büyükşehir belediye meclisinde grup başkanvekilimiz Osman Ayradilli, bugün grup toplantısında gündeme alacağımız önergeleri gidip teslim edecek. Bir tanesi su faturalarıyla ilgili. Suyun birim fiyatı düşsün istiyoruz. Birinci kademede birim fiyat 3 lira 86 kuruş, 2. kademede 7,5 lira. 10 ton su insani kullanım hakkıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi 10 ton suyu 10 lira yaptı. Sabitleyin. Su kaynakları burada. O kadar ucuza mal ediyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 500 litre sudan ücret almıyor. İnsani kullanım hakkı diyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi su faturalarından atık su bedeli almasın. İkincisi su birim fiyatları ucuzlasın. Su birim fiyatları kademe 1 ve 2’de ucuzlasın. Zaten maliyetinin 3,4,5 katına satıldığı söyleniyor. İndirim su birim fiyatlarının ucuzlamasıyla olur.”

KARACA, ALİNUR AKTAŞ’IN DÜŞTÜĞÜ ÇELİŞKİYE İŞARET ETTİ

Karaca, Aktaş’ın düştüğü çelişkiyi şöyle anlattı:

İlçe belediyelerinin yasal olarak katı atık bedelini tahsil etme yetkisi olmadığını hatırlatan Karaca, “Genelgede su faturasıyla tahsil edilir deniyor. Gemlik Belediyesi su faturası mı basacak? Mudanya, Nilüfer hatta Osmangazi Belediyesi su faturası mı basacak? Bu belediyelerin su faturası basma hakkı yok. Burada su faturasının ucuzlaması diye bir şey söz konusu değil. Yalan söylüyor, algı oluşturmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Alinur Aktaş İnegöl Belediye Başkanıyken katı atık bedelleri su faturasında alınsın diye İnegöl Belediye Meclisinden karar çıkartıp Büyükşehir’e gönderdiğini hatırlatan Karaca, “İnsan önce siyasi geçmişine bakar. İnegöl Belediye Başkanıyken katı atık bedellerini Büyükşehir alsın diyorsunuz ama şimdi de bunu faturadan çıkartıyorum diyorsunuz. Hedef şu: Hem kendi parti içi mücadelelerinde avantaj sağlamak hem de CHP’li belediyelere hizmet üretiminde sıkıntı yaşattırmak” dedi.

“ALGI OLUŞTURMA ÇABANIZDAN VAZ GEÇİN!”

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni su faturalarındaki algıya son vermeye çağıran Başkan Karaca, “Bursa Büyükşehir’in 2020 bütçesinde atık su geliri 143 buçuk milyon lira. Bu direkt Büyükşehir’e gidiyor. Eğer gerçek bir indirim yapılacaksa bundan feragat etsin. Su birim fiyatlarında da indirim istiyoruz” şeklinde konuştu.

BUSKİ, KAPALI KAHVEHANEYE SU FATURASI GÖNDERDİ

Bu sırada bir vatandaş, kahvecilik yaptığını ve kahvesinin pandemi nedeniyle kapalı olduğu dönem için bile 300 liralık su faturası geldiğini belirterek, Karaca’ya faturaları gösterdi. Karaca BUSKİ’nin bu uygulamasına tepki göstererek, “Bu soyguna son verin. Pandemi döneminde esnafın işi gerçekten çok zor. Kapalı işyerlerine fatura gönderen bir belediye anlayışından vazgeçin” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.