Bursa Valisi Canbolat:  "Bursa'mızın kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutluyor, aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum"

11 Eylül BURSA'nın düşman işgalinden KURTULUŞU'nun 100. yılındayız.  

Bursa Valiliği de Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşu ile ilgili bir paylaşımda bulundu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın kutlama mesajı şöyle;

"Her yıl 11 Eylül tarihinde, Bursa sevdalısı ecdadın, hürriyet, bağımsızlık uğruna ve bayrak uğruna mücadele etmeyi, bu yolda seve seve şehit ve gazi olmayı seçtiği bu topraklarda yokluklar içinde yazılan Kurtuluş Destanını kutluyoruz. Bu tarihi unutmayacak, unutturmayacak ve Allah’ın izniyle tüm gücümüzle kutlamaya da devam edeceğiz.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile birlikte hareket eden Yunanistan 1920 Yılında önce İzmir ve çevresini, ardından 2 Temmuz 1920 tarihinde Mustafakemalpaşa ve Karacabey'i işgal etti. 6 Temmuz'da ise Gemlik İngilizler tarafından işgal edildi. 8 Temmuz 1920’de de barışın ve huzurun kenti Bursa, Yunan askerleri tarafından işgal edildi. Güzel şehrimiz, Osmanlı döneminden sonra en büyük acıyı bu işgal ile yaşamıştır.

Bursa’nın Yunanlarca işgalinin Ankara’da duyulması üzerine mecliste büyük bir üzüntü yaşandı. Bursa Milletvekili Muhittin Baha (Pars) Bey kürsüye gelerek yoğun gözyaşları içerisinde Namık Kemal’in “Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?” adlı beytini okudu. Aynı gün, yani işgalin başlamasından hemen 2 gün sonra 10 Temmuz 1920’de, meclis kürsüsünün kara bir örtü ile kaplanması kararlaştırıldı. Bu kara örtü, Bursa özgürlüğüne kavuşturulana dek, belki de bir utanç göstergesi olarak, kürsüde kalacaktı. 

Vatanımıza yönelik hain saldırılara karşı kahramanca mücadele veren atalarımız, her köşesi işgal edilmiş Bursa’yı '2 yıl, 2 ay, 2 gün' sonra 11 Eylül 1922'de canları karşılığında tekrar özgürlüğüne kavuşturarak tarihte benzeri az görülen bir destan yazdılar. Böylelikle meclis kürsüsüne konulan o siyah örtü kaldırılmış oldu.

100 yıl sonra bugün, Valisi olmaktan büyük bir gurur ve onur duyduğum Osmanlı Dibacesi bu aziz şehrin insanlarında gördüğüm yüksek vatanseverlik hissi, memleket aşkı ve hayır hizmetlerinde yarışma gayreti, bana bu şehri bağımsız yapan ruhun hala dimdik ayakta olduğunu göstermektedir.  

Bu vesile ile ulu şehir Bursamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutluyor, vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi hayırla ve rahmetle yâd ediyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Şehrimizin ve Ülkemizin kurtuluş mücadelesi ve bölünmez bütünlüğü uğruna bugüne kadar kaybettiğimiz tüm gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum."

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.