Bursa UNESCO Derneği'nden savaşa tepki

BURSA ARENA / Haber Merkezi

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından yapılan açıklamaya ilişkin görüşlerini paylaşan BURSA UNESCO DERNEĞİ Başkanı İlker ÖZASLAN, savaşın bir an önce sonlandırılarak, UNESCO değerlerinin savaşlardan zarar görmesinin acilen önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

UNESCO Genel Direktör Audrey Azoulay, Genel Kurul Özel Oturumunda yaptığı açıklamada;

“ Çocuklar da dâhil olmak üzere sivil ölümleriyle sonuçlanan ve giderek artan şiddet- kesinlikle kabul edilemez. Ukrayna’nın zengin tarihine tanıklık eden ve özellikle Lviv ve Kiev'de bulunan yedi Dünya Mirası alanını içeren Ukrayna kültürel mirasının savaştan korunması gerekmektedir. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri olan Odessa ve Kharkiv şehirleri ile bazıları UNESCO Dünya belleği Kayıtlarında yer alan çok değerli ulusal arşivler bulunmaktadır, diyerek bu ve bunun gibi insanlığın ortak değerlerin savaştan korunması yönünde bir an önce önlemler alınması yönünde girişimleri başlattıklarını belirtmişti.

Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan BURSA UNESCO DERNEĞİ Başkanı İlker Özaslan ; UNESCO 2.Dünya savaşının dünyaya verdiği büyük zarar ve acıların tekrar yaşanmaması amacıyla kurulmuştur. UNESCO’ nun temel misyonu insanların zihninde barışı tesis etmektir. Bunun da toplumların birbirlerinin kültürel değerlerine duyacakları saygı ve ilgi ile gerçekleşebileceğini belirterek, savaştan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. BURSA UNESCO DERNEĞİ başkanı İlker Özaslan;

“ UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay yaptığı açıklamaya göre, aralarında ülkemizin de olduğu bir grup üye devletin talebi üzerine, UNESCO Yürütme Kurulu, “Ukrayna'daki mevcut durumun UNESCO'nun yetkisinin tüm yönleriyle etkisini ve sonuçlarını incelemek” için 15 Mart'ta özel bir oturum düzenleyecek. Savaşın bir an önce sonlandırılması için UNESCO değerleri doğrultusunda tüm barışseverler ortak hareket etmeli. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Ukrayna'ya Karşı Saldırganlık Kararı'nın kabul edilmesinin ardından ve şiddetin yıkıcı yükselişi nedeniyle, UNESCO da Ukrayna'daki gelişmelerden derin endişe duyuyor. Özellikle eğitim, kültür, dünya mirası ve bilgi konularında acil destek eylemlerini uygulamak için harekete geçmiş durumda.

BMGK Kararı, BM Şartı'nın olağanüstü önemini ve Ukrayna'nın uluslararası sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığına vurgu yaparak Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı güç kullanımını derhal durdurmasını talep ettiğine vurgu yaptı.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.