Atölye katılımcıları Nil Sakman’la eşitliği aradı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Nilüfer Belediyesi’nin, “Eşit miyiz?” temasıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, yazar Nil Sakman yürütücülüğündeki “Eşitliği aramak” isimli atölye ile sona erdi.

13 Kasım’da başlayan, alanında söz sahibi değerli isimlerin katıldığı Nilüfer Kütüphane Günleri, çevrimiçi olarak düzenlenen “Eşitliği aramak” isimli atölye ile sona erdi. Türkiye ve dünyada eşitlik kavramını sorgulayarak, eşitlik mücadelelerinin dünü ve bugününü ele alan Kütüphane Günleri’nin kapanış etkinliği çevrimiçi olarak düzenlendi ve iki gün sürdü.
 

“Eşitliği aramak” isimli atölyenin yürütücülüğünü üstlenen yazar Nil Sakman, atölyenin ilk gününde temel kadın hakları, mücadelenin önemi, eril sistem içindeki eşitlik mücadelesi, çoğulculuk ve farklılıkların ortaya konulması gibi başlıkları ele aldı. Sakman, atölyenin ikinci gününde ise kadın hakları konusunda yaşanan güncel sorunları anlamak için konuyu, temel haklar bağlamında ele almanın yeterli olamayacağını belirtti.


Kadına yönelik bakış açısını anlamak için mitler, tarihi ve dini metinler ve edebiyat dünyasındaki eril bakış açısına ait örnekleri paylaşan Sakman “Eşitsizliğin kaynağı olarak, evrenselleşmiş bir dil olarak karşımıza çıkan mizojeni, tüm bu metinlerde kendini göstermektedir. Cinsel organların toplumsal yapı inşasının temelinde yer alması, yönlendirilmiş tercihler ve kadının üzerine yüklenmiş cinsel, toplumsal, aile içi ve ekonomik görevler, zorunlu kılınan görevler ve uyulması gereken kuralları doğuruyor. Oluşturulan suni algılar ile beslenen ve altı çizilen biyolojik farklılıklar ise bir mühür ve sanki görülmez bir anayasanın değiştirilemez ilk üç maddesi gibi günümüzde süregelen şiddeti doğuruyor ” diye konuştu.

Atölye sırasında ve sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Nil Sakman, Nilüfer Kütüphane Günleri etkinlik dizisinde yer aldığı ve okurlarıyla buluşma fırsatı yakaladığı için duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.