Microsoft'un kurucu ortağı, milyarder hayırsever (!) oldu, yoksulluk ve sağlığa (!) odaklandı; şimdi de dikkatini gezegeni kurtarmaya çeviriyor. Küresel tartışmalarda konuğumuz Bill Gates..

"İklim Felaketi Nasıl Önlenir" başlıklı bir kitabı yayınladı. Gates, 2050 yılına kadar dünyada sıfır emisyon hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor. Doğan Kitap’tan çıkan eserde iklim konusundaki planlarını açıkladı.

Bill Gates 2050 Yılına kadar yapılacak işleri şöyle açıklıyor:

"2005'te çok sayıda öğrenme seansı başlattım ve 2015'te salgın hakkında bir TED konuşması yaptığım gibi, 2010'da iklim değişikliği hakkında TED konuşması yaptım, çünkü zaten etkilerini, sorunu yaratmak için hiçbir şey yapmayan bu en yoksullar üzerinde olumsuz etkilerini görüyoruz. Kitabı şimdi yazmamın, tam zamanında olmasının nedeni, bunun sorun olduğu konusunda her zaman çok güçlü olan görüşlerimden kaynaklanmıyor. Savunucuların enerjisi nedeniyle, doğru siyasi önceliklerin ve yeniliğe doğru yerinde yönelişin olması olasılığı var. Hatta çelik, çimento ve uçak yakıtı gibi emisyonların sert kısımları üzerinde çalışmak mümkün. Böyle bir şans var. Özellikle bu yıl, iklime karşı programlanan kurtarma fonlarına sahip olduğumuzdan, Glasgow (COP26) toplantısı yaklaşırken, bunun ne kadar zor olacağını, inovasyonun nasıl ilerlediğini ve neyin işe yarayacağını düşündüm. Buna Green Premium diyorum. Kitabı bu tartışmaların bir parçası olarak dikkate almanın tam zamanı olduğunu düşündüm."

"Elektrik sektörü çok daha büyük olacak, çünkü binek otomobiller, binaları ısıtmak ve soğutmak orada olacak. Ve kötü hava dönemlerinde bile güvenilirliği korumak büyük bir sorun olacaktır. Yani, ya depoda elde edemeyeceğimiz bir mucizeye ihtiyacımız var ya da hava durumuna bağlı olmayan bir yeşil kaynağa ihtiyacımız var. Öyleyse, yeni bir neslin, 'sıfırdan' bir yaklaşımın maliyeti, güvenliği, atıklarla uğraşmayı, nükleerle ilgili tüm sorunları sağlayıp sağlayamayacağını düşünürsek, bunları çözebilir miyiz?, bunun üzerinde çalışmaya değer, çünkü iklim sorununu çözmek için ona ihtiyacımız olabilir. Ve evet, bence bunu araştırmalıyız. Bunun mevcut nesil reaktörlerle ilgisi yok. Bu, güvenliğin sadece fiziğe dayandığı bir tasarımla ilgili, operatörlerin ne yaptığı veya yapmadığı değil. "

"Bilgisayar çipi, kablosuz iletişim gibi yenilikler, yani, yaşam kalitesinin nasıl iyileştirildiği ve yaşam sürelerinin çok daha uzaması olağanüstü olur. Pandemideki bu aşılar bile bunun harika örnekleri. Ama biz sadece alacağız 30 yılın tamamını kullanırsak ve tüm farklı ülkelerdeki tüm emisyon kaynakları üzerinde çalışırsak o noktaya ulaşırız. Ve henüz doğru ölçütlere sahip değiliz. Elektrik ağı gibi şeyleri gerçekten modellemedik. Öyleyse, kitabın bir tür eylem çağrısı olduğunu bilin. Bir plan yapmak için bir araya gelelim çünkü bu çok önemli."

"Dünya’ da 51 milyar ton emisyon var. Birçok yere ağaç dikmek iyidir, ama azalma miktarı yüksek bir yüzde olmayacak. Ve bu ağaçların yeniden dikilmesini binlerce yıl finanse etmeniz gerekir, çünkü atmosfere karbondioksit koyduğunuzda orada binlerce yıl kalır. Yani bir şeyi dengeleyeceğinizi söylüyorsanız, ağaçlar her 40 yılda bir yanar veya ölür. Bunu gerçekten finanse etmenin ton başına maliyeti, diyelim ki 4000 yıl, bu çok, çok yüksek. Yani bu süreçlerdeki emisyonlardan kurtulmak, yıllık 51 milyar ton sera gazının tamamıyla başa çıkmanın tek yolu olacak."

"Bu emisyon kaynakları nedeniyle bir düzine çığır açan yeniliğe ihtiyacımız var. Ve bu sadece elektrikli arabalar değil, sadece yeşil havacılık yakıtı değil, sadece yapay et değil. Üretim ve tarımda, binaların taşınmasında var. Burada yapılacak çok şey var ama doğal ekosistemlerin zarar görmesi ve yok edilmesi, kalıcı olarak yok edilmesi, pandeminin zirvesindekinden çok çok daha kötü ve bu yüzden insanlığın bir araya gelebileceği bir neden olmalı. Zor olacak, ama başarırsak, şimdiye kadar yaptığımız en iyi iş olacak."

Güneş Işınlarını Engelleme Projesi

Bill Gates’in destek verdiği ve küresel ısınmaya çare olarak gündeme getirilen ‘atmosfere kireçtaşı püskürtme’ projesi onaylandı. Bilim insanları dünyanın dengesinin bozulabileceği ve geri dönüşü olmayan zararlara neden olabileceği uyarısında bulunurken proje, ‘Snowpiercer’ dizisini akıllara getirdi. Dizi, benzer bir projeyle dünyanın buzul çağına girmesini konu alıyor.

Sorun şu:

Bill Gates neden Dünya insanlığının hayatını etkileyecek olan projelerin peşinde koşuyor?. Covid-19 Salgını ortada yok iken, aşı üreten şirketlere ortak olması ve Pandemi süresince sürekli gündemde kalması dikkat çekici değil mi?

Birleşmiş Milletler'de bir çok kurum var iken, Bill Gates neden kendini ortaya atıyor ve Dünya Devletleri neden bir tepki göstermiyorlar? Bizim de bu soruların cevabını öğrenmemiz gerekiyor.

Çünkü bu Bill Gates, şüpheli bir şahsiyet ve pek de sağlam ayakkabı değil..  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.