Turizm sektörü gözünü yeni sezona dikti. Geçen sezonu pandemi nedeni ile sıkıntılı geçiren sektörün yeni sezondan beklentisi büyük. Ancak, bunun için vaka sayılarında azalma, havayollarının normale dönmesi gerekiyor.

Turizmde sıkıntıyı sadece biz çekmiyoruz. Tüm ülkelerde aynı sıkıntı yaşandı. Turizmcilere teşvikler sağlandı. Zararlar asgariye indirilmeye çalışıldı. Turizm alanında öne çıkan Ege ve Akdeniz ülkeleri yeni sezona iddialı hazırlanıyor ama, beklentilerde hedefe ulaşılabilir mi bu halen tartışılıyor.

Yüzümüzü ülkemize dönelim:

Geçen sezon beklentilerimize ulaşamadık. Birçok sektör zarar etti, bazıları kapandı, bazıları ise el değiştirdi. Yan sektör ise neredeyse batma noktasına geldi. Kafe ve restoranların halen kapalı olduğu ülkemizde turizm sezonu öncesi bu sektörün de normale dönmesi çalışmaları yapılıyor.

Ülkemize turist gelmeyince restoranlar, kafe ve barlar iş yapamıyor. Esnaf bile neredeyse siftahsız kepenk indiriyor. Eğer, pandemi de başarılı olunamazsa bu sezonun da sıkıntılı geçebileceği endişesi yaşanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılının 4. çeyreğine ve yılın geneline ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı.

Türkiye'nin turizm geliri, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin dolara gerilerken, ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 15 milyon 826 bin 266 kişi oldu.

Buna göre, turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin dolara geriledi. Geçen yılki gelirin 9 milyar 998 milyon 320 bin doları kişisel harcamalar, 2 milyar 60 milyon 999 bin doları da paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu dönemde kişi başına ortalama gecelik harcama 61 dolar, yabancıların ortalama gecelik harcaması 70 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması 44 dolar oldu.

Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 69,5 azalarak 15 milyon 826 bin 266 kişiye geriledi. Bunların yüzde 80,3'ünü (12 milyon 708 bin 265 kişi) yabancılar, yüzde 19,7'sini ise (3 milyon 118 bin 1 kişi) yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Geçen yıl turizm gideri, bir önceki yıla göre yüzde 74,9 azalarak 1 milyar 104 milyon 545 bin dolara düştü. Bunun 953 milyon 881 bin dolarını kişisel, 150 milyon 664 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Söz konusu yılda yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yıla göre yüzde 76,8 azalarak 2 milyon 242 bin 864 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 492 dolar olarak gerçekleşti.

Özetleyelim:

Sektör temsilcileri tüm olumsuzluklara rağmen yine de umutlu olduklarının altını çiziyor. Özellikle Antalya’daki sektör temsilcileri “2021’de geçen yılı katlayacak bir hareketlilik bekliyoruz” diyor.

Dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Antalya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde ağırladığı turist sayısı bakımından birçok yabancı rakiplerini geride bıraktı. Geçen yıl 175 ülkeden 3,5 milyon turistin geldiği kent, 2021 sezonu için de hazır.

Sektör temsilcilerini, özellikle aşı çalışmalarının hızlanması, Güvenlik Turizm Sertifikasyon Programı'nın dünya genelinde etkinliğinin artması, kente gelen turistlerin memnun ayrılması daha da umutlandırıyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı, salgının en fazla etkilediği sektörlerin başında seyahat ve turizm endüstrisi geldiğini söyledi. Dünyada seyahatlerin tamamen durduğu bir dönemde Antalya'da Güvenli Turizm Sertifika Programı ile haziran sonu itibarıyla turizmin hareketlendiğini aktaran Yağcı, salgın döneminde turizm yapabilmenin, güvenli turizm sağlayabilmenin önemine değindi.

Güvenli Turizm Sertifika Programı ile turizmin güvenli ortamda yapılabileceğinin dünyaya kanıtlandığını anlatan Yağcı, tesisini açmak isteyen herkesin program kriterlerini yerine getirip, sertifikayı alması gerektiğini bildirdi.

Yağcı, sektörün gerek önceki yıllardan gerekse geçen yıldan önemli tecrübeler edindiğine değinerek, "Sektör olarak yeni sezona hazırız. Salgın döneminde aldığımız ve bu yıl da sürdüreceğimiz önlemler doğrultusunda turizm hareketinin bu yıl artarak devam etmesini bekliyoruz. Salgının kontrol altına alınması, aşılama çalışmaları da son derece önemli. Alabileceğimiz en üst önlemleri alarak misafir ağırlamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da sektörün bir an önce salgının kontrol altına alınarak, karantina sürelerinin bitmesini, insanların seyahat özgürlüğüne kavuşmasını beklediğini söyledi. Sektörün hızlı hareket ettiğini, gerekli önlemleri aldığını vurgulayan Atmaca, şöyle dedi:

"2020'den daha iyi bir yıl bekliyoruz. Temennimiz bu yönde. Ana pazarlarımıza yoğunlaşmış durumdayız. Kış olmasına rağmen hala ülkemize Rusya'dan turist gelmeye devam ediyor. Seyahat özgürlüğü başladıktan sonra özellikle Rusya ve Avrupa'dan hızlı bir başlangıç bekliyoruz. Türkiye'de aşılama uygulamasının başlamasının olumlu yansımaları olacak. Aşı süreci biraz daha hızlı ilerlerse marttan sonra 'daha hızlı turizm hareketi olur' diye bekliyoruz. Bir yıldan beri salgınla uğraşıyoruz, artık insanlar tatil yapmayı, kumu, güneşi, denizi, bu coğrafyayı, bu ülkenin tarihini özledi. Aşının da hızlandırılmasıyla hızlı bir dönüş bekliyoruz."

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.