Dış yatırımcılara yapılan çağrıda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, ardından İstanbul Ticaret Odası çağrı yaptı. “Bizde işçilik ucuz gelin burada yatırım yapın” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, “Türkiye’deki sunduğu fırsatları keşfedin” diyerek, yabancı yatırımcıya çağrıda bulundu. Çağrıda, “Nitelikli ve uygun maliyetli iş gücü” ifadesine yer verildi.

İTO, yabancı yatırımcıları ülkeye davet ettiği raporda işgücünün ucuz olduğunu itiraf etti. Ucuz işgücünün cazibe olarak gösterildiği rapora göre Almanya’dan 9 kat daha ucuza çalışıyoruz. Zira ülkede 7,5 milyon ücretli açlık sınırının altında bir maaş alıyor.

Konu çok tartışılıyor.

Türkiye’nin önünü açacak, yatırımları çoğaltıp, ekonomiye katkıda bulunulacak adımlar atılıyor. Hiç kuşkusuz bu sevindiricidir. Ancak “Gelin bizde işçilik ucuz" ne demek oluyor?

Bir dönemler bu çağrıları Çin yapıyordu. Çin’de işçilik çok ucuzdu. Yatırımcılar bu nedenle Çin’e akın etti. Kısa zaman içinde de Çin dünya ekonomisinde söz sahibi bir ülke haline geldi.

Ancak Çin’de şimdi rüzgârın tersine döndüğünü görüyoruz.

Size aşağıda okuyacağınız yazıyı sunuyoruz. Bu yazış Çin’deki değişimi, özellikle de iş gücü konusunda size çok önemli bilgiler verecektir.

“Çin Devlet Başkanı Şi liderliğindeki ÇİN, bir nevi ALMANYA MODELİ bir refah toplumu yaratmak istiyor.

ÇİN şunu değiştiriyor:

Biz kendi halkımızın çıkarlarını daha fazla öne almalıyız diyor.

Yani bir çeşit REFAH TOPLUMU yaratmak.

Artık Çin işçisinin rahat ettirilmesi nasıl mümkün olacak?

Malezyalı, Kuzey Koreli işçi çalışacak. Aynı Almanya'nın 70'lerde büyümesindeki gibi. Çin işçisinin daha birikimli olması, eğitimine ağırlık verilmesi daha fazla kaynak sağlanması yani Çin yurttaşının mühendis pozisyonunda yani aynı ALMANYA MODELİ gibi bir modele geçmesi, KP’nin daha güçlü olması ve belki de en önemlisi dünya politikasında daha fazla yer alması gibi hedefler konuluyor.

BİR KUŞAK, BİR YOL diye anılan İPEK YOLU'nu yeniden canlandırma projesi Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar uzanan ve çeşitli yan kollara dağılarak uzanan bir ticaret, kültür yolu ve aynı zamanda da ideolojik etki yayma kanalı.

Çin TÜRKİYE'ye bile artık kültür yatırımı yapmaya başladı. Xinhua AJANSI Türkçe yayına BAŞLADI, Çin radyosu başlıyor. Türkiye'de bir ÇİN KÜLTÜRÜ DERGİSİ çıkmaya başladı. Enis Batur, Tunca Arslan gibi çok değerli insanların başında olduğu MODERN İPEK YOLU DERGİSİ çıkmaya başladı. Birkaç sene önce Canut Yayınları diye ÇKP’nin doğrudan teorik yayınlarını basan bir yayınevi yayın hayatına başladı. ÇİN SİNEMASInı da önümüzdeki yıllarda göreceğiz, büyük yatırımlar yapacaklar.

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ile birlikte sanki RUSYA ve ÇİN ayrılmaz ikiliymiş gibi gözükse de bunun ALDATICI BİR GÖRÜNTÜSÜ var.

Çünkü Üçüncü Dünya Savaşı'na (eğer) gidilirse hatlar tamamen değişebilir. Hiç tahmin etmediğimiz şeyler olabilir ki, daha önce de oldu. 1949'da MAO iktidar olduğunda Sovyetler ile Çin yine 'yapışık ikiz' gibiydiler fakat daha sonra gördük ki 1974'de Çin ABD ile görüştü ve ABD ile ilişki içine girdi ve dünyadaki KP’ler bölündü. Çinci akımlar, Sovyetçi akımları terk ettiler. Şimdi RUSYA ile ÇİN ilişkilerinde ne olacağını kestirmek falcılık olur.

Şu andaki durum şu:

Askeri ve doğal kaynak ÇİN'de YOK. Çin'in ordusu sayısal olarak çok güçlü ama Rusya'nın teknolojisine sahip değil. Onun için ASKERİ yani savunma yönünü ve doğal kaynak YÖNÜNÜ -petrol, doğalgaz vesaire- RUSYA ÜSTLENİYOR. Çin ise Rusya'da olmayan diğer alanlardaki mali-finansal gücü sağlıyor. Şu anda ŞİÖ bu prensiplerle devam ediyor. Ama nasıl bir yöne gider, ne olabilir sorusuna yeterli cevap vermek şu anda çok zor.

Türkiye STRATEJİK olarak İPEK YOLU'nun geçtiği yerde. Onun için Erdoğan ÇİN'de iyi karşılandı. Fakat UYGUR MESELESİ bu ilişkide çok önemli. ABD'nin de bu meselede yeri var. Biliyorsunuz Uygurların sürgün lideri ABD'de ikamet ediyor. Türkiye'de de Uygurlar sürekli eylem yapıyor. Fakat Çin bunları terörist sayıyor. Bu durum devam ettiği müddetçe ilişkiler sancılı olacaktır. İlişkilerin daha iyi olabilmesi için Çin, Türkiye'den Uygur Türklerinden tamamen elini çekmesini istiyor.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.bulu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.