Bu sezon turizm gelirimiz düştü. Pandemi nedeni ile yaşanan olumsuzluklara siyasi nedenler de karışınca turist beklediğimiz ülkeler Türkiye’ye kapılarını kapattı. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda “Turizmcilerin ayakta kalabilmesi için yeni teşviklere ihtiyacı var” diyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2021 yılında 2019’daki turizm gelirinin yüzde 40’ında kalınacağını belirtti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, COVID – 19 salgını ve ülke genelinde çıkan yangınların turizm sektörüne olan negatif etkisi hakkında yaptığı konuşmada, 2021 yılında 2019’daki turizm gelirinin yüzde 40’ında kalınacağını belirtti.

Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün kayıplarını ne kadar telafi edebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bağlıkaya Türkiye genelinde birçok bölgede meydana gelen yangınlar sebebiyle insanların tatil bölgelerinden ayrıldığını ve geri dönüş yapmadığını, fakat yangınların yabancı turistler açısından “olumsuz etkisinin” olmadığını aktardı.

Bu yıl 2019’daki turizm gelirinin yüzde 40’ında kalınacağını belirten Bağlıkaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan Orta Vadeli Program’daki 2024 yılı seyahat gelirinin 33 milyar dolar olarak hedeflenmesinin karamsar bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Finans kuruluşlarının turizm sektörü için daha kapsayıcı olmasını ve kredi musluklarının pozitif ayrımcılıkla turizmcilere açılmasının gerektiğini belirten Bağlıkaya. “Turizmcilerin yeni yatırıma değil ayakta kalmak için kaynağa ihtiyacı var.” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 5 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orta Vadeli Program’da (OVP) turizm gelirlerinin artırılmasına yönelik herhangi bir özel önlem öngörülmemesini eleştirdi. Budak, iktidarın turizmde havlu atığını ileri sürdü.

Pandemide turizm sektörünün en çok darbe alan sektör olmasına rağmen iktidar tarafından en az desteklenen sektörlerin başında geldiğini söyleyen CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Açıkladıkları OVP’de pandemi hiç yaşanmamış gibi turizme yönelik geçmiş programlardaki ezber lafları tekrarlamışlar. Turizm sektörü açısından ortada ne doğru dürüst bir program ne de elle tutulur bir politika önerisi var. Programın 2024 yılı için hedeflediği turizm geliri 34 milyar dolar. Yani, turizm gelirlerimiz 2019 yılındaki 34,5 milyar dolar seviyesine 2024 yılında bile ulaşamayacak. Turizm sektörünü kaderine terk ettiklerini itiraf etmişler. OVP, iktidarın turizm sektörüne yönelik havlu attığının açık bir göstergesidir” dedi.

İktidarın pandemi boyunca turizme yönelik uyguladığı politikaların sektörü mutlu etmekten uzak olduğuna dikkat çeken Budak şöyle konuştu:

“Açıkladıkları Orta Vadeli Program’da 2021 yılı için 17, 2022 yılı için 25, 2023 için 30, 2024 içinse 34 milyar dolar turizm geliri öngörüyorlar. Turizm gelirlerinin 5’inci yılın sonunda ancak eski seviyesine yaklaşacağını itiraf etmişler. Bu gelire de, nitelikli yatak kapasitesini artırarak, turizm kentlerine uluslararası uçuşları artırarak, turizmi çeşitlendirerek ve Türkiye’nin tanıtımını artırarak ulaşacaklarmış. Zaten bu ülke mevcut yatak kapasitesi, uçuş sayısı ve turizm çeşitliliği ile 2019 yılında sizin 2024 yılında öngördüğünüz gelirden daha fazla turizm geliri elde etti. Programın ne kadar ciddiyetsiz hazırlandığı buradan bile belli oluyor. Hükümetin turizm politikalarını neresinden tutsak elimizde kalıyor. Olağanüstü bir krizden geçen sektöre olağan politikalarla nefes aldıramazsınız. Pandeminin başından beri yapılacakları söylemekten dilimizde tüy bitti. İktidar yine de bildiğini okumaya devam ediyor. Bir an önce Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) sektör için yeniden devreye alınmalı ve 2022 yılı sonuna kadar uygulanmalı. Turizm sektörünün üzerindeki yükleri hafifletmek için pandemi öncesi uygulamaya konulan Turizm Tanıtım Payı ödemeleri ve henüz uygulanmaya başlamayan Konaklama Vergisi ödemeleri tamamen kaldırılmalı. Konaklama sektörüne yönelik uygulanan KDV indirimi 2024 yılı sonuna kadar sektörde faaliyet gösteren tüm işletmeleri kapsayacak şekilde uzatılmalı. Turizm sektöründe istihdamın korunmasına yönelik istihdam teşvikleri açıklanmalı. Sektörde faaliyet gösteren işletmelere düşük faizli krediler tahsis edilmeli..”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.