Şu konu çok açık:

Turizm sektörü darbe yediğinde en büyük kayıp çalışanların işsizliğe mahkûm olmasından geçiyor.

Konu sadece işsiz sayısı ile de sınırlı değil.

Turizmi ayakta tutan yan sektör de en fazla etkilenenler listesinin başında yer alıyor. Çünkü, turizmi sadece kum, güneş ve otelde konaklama ile sınırlayamayız. Bunu ileriye iten yiyecek-içecek sektörüdür. Taşımacılıktır. Turizm çöktüğünde bu sektörlerde de çok önemli kayıplar yaşanıyor.

Geçen turizm sezonunda çok büyük kayıplar yaşandı. Dünya turizmi bu sezon bu kayıpların yaşanmaması, en azından asgari düzeye inmesi için yoğun bir çalışma içinde.

Her ne kadar ekonomik alanda güçlü olan ülkeler zararı aza indirmeye çalışmışlarsa da sonuç olarak yine de çok büyük kayıplarla ve ekonomik çöküntü ile karşı karşıya kalmaktan kurtulamadılar.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), pandemi nedeniyle dünya çapında 62 milyondan fazla turizm çalışanının işini kaybettiğini açıkladı. Konseyin ''Ekonomik Etki'' başlıklı raporunda, 272 milyon çalışanın bulunduğu sektörde yüzde 18,5 iş kaybı yaşandığını ileri sürdü.

Turizmin GSYİH’ye katkısı yüzde 49 düştü

WTTC tarafından hazırlanan raporda, pandeminin dünya ekonomilerinde 4,5 trilyon dolarlık bir kayba neden olduğu, turizm sektörünün GSYİH'ye olan katkısının ise yüzde 49,1 oranında azaldığı kaydedildi.

İşin özeti şu:

‘’Tam bir iyileşme olmazsa daha fazla iş kaybı yaşanabilir’’

Turizm sektöründeki mevcut istihdamın büyük bölümünün hükümet destekleri ve kısa çalışmayla devam ettiğine dikkat çekilen raporda, sektörde tam bir iyileşme olmaması durumunda daha fazla iş kaybının yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Gloria GuevaraTurizm her zamankinden daha fazla desteklenmeli” açıklaması ile kayıpların daha fazla olmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğne vurgu yapıyor.

Pandemi döneminde uluslararası seyahat harcamalarının yüzde 69,4, iç seyahat harcamalarının ise yüzde 45 düştüğü ifade edilen raporla ilgili değerlendirme yapan WTTC Başkanı ve CEO'su Gloria Guevara, ''Hükümetler destek vermeseydi tablo daha da kötü olurdu. Risk altındaki çok sayıda çalışanı kurtaran hükümetler övgüyü hak ediyor. Öte yandan rapor, sektörün son 12 ayda yaşadığı acıyı gösteriyor. Turizm GSYİH'ye katkısı neredeyse yarı yarıya düştü. Turizmin ekonomiye güç katması için, her zamankinden daha fazla desteklenmeli.'' ifadelerini kullandı.

Resmi olmayan verilere göre, Dünya turizm örgütünün verilerini birleştirerek ülkelerin yaklaşık kayıplarını gösteren bir tablo oluşturan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz’un açıklamaları şöyle:

“En büyük kayıp 185 milyar dolarla Amerika’da olacak. Turizmin klasikleri İspanya 56,7 milyar dolar, Fransa 50,4 milyar, İtalya 35 milyar dolar kayıp yaşayacak. Daha az turist getirmekle birlikte, turizm gelirinin yüksek olmasından kaybının da en yüksek olduğu ülkelerden biri Tayland olacak. Ülkesindeki neredeyse bütün fuarları ve uluslararası organizasyonları iptal eden Almanya özellikle şehir turizminde elde ettiği geliri, 42 milyar dolar kayıp olarak yaşayacak. Türkiye, geçtiğimiz seneki yükselişinin ardından 2020 yılında korona etkisiyle yaklaşık 35 milyon turist kaybı ile 25,5 milyar dolar turizm gelirinden mahrum kaldı. Veriler tahminidir, ocak ayı sonunda yayınlanacak TUİK verileri sonrasında tekrar revize edilebilir.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine de yer verelim:

Turizm gelirlerindeki sert düşüşün yanı sıra ziyaretçi sayısında da sert düşme yaşandı. Ülkeden giriş-çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2020 yılı 3’üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 74,1 azalarak 5 milyon 604 bin 155 kişi oldu. Bunların yüzde 79'unu 4 milyon 430 bin 53 kişi ile yabancılar, yüzde 21'ini ise 1 milyon 174 bin 102 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yurtdışından Türkiye’ye gelen giden ziyaretçi sayısında yüzde 74,1’lik azalma meydana gelirken, Türkiye’den yurtdışına çıkan ziyaretçilerdeki azalma çok daha sert. Buna göre, Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 93,1 azalarak 203 bin 223 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 620 $ olarak gerçekleşti.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.