Günümüzde hergün biraz daha kötüye giden her alandaki kirliliklere baktıkça, Anadolu'nun terbiye altyapısındaki mihenk taşlarından Pir Ahi Evran Hazretleri geliyor aklıma.. Ve yine bir kez daha paylaşmak istiyorum..;
13. yüzyıl Anadolu’sunda Hacı Bektaşi Veli ile sık sık istişarelerde bulunarak, bir rivayete göre Onun tavsiyesiyle (günümüzün ticaret odaları, esnaf odaları gibi)   “Ahilik Teşkilatı” nı kuran Ahi Evran..  

Çoğu insanımız belki duymuştur adını; ya da mutlaka ki bizlerden daha detaylı bilenler de vardır. Ben yine de hiç duymayanlar ya da şöyle bir çala duymuş ve bilmiş gibi yapanlar için biraz detay bilgiler vereyim. Birilerinin kulağında bir çınlamaya, birilerinin gönlünde de zerre kadar bir titreşime vesile olsak, ne mutlu bizlere; 

Bir kişinin Ahilik Teşkilatına girebilmesi için 7 yasak ve bunların yerine de 7 güzel  ilke koymuşlar.. Bazı türkçe olmayan kelimeleri anlamlarına uyarlarsak, bakın bunlar nelermiş;  

1- Cimrilik kapısını bağlamak, iyilik ve yardım kapısını açmak,
2- Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, yumuşak huy ve sükunet             kapısını açmak,
3- Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak,
4- Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, nefisle mücadele kapısını           açmak,
5- Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak,
6- Gereksiz söz ve bozuk davranış kapısını bağlamak, marifet               
kapısını açmak,

7- Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak..

Görüyoruz ki  “güzel ahlaklı ve erdemli insan”  olmanın,  yine “toplum olarak kardeşçe yaşamanın” yolu bu kurallara bağlanmıştır.  

Düşünebiliyor  musunuz,  günümüzde bile insanoğlunun çoğunu aklına bile getiremediği, getirse de bir türlü uyamadığı bu güzel hasletler; Ahi Evran eliyle  800 yüzyıl önce  terbiye ve ahlak ilkeleri olarak benimsenmiş, yaşanmış ve yaşatılmıştır..

Geçen yıllarda yayınlanmış bir inceleme yazımda da bahsettiğim gibi Ahi Evran’dan insanlığa miras o kadar güzellikler var ki, birkaç tanesini anmak isterim;  

Eline, beline, diline sahip ol; kalbini, kapını, alnını açık tut..
Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık; gözü, beli ve dili kapalı olmalı..
Eşine, işine, aşına özen göster..
Harama bakma, haram yeme, haram içme..
Doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme..
Büyükten önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkar ol..
Dünya malına tamah etme, yanlış ölçme - eksik tartma..
Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol..

*****

Her biri ayrı birer kıymet, her biri ayrı birer zenginlik; tabii anlayabilene ve uyabilene..
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tülay Ödemiş 8 yıl önce

İyi Bayramlar,yüreğinize,kaleminize sağlık.Bundan daha güzel anlatılamazdı,Ama...Anlayana,anlamak isteyene...Harika..Dosdoğru olması gerekirken terazinin ibresini hiç akla getirmiyorsak ve insanoğlunun şahdamarına yakın bir yere, yani 'gönlüne' dikkat etmiyorsak; ağzımızla kuş tutsak nafile..” Ellerinize sağlık,yorumunuza sağlık...

Misafir Avatar
Hüsamettin Taşdemir 8 yıl önce @Tülay Ödemiş

Sevgili Tülay hanım.. Yazımı daha önce başka bir yerde yayınlanmış bir inceleme yazımdan kısa bir kesit olarak aldım..; Gerçekten şu bayram günlerinde "kurban kesince, ya da Kabe'den fotoğrafını yayınlayınca" evliya gibi olacağını zanneden insanlarımızı düşünüyordum.. Bildiklerim var; terazilerinin ibresi hep yanlış, ne dürüstlük ne doğruluk yok akıllarında... Hele ki karşılarındaki insanların gönlü, hiç akıllarına gelmiyor.. Oysa o gönüller Allah makamıdır bir düşünseler.. O demiyor mu ki "ben size şah damarınızdan yakınım" İşte bunu görmüyorlar / düşünmüyorlar.. Maalesef.. Bu çürümüşlükte ve sakal ile sarığın / tespihin arasına sıkıştırılmış bizim o güzel dinimiz.. İnsan bazen eskilere gidiyor, iyi ve güzeli anlayabilmek için... (Neyse yerimiz bol diye çok yazdım herhalde..) İlginize ve güzel gönlünüze teşekkür ederim.. Sizin gibi insanlar da var bu toplumda çok şükür.. Nice mutlu bayramlar diliyorum. Tüm aile efradına selam, sevgi ve saygılar..

Beğenmedim! (0)
Avatar
Atila Altınok 8 yıl önce

Baba tarafından dedemiz; Nevşehirin ilk Müftüsü olan dedemiz, Ahi Evran'ın kızı ile evlenerek Nevşehir yerleşmiş..Kendisiyle iftihar ediyoruz Ćok güzel bir

Misafir Avatar
Hüsamettin Taşdemir 8 yıl önce @Atila Altınok

Hele bir şeyler vardı Atilla Ağbeyim; çeken birşeyler vardı çözemediğim.. Demek ki kökten gelen bir asaletin yansımasıymış sizdeki.. Çok sevindim.. özler, sözler bir olunca, gönüller de böyle etkileşiyor demek ki.. İyi bayramlar sevgili Atilla Ağbeyimiz.

Beğenmedim! (0)
Avatar
İsmet Yıldırım 8 yıl önce

...::: Ahi Evran kültürü bir ömür yaşamalı...yaşatılmalı...

Misafir Avatar
Hüsamettin Taşdemir 8 yıl önce @İsmet Yıldırım

İsmet beycim benim ve senin gibi bu güzel felsefeleri yaşatacak çok insan var toplumda.. Ancak kesin bildiğim birşey varsa mesela şöyle 104 yaşına kadar yaşasak bizlerin o zamana kadar yaşatacağı kesin sanıyorum.. İyi bayramlar.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Güler Sezer 8 yıl önce

Kalemine,yüreğine sağlık can kardeşim.Unutulan değerleri yeniden hatırlamamız gereken günlerdeyiz.inşAllah bizlere de uygulamak düşüyor. Ayrıca iyi bayramlar diliyorum.

Misafir Avatar
Hüsamettin Taşdemir 8 yıl önce @Güler Sezer

EyvAllah Güler'imiz, sağolasın.. Gençlere bazı şeyleri taşımak gerekiyor.. Bizim elimizden gelen de bu kadarcık.. ne yapalım.. Teşekkürler, iyi bayramlar.

Beğenmedim! (0)