Suriye konusunda geçenlerde yazdığımız bir yazıda Suriye’deki karışıklıktan söz etmiş ve “Beka sorunumuz nedeni ile yapılması düşünülen operasyonun da hemen yapılması” gerektiğine vurgu yapmıştık.

Bir yandan Amerika, diğer yandan Rusya bu operasyona karşı çıkıyor. Türkiye’nin kararlılığı ise sürüyor.

Türkiye’nin Suriye’ye operasyon hazırlıkları tartışma yaratırken Suriye’de İran-İsrail-ABD üçgeninde de gerilim artıyor. Son dönemde Suriye'ye hava saldırılarını artıran İsrail'in birçok saldırıyı ABD'yle koordinasyon içinde düzenlediği iddia edildi.

Yazımızın başlığına dikkat: İsrail, İran’ın Suriye’deki varlığından sıkıntılı. Bu nedenle Amerika’nın desteği ile Suriye’deki İran varlıklarını vuruyor. Nefes bile aldırmıyor. Türkiye’nin operasyonunun önünü de kesmeye çalışıyorlar.

Wall Street Journal gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail Suriye'de İran ve Lübnan'daki Hizbullah örgütüyle Türkiye’nin bağlantılı hedeflere saldırılarda ABD'yle gizli bir işbirliği yapıyor.

Haberde, ABD ve İsrail'in bu saldırılarla İran'ın Hizbullah'a silah akışını ve Suriye'deki faaliyetlerini engellemeye çalıştığına dikkat çekildi.

ABD'li eski ve yeni yetkililer, İsrail'in yıllardır Suriye'yi hedef alan saldırılar öncesinde kapalı kapılar ardında Pentagon'dan onay aldığını aktardı. İki ülkenin, İsrail saldırılarının ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e yönelik askeri faaliyetleriyle çakışmaması için beraber çalıştığı belirtildi.

Wall Street Journal, ilk defa ortaya çıkan bu resmi koordinasyonun, ABD'nin İsrail ve İran arasındaki gerilime dahil olmak istememesi nedeniyle gizlice sürdürüldüğünü yazdı. Öte yandan ABD'nin İsrail'in hedefleri belirlemesine yardım etmediği kaydedildi.

İsrail'in geçtiğimiz haftalarda Suriye'ye düzenlediği hava saldırısı sonrasında hasar gören Şam Uluslararası Havalimanı, tüm uçuşları geçici olarak durdurmuştu.

Suriye'de İran ve İsrail arasında gerilim hızla büyürken İran, ABD askerlerinin konuşlandığı Suriye'deki askeri üslere İHA saldırılarını da hızlandırdı. İran'ın Suriye'nin Al-Tanf bölgesindeki ABD üssüne İHA saldırıları son dönemde arttı.

ABD yönetiminin eski üst düzey yetkililerinden Washington Yakın Doğu Politika Enstitüsü danışmanı Dennis Ross, “İran'ın silah sevkiyatı ve bölgede gücünü artırma çabalarını önleme yönünde ABD'nin İsrail'e gizli bir desteği var ama bu konuda parmak izi bırakmak istemiyorlar” dedi.

İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine yönelik artan saldırıları, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası operasyonunun gündemde olduğu bir döneme denk geliyor. Hem ABD hem de İran, Türkiye’nin Suriye’ye operasyon düzenleme yönündeki planına karşı çıkıyor.

Özetleyelim:

Amerika İran’ı İsrail’i kullanarak Suriye’de sıkıştırıyor. Yayılmasını önlemeye çalışıyor. Bu durum İran’dan rahatsız olan Körfez ülkelerini de rahatlatıyor. Suriye konusunun gelecekte çok daha sıkıntılı bir döneme girebileceğini şimdiden görebiliyoruz.

Bu satırlar yazılırken İsrail ve Amerika’nın İŞID karşıtı yeni operasyonlar hazırlandığı haberleri gelmeye başladı. İsrail’in hedefinde İran destekli Hizbullah bulunuyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.