Şu gerçeğin altını çizelim:

Corona 19 vakaları bugüne kadar önlenemedi. İş ciddiye alınmıyor ve hemen her ülkede sanki ortada hiçbir şey yokmuş gibi hareket etmeyi sürdürüyor. Eğer bu iş böyle devam ederse bu salgını önlemek beklendiği gibi kolay olmayacak.

İş öyle bir duruma geldi ki, yapılan açıklamalarda salgın nedeni ile dünyada her 16 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölümlerin kitlesel hale dönüşebileceği de söyleniyor.

Geçtiğimiz yılın son haftalarında Çin’in Wuhan kentinden yayılmaya başlayan Corona virüsü salgınında dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı resmi verilere göre 1 milyonu geçti. Son yapılan açıklamalarda salgının yıllarca süreceğine dikkat çekiliyor.

Konunun boyutları giderek genişliyor.

Uzmanlar, 1 milyonu geçen ölüm sayısının aslında gerçek rakamı yansıtmadığı konusunda endişeli. Bazı ülkelerde, açıklanan verilerin güvenliğine ve ölümlerin Corona virüsü kaynaklı olup olmadığının tespit edilmesinde yaşanan aksaklıklara dikkat çekiliyor.

Corona virüsü kaynaklı ölümlerin 500 binden bir milyona ulaşması sadece 3 ay sürdü. Salgın kaynaklı ilk ölüm Ocak ayının başlarında Çin’de görülmüştü.

Salgın, tüm dünyada bir milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken ekonomiden eğitime, sosyal hayattan iş yaşantısına kadar birçok alana da darbe vurdu.

Corona virüsü salgınına bağlı ölümler, şu anda dünyada her yıl sıtmadan yaşanan ölümleri iki kat aşmış oldu. Salgında son haftalarda bazı ülkelerde can kayıplarında artışlar görülmeye başladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açıklamada, “Dünyamız üzüntü verici bir dönüm noktasına ulaştı. Bu, insanın zihnini uyuşturan bir rakam. Ancak bunun bir sayı değil kaybedilen insanlar olduğunu asla unutmamalıyız. Hayatlarını kaybedenler babalarımız, annelerimiz, eşlerimiz, kocalarımız, kardeşlerimiz, abilerimiz, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızdı” dedi.

Reuters haber ajansının verileri ve hesaplamalarına göre dünya genelinde her 24 saatte Corona virüsü salgını nedeniyle 5,400’den fazla kişi hayatını kaybediyor. Bu da saatte 226, her 16 saniyede de bir kişinin öldüğü anlamına geliyor. Yani 90 dakikalık bir futbol maçı süresinde dünya genelinde 340 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bugünkü yazımız yazarken elde ettiğimiz son veriler şöyle:

Dünya üzerinde Corona virüsü salgını kaynaklı ölüm vakalarının yüzde 45’i ABD, Brezilya ve Hindistan’da kaydedildi. Bu üç ülkede de şu an karantina kuralları uygulanmadığına dikkat çekiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptığı açıklamada, ABD’de vaka sayılarının daha da artmasının beklendiğini belirtti. ABD’de bugüne kadar 7 milyon 180 bin Corona virüsü vakası tespit edilmiş durumda.

Hindistan, bir günde toplam 87 bin 500 yeni vakayla dünyada bu konuda rekorun sahibi. Mevcut artış devam ederse bir süre sonra vaka sayısında Hindistan’ın ABD’yi geride bırakması bekleniyor. Hindistan’da bugüne kadar yaşanan can kaybı sayısı, 96 bin 318 kişi.

Dünya üzerinde Corona virüsü kaynaklı can kayıplarının yüzde 25’i Avrupa ülkelerinde görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşan kış aylarıyla birlikte salgının Avrupa’da daha da hız kazanacağı uyarısında bulunuyor.

Türkiye, resmi verilere göre 8,062 can kaybıyla dünya genelinde 22. sırada bulunuyor. Ancak başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve can kaybı sayılarının gerçek rakamların çok altında olduğunu iddia ediyor.

Özetleyelim:

Dünyanın gözü şimdi aşının bulunup uygulanmaya başlamasında.

Ancak, yapılan açıklamalarda aşının bulunması zaman alacak Uygulamaya geçilmesi ve salgının normal düzeye indirilmesi de en az 2 yılı bulacak.

Yapılması gereken kurallara uymak olacak. Herkes kendisini ve karşısındaki korumakla yükümlüdür. Normal günlerde olmadığımızın bilinci ile hareket etmek durumundayız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.