İşgal altındaki Azerbaycan toprakları Dağlık Karabağ ve Nahcıvan konusunda Rusya, yeniden sahneye çıktı. Daha önce Ermenilere işgal için destek veren Rusya, şimdi Ermenistan’ın yenilgisini önlemek ve işgal altındaki toprakların yeniden Azerbaycan’a katılmaması için oyun içinde oyun kuruyor.

Her zaman söylediğimizi yineleyelim:

Rusya “evet” demedikçe Dağlık Karabağ ve Nahcivan konusu kolay kolay çözülmez.

Rusya, Amerika, Fransa ve diğer birçok ülke Ermenistan’ın arkasında yer alıyor. Bu ülkeye de her türlü yardım ve desteği sağlıyor.

Özellikle Amerika ve Fransa’daki Ermeni lobilerinin iyi çalıştığını söylemeliyiz.

Zaten Amerika’nın, Fransa’nın katliamlara gözlerini ve kulaklarını kapatması da ülkelerindeki Ermeni lobilerinin etkisinden kaynaklanıyor.

Rusya Dışişler Bakanı Lavrov, Karabağ konusunda cepheleşme yanlısı söylemlerde bulunmaktan kaçınma çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı, "Şu anda en önemli hususun gerek taraflar arasında gerekse de sorumlu uluslararası aktörler arasında cepheleşme yanlısı söylemleri körüklemeye derhal son verilmesi olduğuna inanıyoruz. Bu büyük çabalar gerektirmiyor. Bir sonraki kesinlikle atılması gereken adım, cepheleşme söylemine son vermeye paralel olarak askeri faaliyetlerin durdurulması, sivil tesislere yönelik saldırıların sonlandırılması" dedi.

İşin ilginç tarafı şu:

Rusya, açıklamasında sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu söylüyor. Bu yalana kim inanır? Eğer Rusya, bu konuda doğrudan Ermenistan’a destek çıkmamış olsa Ermenistan’ın sivil hedeflere saldırması mümkün olabilir mi?

Moskova Dağlık Karabağ sorununun daha fazla çözülmemiş hâlde kalamayacağının ve Azerbaycan’ın, özellikle askerî alanda, giderek güçlendiğinin farkında. Dolayısıyla yalnızca Ermenistan temelli siyaset, Paşinyan döneminin de gösterdiği gibi, uzun vadede Rusya açısından olumsuz sonuçlara yol açabilecektir. Kaldı ki Rusya’nın Ermenistan ile yakın işbirliğine rağmen, Moskova’nın Azerbaycan ile ilişkileri birçok alanda çok daha yüksek seviyede bulunuyor.

Rusya’nın hem Azerbaycan ile ticaret hacmi hem de yatırımları Ermenistan’a kıyasla daha fazladır. Bu örnekleri artırmak mümkün. Rusya Ermenistan’ın “müttefiki” olsa da, Azerbaycan ile ilişkiler de Rusya açısından gittikçe önem kazanıyor. Azerbaycan Rusya’nın Dağlık Karabağ konusundaki tek taraflı siyasetinden yavaş yavaş vazgeçmesi konusunda etkin olmaya başlıyor. Nitekim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Rusya’yı “stratejik ortak” olarak adlandırıyor.

Özetleyelim:

Rusya, Azerbaycan’ın az da olsa toprak kayıplarını kazanmasına göz yumması ile bu ülke ile iyi ilişkilerini sürdürme kararında olduğunu göstermiştir. Ermenistan’ın daha fazla kayıp vermesini önlemek için de arabuluculuğa soyunmuştur.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.