Amerika ve Batı’nın Rusya’ya sırtını dönmesi Rusya İran yakınlaşmasını hızlandırdı. Rusya siyasi, turizm ve diğer alanlarda İran ile işbirliği içine girdi. Bu arada Rusya’nın Çin ve Hindistan ile olan ilişkilerinde de yeni gelişmeler oluyor. Türkiye ise Amerika ve Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı ambargonun dışında hareket ediyor.

Rus uzmanlar, sivil havacılık sektörüne uygulanan yaptırımlar konusunda AB'den taviz beklemeye gerek olmadığını, İran ile imzalanan sivil havacılık memorandumu sayesinde yaptırımların etkilerinden kaçınılabileceğini belirtiyor.

Rus ve İran sivil havacılık kurumlarının imzaladığı anlaşmayla sadece iki ülke arasındaki uçuş sayısı haftalık 35'e çıkmamış, aynı zamanda Rus uçaklarının İran'da onarılması ve İran'dan yedek parça ithalatını kapsıyor.

Rus havacılık uzmanları, 40 yıla yakın süredir batılı devletlerin ambargolarına maruz kalan İran'ın, bu süre zarfında çok karmaşık birimler de dahil olmak üzere, uçakların bakım ve tamiri konusunda büyük bir yetkinlik kazandığını belirtiyor.

Bir uzman, "Şu an Rusya'ya uygulandığı gibi, 1995 yılından bu yanan İran'a yeni teknolojilerin, ekipmanların ve uçakların satışı yasak. Bu nedenle ülke ihtiyaç duyduğu parçaları elde etmek için ikincil pazarları araştırmak ve eskiyen parçaları değiştirmek için kullanılmış uçak satın almak zorunda kaldı, pilotların mesleki becerileri azalmaya ve uçuş güvenliği nedeniyle AB hava sahasını kullanmaları yasaklanacak seviyeye ulaşmıştı... Ancak bu artık geride kaldı. İran'ın uçuş güvenliği sağlama konusundaki başarısı dikkat çekiyor." ifadelerini kullanıyor.

ATOR’un bülteninde yer alan habere göre havacılık uzmanları, batılı devletlerin uyguladığı ambargoları aşma ve uçuş güvenliğini sağlama konusunda Rusya'nın İran'dan öğrenecek çok şeyinin olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya Federasyonu’nun, ‘dost ülkeler’in listesinde yer alan 18 ülkeye vizeleri kaldırmaya hazırlandığı belirtildi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi, 18 ülkeyle vizeleri karşılıklı olarak kaldırmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. TASS'a bir söyleşi veren daire başkanı İvan Volınkin "dost ülkeler" için yeni düzenleme planlandığını belirtirken, söz konusu ülkelerin hangileri olduğunu kısmen açıkladı.

TürkRus’ta yer alan habere göre Malezya, Çin ve Hong Kong ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması hedefleniyor. Müzakere edilen devletlerarasında Latin Amerika ve Karayip ülkeleri de var.

Söz konusu 18 ülke listesi açıklanmazken, vizesiz rejime geçilecek ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunup bulunmadığı henüz bilinmiyor.

Türkiye'nin Batı yaptırımları sonrası "Rusya'nın dünyaya açılan kapısı" durumuna geldiği, geçmişte iki ülke arasında bir dönem vizesiz rejim uygulandığı, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi seviyede olduğu gerçeğinden hareketle, böyle bir uygulama kapsamına Türkiye'nin alınmasının beklenebileceği yorumu yapılıyor.

Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Alexei Yerkhov, Türkiye’de yaşanan 10 kazada 50 turistin yaralandığını ve haziran ayına kadar 50 Rus turistin de çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini bildirdi.

13 Temmuz’da Alanya’da bir otelde Polonyalı ve Rus turistler arasında çıkan kavgayı örnek göstererek Türkiye’de yabancı ve Rus turistler arasında yaşanan tartışmaların arttığına dikkat çeken Yerkhov “Bu tür olaylarla karşılaşanları bir an önce Antalya Başkonsolosluğu ile iletişime geçmeye davet ediyorum. Çalışanlar tarafından nitelikli yardım sağlayacaktır ve bu tür vakalar gözden kaçmayacaktır” açıklamasında bulundu.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.