Rusya-Ukrayna savaşı bütün hızı ile sürerken, yapılan son ankette Rusların yüze 92’sinin tatilden vaz geçmediğini gösteriyor. Biz bu yıl 7 milyon Rus turist bekliyorduk rakam 2 milyona düştü. Ukrayna’dan beklediğimiz 2 milyon turistin ise gelmeyeceği açıklandı.

Rusya’da faaliyet gösteren iş ilanları servisi Zarplata.ru anketleri, ülke vatandaşlarının yüzde 92’sinin bu yıl mutlaka tatil yapmayı planladığını gösterdi.

Anketler, Rusların yalnızca yüzde 14’ünün yurtdışına tatile gitmeyi planladığını ortaya çıkarırken, vatandaşların yüzde 60’ı ise bu yıl Rusya sınırlarında tatil yapmayı planlıyor.

Araştırmalar, Rusların yüzde 55’inden fazlasının uzun süredir tatile çıkmadıklarını gösterirken, en son altı ay önce dinlendiklerini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 38, altı aydan kısa süre içerisinde tatil yapanların oranı yüzde 27, en son bir yıl önce tatile çıkanların oranı ise yüzde 25 olarak kaydedildi.

Zarplata.ru anketine katılan Rusların yüzde 5’i ise en son iki yıl önce tatil yaptığını itiraf etti.

GazetemRu’da yer alan habere göre tatil yapmayı planlayanların üçte birinden fazlası hükümetin sunduğu turistik geri ödeme programı kullanarak tatil yapacağını belirtirken, katılımcıların yüzde 31’i kendi biriktirdiği parasıyla tatil yapacağını, yüzde 23’ü ise hükümetin sunduğu programı bilmediğini söyledi.

Rusya’da bazı havayolu şirketleri zor günler yaşıyor. Bu konudaki son gelişmelere de bakalım:

AB ve ABD'nin Rus sivil havacılık sektörüne getirdiği yaptırımlar sonrası şirketler çıkış yolu arıyor.

Operasyonlarında Rus yapımı 100 yolcu kapasiteli SSJ'leri (Suhoy Superjet 100) kullanacağını açıklayan Red Wings, şimdi de elindeki 8 Airbus 320/321'i lessörlere iade etme kararı aldı.

Kommersant gazetesi tarafından iddia olarak yayınlanan haberi değerlendiren sektör uzmanları, şirketin Airbus ile yaşanacak sorunlardan dolayı SSJ'lere el konulması riskini ortadan kaldırmak için böyle bir karar aldığını açıkladı.

Red Wings'in 2021 yılının eylül ayında belirlediği ve hissedarlar tarafından da benimsendiği belirtilen stratejiye göre şirket, orta mesafe uçuşlarda yabancı uçakları kademeli olarak azaltarak bunların yerine SSJ 100 ve MS-21'lerin koyacak.

Red Wings, uçakların lessörlere iadesinin Rusya'daki prosedürlere ve son düzenlemelere uygun olduğunu belirtti.

Öte yandan Mısır’ın Rus ve Ukraynalı turist kayıplarını gidermek için yeni planlar yapmaya başladığı görülüyor.

Rusya ve Ukrayna'dan hatırı sayılır miktarda turist alan Mısır, devam eden savaş nedeniyle bu ülkelerden yaşanacak kayıpları telafi etmek için harekete geçti.

Mısır poundunda yaşanan büyük değer kaybı ve akaryakıt fiyatlarının artamsı nedeniyle krize giren Mısır, faiz artırma kararı aldı.

Sene başına kıyasla Kızıl Deniz'deki tatil yerlerinde dolulukların yarı yarıya düştüğü Mısır'da, ülkeye gelen turistlerin yüzde 30'unu oluşturan Rusya ve Ukrayna'dan rezervasyonlar durmuş durumda.

Bu nedenle Mısır, krizde olmasına rağmen charter uçuşlarını desteklemeye devam etme ve 1 Mayıs'ta sona erecek olan süreyi uzatma kararı aldı.

Karara göre, charter uçuşlar 31 Ekim 2022 tarihine kadar desteklenmeye devam edecek. Charter uçuşlara ödenecek tutar, uçuş mesafesine ve doluluğa bağlı olmak kaydıyla 1.5 bin ile 3,5 bin dolar arasında değişecek.

Mısır ayrıca İngiltere, Almanya, İtalya, ABD ve Fransa pazarlarında 8 hafta sürecek bir reklam kampanyası başlatacak.

necdetbuluz@gmail.com

www.facbook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.