Suriyeli sığınmacılar konusu dünyanın da gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan son açıklamasında Suriyelilere ev sahipliği yapmaya devam edeceğimizi ve hiç kimseyi zorla göndermeyeceklerini bir kez daha yineledi. “Geri dönmek isteyenler dönebilir” görüşü ağırlık kazanıyor.

Suriyeli sığınmacılar şu an ki koşullarda kendilerini güvende hissetmedikleri için geri dönmeyi istemiyor. 1 milyon sığınmacıların sınırda yapılan evlere taşınmasının da hazırlıkları yapılıyor.

Sığınmacıların güvenli ve onurlu biçimde ülkelerine dönmelerinin sağlanmasında Türkiye ile Avrupa görüş birliğinde.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Suriye’ye geri dönüş mümkün olacak mı konuları tartışılıyor. AB, güvenli ve onurlu dönüşten memnun olur” dedi.

Meyer-Landrut, Ankara’da CerModern Sanat Galerisi’nde “Avrupa Günü” dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, corona virüsü salgını başlangıcından bu yana ilk kez yüz yüze kutlama yapıldığını söyledi ve Türkiye gündemindeki başlıkları değerlendirdi.

Büyükelçi, Gezi Davası’nda Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması dolayısıyla Avrupa Konseyi’nin yaptırım uygulaması ihtimalinin yanı sıra Avrupa Parlamentosu’nda da Türkiye’yle üyelik müzakerelerine ara verilmesi tavsiye kararı alınabileceğinin sinyalini verdi. Bu konudaki sıkıntının sürebileceğini görüyoruz.

Meyer-Landrut, “Türkiye, Avrupa Konseyi’nin bir üyesi ve dolayısıyla Avrupa Konseyi’nin kararlarına diğer ülkeler gibi uyması bekleniyor. Bu gelişmeler tabii ki ilerleme raporuna yansıtılacaktır” diye konuştu.

Meyer-Landrut, Türkiye’nin en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Bu, bizim Türkiye'yi gerçekten takdir ettiğimiz bir çalışma. Suriye’deki kriz 11 yıldan uzun zaman önce başladı ve bu bütün göç krizi de uzun yıllardır devam ediyor. Bu konu devamında ne gelecek, ne olacak, Suriye’ye geri dönüş mümkün olacak mı konuları tartışılıyor. AB, güvenli ve onurlu dönüşten memnun olur tabii ki” yorumunda bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) denetiminde geri dönüşler yapılabileceğini kaydeden söyleyen Meyer-Landrut, eğer Suriye’ye geri dönüş mümkün hale gelirse Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Avrupa’dan Suriyelilerin ülkelerine geri dönebileceğini ve bunun olmasından memnun olacaklarını vurguladı.

Fransa’nın eski Başbakanı Robert Schuman’ın Dışişleri Bakanlığı sırasında Avrupa’da çelik ve kömür üretimini entegre etmek için ortaya attığı teklifin bugünkü Avrupa Birliği’ni oluşturduğuna işaret eden Meyer-Landrut, “Bu adım, Avrupa’da savaşın (İkinci Dünya Savaşı) ardından Avrupa entegrasyonu için atılmış önemli bir adımdı” ifadesini kullandı.

Avrupa entegrasyonunun Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarıyla daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Meyer-Landrut’un görüşleri şöyle:

“Bu savaş sürerken bu günü kutluyoruz. Bizim için bu günün temelinde değerlerimiz yatıyor. Bunlar hem savunmak hem de kutlamak istediğimiz değerlerdir. Barışın, insan haklarının ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, sadece Ukrayna'ya değil özgürlüklere karşı açılmış bir savaştır. Kendi kaderini tayin etmek isteyen, kendi egemenliğini elinden tutmaya çalışan bir ülkeye açılmış bir savaştır. Bu yüzden hepimiz Ukrayna'nın yanında durmalıyız”

Basın toplantısı sonrasında Meyer-Landrut, sanatçı Uğur Gallenkuş’un “Paralel Evrenler” sergisini açtı. Avrupa Günü kutlaması, La Caravane Pase konseri ve ardından DJ Nihal Sandıkçı konseriyle son buldu.

Dünyanın sorunu görüldüğü gibi sadece Suriyeli sığınmacılar değil, Ukraynalı sığınmacılar da önemli görülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.