Omicronun daha önceki varyantlara göre çok daha hızlı yayıldığı ve korkuttuğu belirtiliyor. Bu nedenle uzmanlar omicrona karşı daha etkili ilaçlar üzerinde çalışmalarınıyoğunlaştırdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Corona virüsünün yeni varyantı Omicron’un, bir ay içinde Avrupa’da baskın hale gelebileceğini söyledi. Leyen’in uyarısı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, Omicron’un “daha önceki varyantlarda görülmeyen bir hızla yayıldığı” yönündeki açıklamasının ardından geldi.

Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda bugün yaptığı açıklamada, Ocak ayının ortası itibariyle Omicron’un Avrupa Birliği ülkelerinde baskın variant olabileceği uyarısında bulundu. Leyen, bir taraftan da, 27 üyeli birlik içindeki 300 milyondan fazla nüfusun yüzde 66,6’sının tam doz Corona aşısı olduğunu hatırlatarak, Omicron’a karşı koruma sağlamaya yetecek kadar ek doz aşının da hazır olduğuna vurgu yaptı.

AB ülkelerinde şu ana kadar takviye doz aşı olanların sayısının 62 milyona ulaştığı belirtiliyor.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da Cenevre’de yaptığı açıklamada, Omicron’un “daha önceki varyantlarda görülmeyen bir hızla” yayıldığının altını çizerek, ülkelerin sağlık sistemlerinin bir kez daha ciddi bir yoğunluk içine girebilecekleri uyarısında bulundu.

WHO Başkanı, ilk olarak geçen ay Güney Afrika ve Hong Kong’da rastlanan Omicron varyantının birkaç hafta içinde 77 ülkede tespit edildiğine dikkat çekerek, bu varyantın şu an “dünyanın çoğunluğunda” yayılmaya başladığını söyledi.

Ghebreyesus, mevcut Corona virüsü aşılarının COVID-19 kaynaklı ölüm ve ciddi rahatsızlıkları önlemede çok az oranda etkisini kaybettiğini ancak aşıların hala “ciddi oranda etkili koruma” sağladığını savundu.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) dün yapılan açıklamada da, ülke genelinde tespit edilen yeni COVID-19 vakaları arasında Omicron varyantının oranının 4-11 Aralık tarihleri arasında yüzde 0,4’ten yüzde 2,9’a yükseldiği belirtildi.

Omicron ile ilgili şu ana kadar yürütülen birçok araştırmada, mevcut aşıların bu varyanta karşı koruma oranının önceki varyantlara kıyasla daha az olduğu sonucuna varıldı.

İlaç firması Pfizer, geçenlerde yaptığı açıklamada, Covid-19'a karşı geliştirdiği deneysel ilacın Omicron varyantına karşı etkili olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Pfizer, 2 bin 250 kişiyle yapılan araştırmanın tam sonucunun, Covid-19 ilacının virüse karşı etkinliğine ilişkin ilk bulguları doğruladığını kaydetti.

Buna göre ilacın Covid-19'un ilk belirtilerinin başgöstermesinden kısa süre sonra alındığında yüksek risk grubundaki yetişkinlerin hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 89 oranında azalttığı görüldü.

Birçok uzmanın tahmin ettiği doğrultuda Pfizer'dan yapılan açıklamada, ayrı yapılan laboratuvar testlerinin ilacın Omicron'a karşı etkisini koruduğunu ortaya koyduğu kaydedildi. Pfizer, antiviral ilacı, Omicron varyantının kendini çoğaltmak için kullandığı kilit bir proteinin insan yapımı versiyonuna karşı test etti.

Pfizer'ın Covid-19 ilacına ilişkin güncellenmiş verileri, vaka, hastaneye yatış ve ölüm sayılarının yeniden yükselişe geçtiği döneme denk geldi. Delta varyantının yol açtığı son vaka artışı, soğuk hava şartları ve insanların iç mekanlarda daha fazla zaman geçirmesi nedeniyle hız kazandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) hem Pfizer'ın hem de rakip ilaç firması Merck'ün geliştirdiği Covid-19 hapının onaylanıp onaylanmayacağına ilişkin kararını kısa zaman içinde vermesi bekleniyor. Merck, ilacın ruhsat başvurusunu, Pfizer'dan birkaç hafta önce yapmıştı. Onay verildiği takdirde bu ilaçlar, Amerikalı hastaların eczaneden reçeteyle alıp evlerinde kullanabilecekleri ilk Covid-19 ilaçları olacak.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.