Mısır ile gergin olan ilişkilerimizi şimdi tamir etmeye çalışıyoruz. Bu konuda da bazı adımlar atıldı.

Geçen yıllarda ilişkilerin gergin olduğu Ankara-Kahire hattında normalleşme çabaları devam ederken Arap medyası, Türk Lirası'ndaki değer kaybının Mısırlıları memnun ettiğini yazdı. Ancak, şu an o kayıptan eser kalmadı ve TL. Yüzde 40 değer kazandı. Temennimiz paramızın değerinin daha da artmasıdır.

Son ayarda iki ülke ilişkilerindeki gerginliğin azaltılması için bazı olumlu adımların atılmasını memnuniyetle karşılamıştık. Ancak görebildiğimiz kadarı ile Mısır kendisini naza çekiyor ve Türkiye düşmanlığını da tırmandırıyor. Mısır’ın bu tutumunda daha önce uyguladığımı politikaların etkisi var mı yok mu buda ayrıca tartışılması gereken bir başka konudur.

Şunu vurgulayalım:

Daha önce paramızın değeri düşükken Bulgarlar Edirne’den alış-verişlerini yapıp ülkelerine memnun dönüyorlardı. Şimdi, rüzgar tersine esiyor. Aynı rüzgarın Mısır’ı da ters yüz ettiğine inanılıyoruz.

Şimdi Edirne’ye yine Bulgar ve Yunanlılar alış-veriş için gelmeye devam ediyor. Ancak, liramızın değer kazanması bu kez rüzgârı ters estiriyor. O gülen yüzlerden de eser yok.

Arap Baharı’ndan sonra göreve gelen Mursi’nin devrilmesi sonrasında tansiyonun yükseldiği Ankara-Kahire hattında normalleşme adımları atılırken, Mısır halkının ve kamuoyunun Türkiye’ye karşı düşmanca bir tavır takındığı ortaya çıktı.

Arap ve Orta Doğu üzerine haber ve analizlerle tanınan Al-Monitor, Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik krizle ilgili dikkat çekici bir makale yayınladı.

Haberde, “Mısır’da Türk Lirası’ndaki kriz sevinç yaratıyor” başlığı kullanılırken, “Türkiye son yılların en sert kriziyle karşı karşıyayken, Mısırlılar yan tarafta yaşananları keyifle izliyor ve son 10 yılda yaşanan düşmanlıkları hatırlıyor. Türkiye, Mısır’ın en büyük ticaret ortaklarından değil. Mısır poundunun Türk Lirası’yla bağlantısı yok. Fakat yine de Mısırlılar Türkiye’deki krizi yakından izliyor ve TL’nin değer kaybetmesini zevkle izliyor. Hatta bazı insanlar ‘Lira Metre’ adı verilen saat başı TL’nin döviz karşısındaki değer kaybını gösteren uyarılar oluşturdu” yorumunu yaptı.

Bunun açık anlamı şudur:

Bizim ekonomik çöküntüyle karşı karşıya kalmamız düşmanlarımızın bayram etmesini sağlıyor Başka izah tarzı da yok. Hiç kuşkusuz bunlardan ders çıkarmamız gerekiyor.

Al-Monitor’e konuşan uzmanlar ise Türkiye’nin Mısır’a karşı son yıllarda izlediği politika sonucunda Mısırlıların yaşananları yakından mutlulukla izlediğini aktarırken Türkiye ile Mısır’ın Müslüman Kardeşler geriliminin yanı sıra Sudan ve Libya’da da karşı karşıya geldiğini yazdı.

Al-Monitor, “Sokaklarda bazı insanlar yaşanan krizi Erdoğan’ın Mısır’a yaptığı zararların karşılığı olarak görüyor” ifadesine yer verirken, TL’deki değer kaybının Mısır ekonomisine katkı sağlayacağı iddia edildi.

Mısırlı uzmanlar, Mısır’ın Türkiye’ye alternatif bir yatırım merkezi olabileceğini aktarırken, Türk üretimi ürünlerin ve malların fiyatlarında yaşanacak düşüşün Mısır endüstrisine de katkı sağlayabileceği öne sürüldü.

Makalede, “Mısırlıların TL’deki krize gösterdiği tepki Mısırlıların hafızasının güçlü olduğunu ve affetmediklerini gösterdi. Bu durum Mısır hükümetine karşı baskı yaratıyor” yorumu yapıldı.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.