Şu an Türkiye’nin gündeminde iki önemli sorun var:

Bunlardan birisi pahalılık, pahalılığın getirdiği enflasyon, ikincisi de giderek atan işsizlik.

Başka sorunlarımız yok mu? Hiç kuşkusuz var. Ancak, biz bugünkü yazımızda artan işsizlik üzerinde duracağız.

Her zaman olduğu gibi devletin resmi kurumlarının açıkladığı rakamlar üzerinden işsizliği değerlendirip, görüşlerimizi yansıtalım.

İŞKUR’un açıkladığı kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 2 artış gösterdi. 2 milyon 950 bin 761 kişiye ulaşan kayıtlı işsiz sayısında yüzde 52'lik dilimi erkekler yüzde 48'lik dilimi ise kadınlar oluşturuyor.

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2 artış göstererek 2 milyon 950 bin 761 kişi oldu. İŞKUR’un işverenlerden aldığı verilerle oluşturduğu açık iş sayısı rakamı da haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51,6 artışla 179 bin 298 oldu.

İŞKUR aylık bültenine göre, 2021 yılının ilk 6 ayında açık iş sayısı yüzde 3,2 artışla 775 bin 473'e ulaştı. Açık işlerin yüzde 98,9’u özel sektörden alındı. Sektörler itibarıyla en fazla açık iş (369 bin 611 açık iş) imalat sanayi sektöründe oldu. En çok açık iş “satış danışmanı, hazır giyim işçisi ve proses işçisi” mesleklerinde yer aldı.

İŞKUR aracılığıyla 70 bin 366’sı (yüzde 66) erkek, 36 bin 259’u (yüzde 34) kadın olmak üzere 106 bin 625 işe yerleşme gerçekleşti. 2021 yılında ise 492 bin 750 işe yerleştirmeye aracılık edildi.

Ocak-haziran 2021 döneminde sektörler itibarıyla en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe “imalat” alanında, mesleklere göre ise en fazla işe yerleştirme sırasıyla "satış danışmanı, konfeksiyon işçisi, turizm ve otelcilik elemanı” mesleklerinde gerçekleştirildi.

Kayıtlı işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,7 azalırken; kayıtlı işsizlerin yüzde 52’si erkek, yüzde 48’i kadın, yüzde 36,8’i 15-24 yaş grubunda yer aldı.

Umudunu iş bulmaktan kesenler de var. Bu kesim artık kapı aşındırmıyor. Kayıtlı işsiz listesinde yer almıyor. Bunlara da “gizli işsiz” deniliyor. Bu kesimin sayısının da yüzbinleri bulduğuna dikkat çekiliyor.

Nüfusumuz giderek artıyor. Genç işsizlerin de sayısı her geçen yıl daha da yükseliyor. 2021 yılının ilk 6 ayında açık iş sayısının yüzde 3,2 artışla 775 bin 473'e ulaşmış olmasını da küçümsememek gerekiyor.

Özetleyelim:

Turizm sektörünün canlanması ile bu sektörde çalışanların sayısı arttı. Ancak sezonun sona ermesi ile buralarda çalışanlar işsizler sınıfına girecek. Bugün açıklanan resmi rakamlar böylece yükselecek.

Bir konu daha var:

Tarım sektörü de özellikle mevsimlik işçiler sayesinde işsizlik konusunda can simidi oluyor. Şu anda birçok tarla ve bahçede çalışanlar var. Sayıları neredeyse 1 milyonu buluyor. Yaz sonu itibarı ile bu mevsimlik çalışanların da işsizler sınıfına girmesi kaçınılmaz olacak.

Dehasına da geçelim:

Tarım sektöründe çalışan çiftçilerimiz üretim yapıyor. İşsizliğin azalmasına katkı sağlıyor. Şimdi baktığımız da bu sektörü terk edenlerin ve edeceklerin sayısında da artışlar olacak.

Bitmedi:

Üniversite mezunu gençlerin üçte birinin işsiz olduğu defalarca dile getirildi. Mezun olan bu gençler “Hangi işte olursa çalışırız “diyor. Ama iş sahsı yok. Çokları yurt dışına çıkarak okumak, çalışmak mücadelesi veriyor.

Şunu da ekleyelim:

Öğretmen olarak atanmayı bekleyenlerin bile hayal kırıklığı yaşadığı ve atamalarının yapılmayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirilmedi mi? Kaldı ki atamaya bekleyenlerin ardında yeni adayların da var olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

Şimdi bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda başlığa aldığımız “İşsizlik daha da artar” cümlesi gerçekleri yansıtmıyor mu?

Sıradaki önemli konu pahalılık ve getirdiği enflasyon yüksekliği. Bu konuyu da bir başka yazımızda ele alacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.