İngiltere’nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey'in Ukrayna'nın Rusya’yı bombalamasını destekledikleri yönündeki açıklaması Kremlin'de sert tepkiye yol açtı.

Görüşümüz şu:

İş çığırından çıkmak üzere. Amerika ve Batı’nın tutumu Rusya-Ukrayna savaşını uzatmayı hedefliyor. Nükleer silahların bile kullanılması söz konusu. İşin çığırından çıkmadan soruna barışçıl bir çözüm getirilmeli. Bu konuda Türkiye, samimi bir tutum izliyor.

Heappey, İngiltere'nin Ukrayna ordusunun Rusya'nın altyapısını hedef alan saldırılarını desteklediğini ve İngiliz silahlarının bu saldırılarda kullanılmasının “tümüyle meşru” olduğunu söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, bu açıklamaya tepki göstererek Rusya'nın da Ukrayna'ya silah gönderen İngiltere ve diğer NATO ülkelerindeki askeri hedefleri vurabileceğini belirtti. Zaharova, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e dönen Batılı diplomatların da bombalarla hedef alınabileceğini ifade etti.

Zaharova, “Askeri sevkiyat lojistiğini kesmek için Rusya da Kiev rejimine silah sağlayan NATO ülkelerindeki askeri hedefleri vurabilir. Bu durum Ukrayna'da ölüme ve kan dökülmesine yol açıyor. Anladığım kadarıyla bundan sorumlu ülkelerden biri de İngiltere” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı da Heappey'in sözlerini provakasyon olarak niteledi ve Kiev'deki Batılı diplomatları vurabileceği tehdidinde bulundu. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da dünkü açıklamasında “İngiltere'nin Kiev'i bu tür eylemler için provoke etmesi halinde buna orantılı şekilde yanıt vereceğimizi vurgulamak isterim. Batılı ülkelerden danışmanların varlığı Kiev'deki karar merkezlerini uzun menzilli silahlarla vurmamız konusunda bir sorun oluşturmaz” diye konuştu.

Rusya'nın askerlerini Ukrayna'nın doğusuna yığarak başkent Kiev ve çevresinden çekmesinin ardından İngiltere dâhil birçok ülke diplomatlarını Kiev'e geri göndereceğini açıklamıştı.

Öte yandan Heappey'in açıklaması İngiltere'de de tartışma yarattı. Parlamentoya bağlı Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, The Times gazetesine yaptığı açıklamada, bakanın açıklamasının Rusya'nın Ukrayna dışında Batılı ülkelere ait askeri hedefleri ve özellikle Polonya'yı vurmasına yol açabileceğini söyledi. Ellwood, Batı'nın giderek Ukrayna'daki savaşa daha fazla dâhil olduğunu belirtti.

Rusya bugüne kadar birçok defa Batılı ülkelerden Ukrayna'ya yönelik silah sevkiyatını meşru hedef olarak gördüğünü bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkeleri Ukrayna'da bir nükleer savaş çıkabileceği konusunda uyardı. NATO'nun Rusya'yla Ukrayna üzerinden bir vekâlet savaşı yürüttüğünü kaydeden Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatının çok tehlikeli olduğunu savundu.

Rus First Channel kanalında yayınlanan kapsamlı röportajında Lavrov, Ukrayna'yla ateşkesin büyük oranda sahadaki askeri duruma bağlı olduğunu belirtti. 3. Dünya Savaşı'ndan ve nükleer çatışmadan kaçınmak için Rusya'nın elinden geleni yaptığını kaydeden Rus bakan, “Şu anda bu konuda belirgin bir risk var. Tehlike ciddi ve gerçek. Bunu hafife almamalıyız” dedi.

Lavrov ayrıca ABD'yi Rusya'yla diyalogdan kaçınmakla eleştirerek “Ukrayna'daki Rusları savunmak zorunda kalmamız nedeniyle ABD bizimle olan temasını tamamen kesti” diye konuştu. Lavrov, Batı'nın Ukrayna'ya gelişmiş silah vererek savaşın uzamasını amaçladığını yineledi ve “Bu silahlar Rusya için meşru hedeftir” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Ukraynalı yetkililerin de ateşkes müzakerelerinde iyi niyetli davranmadığını, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin tıpkı İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi görevini ciddiyetle yapmak yerine halka oynadığını ve rol yaptığını söyleyerek, eski bir komedyen olan Zelenskiy için “İyi bir aktör” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.