Seçim sonrası yapılan değerlendirmelerine bir değerlendirme de bizden:

AK Partinin çöküşü, CHP’nin birinci parti olması, öyle görünüyor ki atılmış olan adımların yanlışlığından kaynaklanıyor.

Şu bir gerçek:

Milleti istemese de AK Partiye mahkum eden yeni bir çıkış yolu bulamasından kaynaklanıyordu. Şimdi Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Özgür Özel gibi liderler umut ışığı oluyor. Millet peşinden koşabileceği liderleri buldu.

Seçim sonuçları her ne kadar emeklilere verilmeyen maaşlardan kaynaklanıyor gibi görünüyorsa da daha önce uygulanan yönetim şekline tepki verildi. Hukuk sistemi, tek adam rejimi, Suriyelilerin ülkenin her tarafına dağıtılması, iç ve dış politikada sınıfta kalınması, tarikat ve cemaatlerin güçlenmesi ve seslerini yükseltmesi, İsrail ile olan ticaret gelmekte olan çöküşün ayak sesleriydi.

Bu sonuçlar bir irtifa kaybı değil, sahada yenilgidir. Önemli bir mesajdır. Önemsenmelidir. Çıkan sonuçlar geleceğe de ışık tutacaktır.

Bir de şu var:

“Hadi seçime gidelim” denilirse CHP iktidara gelir. Yerel seçim sonuçları iyi okunabilirse bu gerçeği herkes görebilir. Bu gidiş AK Parti’nin çöküşü olabilir. Özal’ın ANAP’ı, Demirel’in DYP’si gibi tabela partisi konumuna düşebilir.

Bunun için ısrarla diyoruz ki seçim sonuçları önemsenmeli ve iyi okunmalıdır.

Seçim sonuçları çokça değerlendiriliyor. Biz yazımızı İngilizlerin Financıal Times’in kısa bir yorumu ile noktalamak istiyoruz:

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, kapsamlı bir analiz yaparak, AKP'nin yaşadığı seçim hezimetinin unsurlarını mercek altına aldı.

Haberde, "2002'den beri iktidarda olan ve o günden beri Türk siyasetini domine eden AKP ilk kez ülke genelinde yenildi. Laik CHP için de bu son 50 yıldaki en büyük seçim zaferi oldu. " denildi.

Financial Times'ın haberinde, şu noktalara değinildi:

"AKP'nin hezimete uğraması, Türkiye'nin uzun süredir devam eden ekonomik krizinin nihayet pek çok seçmen için katlanılamaz hale gelmesiyle gerçekleşti. Erdoğan ayrıca, adaylarının çoğunun siyasi yelpazedeki partiler tarafından geride bırakılmasına yol açan bir dizi taktiksel yanlış adım attı. Ancak AKP içinde bile, Pazar günkü kötü performansta sorunlu ekonominin kritik bir faktör olduğu konusunda geniş bir mutabakat var. Türkler yıllardır alım güçlerini düşüren bir enflasyon krizine katlandılar.”

Erdoğan'ın geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir aylık bedava doğalgaz da dahil olmak üzere "eşantiyonlar" dağıttığına dikkat çekilirken o seçimden itibaren Ankara'nın daha geleneksel bir ekonomik yaklaşıma geri döndüğü hatırlatıldı.

Gazete, yerel seçimde sonuçlarının muhalefeti yeniden canlandırdığını aktarırken, buna karşılık Erdoğan'ın gücünün devam ettiğine de vurgu yapıldı. Haberde, Erdoğan'ın Pazar günü AKP'nin kaybının boyutunu büyüten bir dizi yanlış adım attığını da belirtti. Gazeteye konuşan uzmanlar, Erdoğan'ın Yeniden Refah Partisi'nin etkisini hafife aldığını belirtti. Şanlıurfa'daki seçmenle konuşan Financial Times, ekonomik kriz ve Erdoğan'ın gücünü giderek artırmasının AKP'den YRP'ye geçişi hızlandırdığına dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.