Dolardaki artı, Türk Lirasındaki düşüş komşulara yaradı. Edirne ve Van şenlendi. Edirne’ye Bulgar ve Yunanistan’dan gelenler, Van’ı uğrak yer haline getiren İranlılar hem tatil yapmanın hem de ucuz alış-verişin keyfini çıkarıyor.

Van, öteden beri bir uğrak yeri. Özellikle İpekyolu üzerinden önemli bir kent. İran üzerinden gelenlerin hem alış-veriş hem konaklamalarına ev sahipliği yapıyor. İç turizmin de bu nedenle gözbebeği konumunuzda.

Edirne ve Van’daki esnafın yüzü gülüyor. Öyle ki, Bulgaristan’dan Edirne’ye günübirliğine gelen turistler ilaçlarını bile “ucuz” gerekçesi ile Edirne’deki eczanelerden alıyor. Daha çok ağrı kesici, krem gibi ihtiyaçları alanların bazı reçetelerdeki ilaçlarını da Edirne’deki eczanelerden temin ettiklerine şahit olunuyor.

Zaten normal zamanlarda da Van, İran için önemli bir Pazar oldu. İran’dan her zaman Van’a turist geliyor. Bu yıl olduğu gibi geçen yıllarda da hem alış-veriş hem yeni yıl tatili için binlerce İranlının Van’a geldiğini biliyoruz. Kurdaki oynaklık şimdi hareketi ve alış-verişi daha da artırdı.

Geçenlerde Edirne’den bir arkadaşımız aradı:

“Edirne’ye çok gelen var. Oteller yetmiyor. Boş bir arazimiz var. Buraya otel yaptırmaya karar verdik. Doluluk oranları sağlam gidiyor. Bu gidişle mevcut oteller bile yetersiz kalacak. Özellikle Bulgaristan’dan ve üzerinden gelen yabancıların ilk uğrak yeri Edirne olmaya başladı. Almanya üzerinden gelenler de bir gece burada kalmayı tercih ediyor. Edirne boşuna bir zamanlar Osmanlı’nın Başkenti olmadı.”

İranlı turistler, 3 günlük yeni yıl tatili için günler öncesinden rezervasyon yaptırdı. Oteller yılbaşı için tamamen doldu. Kentte, başta otellerin olmak üzere tüm eğlence mekanları yılbaşını dolu geçirecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel’in görüşlerine kulak verelim:,

“Pandemi nedeniyle uzun süre İranlılar ülkemize gelemedi. Daha sonra sınır kapılarının açılmasıyla gelmeye başladı. Tabi pandemi günlük yaşantımızı ve turizmi çok etkiledi. İran ve Türkiye'de de özel ve resmi tatil günlerinde konaklama alanında misafirlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Şu an yılbaşı rezervasyonları ilimizde bazı otellerde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumda. İnşallah daha fazla rezervasyon olur. Tabii bu bizim para birimimizin değer kaybetmesiyle buraya daha fazla turistin gelmesi demektir. Düşünün, 10 dolara otelde konaklayabiliyorlar, 2 dolara yemek yiyebiliyorlar. Bundan daha ucuz, daha uygun bir yer olamaz. İranlılar, kendi devletlerinde bile bu kadar ucuz yemek yiyebilme imkanı bulamıyor. Tabii bunun yanında alışveriş yapıyorlar. İnşallah daha fazla İranlı gelir buraya."

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı nedeniyle turistlerin çok uygun fiyata konaklama ve yemek gibi ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Yunus Yüksel, “Daha önce İran İslam Cumhuriyetinin 4 bin 500 tümeni bir Türk lirası iken, şu an 2 bin 200 tümene yaklaşmış durumda. Bu da onlar için daha fazla alışveriş yapabilme imkanı, daha kolay otellerde konaklama imkanı sunduğundan daha fazla turist geleceğine inanıyoruz. Edirne’ye gelen Bulgarlar, İranlılara göre daha avantajlı. Çünkü, İran para biriminin bizim para birimine göre değeri düşük. Turistler yılbaşı için 3 günlük bir tatil için gelecekler. Burada alışverişlerini yapıp, eğlenecekler.” dedi.

Van'da bir otelin genel müdürlüğünü yapan Celalettin Başak ise "Muhteşem Cuma sürecinde 5 gün bütün oteller doluydu. Yılbaşı için de şu anda otelimiz tamamen dolu ve İranlı misafirlerimiz eğlenceye ve alışverişe geliyor. Antalya'dan hiçbir farkımız yok. Her türlü hizmeti vermeye hazırız" dedi.

İranlı turistler ise alışveriş için Van'ı tercih ettiklerini, yeni yılı da Van'da eğlenerek geçireceklerini anlattı.

Edirne’de olduğu gibi Van’da gelenler için alış-veriş pazarları kuruluyor. Bu pazarların çoğuna İstanbul esnafının da katılmaya başladığı haberleri geliyor. Her ne kadar bazıları “Batan geminin mallarına hücum var” diyorsa da iç pazarın canlanmasında komşuların rolü küçümsenmesin.

Edirne’de pazarlar şenlendi. İstanbullu bazı esnaflar da pazarlardaki yerlerini alıyor. Alış-verişlerden Edirne esnafının memnun olduğu da dile getiriliyor. Taşımacılık ve konaklama sektörünün de bundan faydalandığına vurgu yapılıyor.

Özetleyelim:

Kurdaki oynaklık bir yerde iç turizmin canlanmasında ve komşuların akınında yüzleri güldürüyor. Bunu da kara döndürmenin pek fazla yadırganacak halinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.