2019’un son haftalarında ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde küresel bir salgın halini alan corona virüsü pandemisi ile ilgili dikkat çekici bir araştırma yapıldı. Bilim insanları ve uzmanlar, Covid-19 bulaşan kişilerin verilerini ve istatistiklerini inceledi.

Dünya çapında 6 milyondan fazla insanın ölmesine sebep olan corona virüsü, birçok insanda da "Uzun Covid-19" sendromuna sebep olmaya devam ediyor. Covid-19'u atlatanlar arasında sabah uyandıklarında bir belirti öne çıkmaya başladı.

Avustralya merkezli ABC News, corona virüsü geçirenlerin verilerini mercek altına alarak bilim insanlarına sonuçları yorumlattı.

Bilim insanları hangi yaş grubunun daha büyük bir risk altında olduğunu verilere bakarak öngörmeye çalıştı. Uzmanlar, kapalı alanlarda maske takmaya devam etmenin ya da hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymanın hastalığın bulaşmasını engellediğini söylerken yaş gruplarına göre bulaş riskini de mercek altına aldı.

Bilim insanları, 70 ile 79 yaşları arasında corona virüsü bulaşan kişileri incelerken, bu yaş grubunun Covid-19’un en az bulaştığı yaş grubu olduğunu açıkladı. Her 100.000 bin vakada bu yaş grubunda 12.048 kadının Covid-19 olduğu belirlenirken Erkeklerde de bu oranın 10.504 olduğu kaydedildi.

Bilim insanları 70-79 arasındaki bireylerin en az Covid-19 bulaşma oranına sahip olduğunu aktardı. Öte yandan 80 yaşın üzerindeki bireylerin en az Covid-19 bulaşan ikinci grup olduğu kaydedilirken, daha sonra 60-69 yaş grubundaki bireylerin geldiği kaydedildi.

En az Covid-19 bulaşan dördüncü grubun ise 10 yaşın altındaki çocuklar olduğu da belirtildi. Her 100.000 çocuktan erkeklerde 13.896’sının Covid-19 olduğu kaydedilirken, kız çocuklarında ise 13.764 vaka çıktığı kaydedildi.

20’li yaşlarındaki bireylerin en büyük risk grubunda olduğu da ortaya çıktı. Verilere göre bu yaş grubundaki her 100.000 kişiden erkeklerde 22.716’sında Covid-19 tespit edildiği ve kadınlarda da 26.154’ünün corona virüsüne yakalandığı kayıtlara geçti.

Bu yaş grubunun ardından 30-39 ve 40-49 yaş gruplarının da risk altında olduğu belirlendi.

Özetleyelim:

Covid-19’dan korunmada Maske çok önem taşıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayıları artıyor. Buna bağlı hayatını kaybedenlerin sayısında da artış var. Uzmanlar yeni bazı tedbirlere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Öksürük, hapşırık, yüksek ateş gibi, özellikle üst solunum yolunu ilgilendiren şikayetleri olan kişilerin sadece koronavirüs açısından değil, diğer üst solunum yolları hastalıkları açısından da metro gibi kapalı toplu taşıma araçlarında bulaştırıcı olabilme ihtimalleri vardır.

Ancak toplu taşımayı kullanan sağlıklı bireyler, elbette aynı ortamı paylaştıkları kişilerin hasta olup olmadığını bilemezler. Bu nedenle, çok gerekli olmadıkça toplu taşıma araçlarını özellikle bu dönemde kullanmamak, kullanmak zorunda kalınırsa da yüzeylere çok fazla dokunmamak, dokunduğumuz yüzey sayısını çok fazla artırmamak koronavirüs hastalığı olmak üzere diğer pekçok hastalığın bulaşı açısından bir önlem olacaktır.

Ellerimizi yıkamadan ya da temizlemeden toplu taşımadayken veya indikten sonra ağıza, buruna veya göze temas etmemek yerinde olacaktır. Yine, toplu taşıma kullanmak zorunda kalındığında olabildiğince tenha araçların seçilmesi, kalabalık bir araca binilirse de diğer kişilerle çok fazla yüz yüze gelmeden, mümkünse farklı yönlere bakarak seyahat etmek bir anlamda koruyuculuk sağlayacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.