Almanya'da turizm pazarının pandemi sonrası toparlanmasında yaşanan yavaşlama temmuz ayında da devam etti. Havaalanlarında eleman eksikliği nedeni ile uçuş iptalleri ve valiz sıkıntıları başlayınca Alman turistler çareyi yurt dışına çıkmamakta buldu. Bu durum Almanya’da her alanda olduğu gibi turizm alanlarında da yavaşlamayı beraberinde getirmiş oldu. Sonuç olarak Almanya’nın turizmde de frene bastığı gerçeğini ortaya koyuyor.

Alman iş ve turizm dergisi fvw'nunun Seyahat Acentesi Teknolojileri ve Hizmetlerinin (TATS) verilerinden yola çıkarak hazırladığı habere göre, ciro bazında haziran 2019'un yüzde 92'sine ulaşan seyahat acenteleri, temmuz ayında yüzde 82'de kaldı.

Gelirdeki toparlanmanın yavaşlamasının nedeninin son dakika rezervasyon trendinden kaynaklanıyor olabileceği belirtiliyor. Çünkü rezervasyon sayısının 2019'un üzerine çıktığı, ancak gelirler için aynı şeyin söz konusu olmadığı ifade ediliyor.

Diğer yandan, 2019'a kıyasla düşen kümülatif satışlar toparlanmaya başladı. Haziran ayında 2019'un yüzde 34 gerisinde olan kümülatif satışlar temmuz ayında yüzde 30'un altına geriledi. Bu durum kruvaziyer gibi alt sektörlerde daha belirgin. Örneğin haziran ayında 2019'un yüzde 40 gerisinde olan kümülatif satışlar temmuzda yüzde 33'e geriledi.

Bu dönemde turizmde elde edilen en fazla gelir, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 249,4 ile kruvaziyer sektöründe yaşandı fakat 2019’un yüzde 14,1 gerisinde kaldı.

Elde edilen toplam gelir ise 2021’in 131,2 üzerinde olsa da 2019’ın yüzde 18,3 geriledi. Bilet satışlarından elde edilen gelir, 2019’un yüzde 23,5 gerisinde kalsa 2021’in aynı dönemine göre yüzde 173,8 artış gösterdi. Araba ile yapılan seyahatlerde elde edilen gelir 2021'in yüzde 92,1 üzerinde, 2019'un yüzde 14,9 altında kaldı.

Almanya Havacılık Endüstrisi Derneği (BDL) havacılık sektöründe yaşanan uçuş iptalleri, gecikmeler, uzun kuyruklar, kayıp bagajlar gibi sorunların çözümü için ekstra personel, daha az bürokrasi ve daha fazla dijitalleşme gibi bazı yapısal reformlar talep etti.

Münih Havalimanını işleten BDL Başkanı Jost Lammers, yetkililerin AB üyesi olmayan ülkelerden gelen kişilerin işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırması ve çalışma izni başvurularının daha hızlı onaylanması talebinde bulundu.

Lammers’a göre şu anda devletin sorumluluğunda olan havalimanı güvenlik kontrollerinin yeniden düzenlenmesi gerek.

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre Lammers, dijitalizasyon ve biyometrik çözümler yoluyla tüm Alman havalimanlarındaki check-in ve biniş prosedürlerinin hızlandırılması gerektiğini, bu alanlarda sadece Frankfurt ve Münih'te pilot çalışmaların olduğunu ifade etti.

Öte yandan Almanya Havalimanları Birliği (ADV), yılın ilk yarısında Alman havalimanlarından 68,7 milyon yolcu uçtuğunu ve bu rakamın pandemi öncesi dönemin yüzde 42,3 gerisinde kaldığını açıkladı.

Personel sorunu ve yaşanan havacılık sıkıntısı nedeniyle binlerce uçuş iptal eden Almanya’nın milli hava yolu Lufthansa, Ağustos-Aralık için rezervasyonların şu anda pandemi öncesi seviyenin ancak yüzde 83'üne ulaştığını açıkladı.

Mevcut yaz çeyreğinde de uçuş kapasitesinin pandemi öncesi seviyenin yüzde 85'i yerine sadece yüzde 80'e ulaşması bekleniyor.

Ayrıca hava yolu dördüncü çeyrekte iş seyahatlerinin 2019’un yüzde 70’ine ulaşmasını bekliyor.

Öte yandan geçen yılki 2,3 milyar euroluk zarardan geri dönen Lufthansa, bu yıl 500 milyon euronun üzerinde faaliyet karı elde etmeyi bekliyor.

Özetleyelim:

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu yıl 250 bin turizm işçisi sektörde eksik olacak, bu da altı işten birinin doldurulmayacağı anlamına geliyor. Avrupa Birliği’nde toplamda 1,2 milyon açık pozisyon olacak.

Rapora göre 2022'de İtalya, turizm sektöründeki personel sıkıntısından en çok etkilenen ülke olacak.

Konaklama sektörü ve seyahat acenteleri de benzer şekilde bu durumdan en çok etkilenenler arasında

Sadece Fransa'da 71 bin iş pozisyonu boş kalırken en çok etkilenen sektörler arasında ise havacılık sektörü yer alıyor.

İngiltere'de de 128 bin pozisyon hala doldurulmamış durumda. Brexit sonrası restoranlar ve oteller personel bulmakta zorlanıyor. İngiliz hükümeti ise yurtdışından geçici işçi getirilmesine karşı çıkmaya devam ediyor.

Euronews’te yer alan habere göre, Portekiz, 49 bin boş kadroyla araştırmada yer alan ülkeler arasında en az personel sıkıntısı çekecek olan ülke.

Ancak çalışma, daha fazla işçi çekmenin yolları olduğuna da dikkat çekiyor. Bunlar arasında, daha elverişli bir vize politikasıyla işçi hareketliliğini kolaylaştırmak, esnek ve uzaktan çalışmaya izin vermek, yenilikçi teknolojik ve dijital çözümleri benimsemek ve çalışanlara eğitim programları ve avantajlar sunmak yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.