Pandemi nedeni ile bazı ülkeler sıkı önlemlere geri döndü. Bunların başında da Almanya geliyor.

Salgında aşılamalar son hız devam ediyor. Ancak yeni varyantlar sıkıntı yaratıyor. Bunu göz önünde bulunduran bazı ülkeler sıkı tedbirler uyguluyor. Çokları kapılarını sınırlı olarak açmaya başladı.

Almanya, 2021 yılında kapılarını her açıdan sıkı sıkıya kapatan ülkelerden biri. Katı kurallar nedeni ile ülkemize sezon için beklenen Alman turist gelmedi. Gurbetçilerimizin de bundan etkilendiğini söylemeliyiz.

Şimdi soru şu:

“Almanya’da ileride sadece aşılı olanlar mı seyahat edebilecek? Ya da dışarı çıkanlardan neler istenilecek?”

Bugün, bu sorulara yanıt bulmaya çalışacağız:

Almanya'da tur operatörlerinin çoğu, destinasyonlardaki ya da Almanya özelindeki kurallara göre operasyon yapıyor. Bu çerçevede aşı olanlar, salgını atlatanlar ve negatif PCR testi olanlar (3G- GENESEN, GEIMPFT GETESTEt) tatile gidiyor.

Ancak bazı uzman tur operatörlerinin adece aşı olanları veya iyileşenleri (2G AŞILI, İYİLEŞMİŞ) kabul ettiği belirtiliyor.

Studiosus, bu şekilde hareket eden ilk tur operatörlerinden biri. Şirket, 1 Ekim itibariyle aşı olmayanları veya hastalığı atlattığına dair belgesi olmayanları turlara kabul etmiyor.

Studiosus yöneticilerinden Guido Wiegand, kararın müşterilerin çoğu tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtiyor. Gebeco ve Wikinger Reisen'in de Ocak 2022'den itibaren gruplara sadece aşı olanlarla iyileşenleri kabul edeceği belirtiliyor.

Giderek daha fazla sayıda hava yolu, restoran, müze...

Giderek artan sayıda otel, hava yolu şirketi, restoran ve müzenin sadece aşılı olanlarla iyileşenleri kabul ettiğine dikkat çeken Gebeco, test merkezlerinin öngörülebilir bir gelecekte azalacağını ve bunun uygulanmasının zor olduğuna dikkat çekiyor.

Aşısız yolcuyu kabul etmeyenler şirketleri sayısı artıyor

Wikinger Reisen ise hem test prosedürlerine hem de konukların güvenliğinin önemine işaret ediyor. Wikinger Reisen'in misafirlerinin yüzde 95'inin aşılı insanlar oluştuğunu kaydeden şirket, gezginlerin Ocak 2022'den itibaren hayata geçecek en yüksek güvenli seyahatleri beklediğini belirtti.

Lernidee'nin genel müdürü Felix Willeke ise, planlama ve uygulama açısından tek tip statüde seyahat eden grupların önemine dikkat çekti. Özellikle birden fazla ülkede yapılan turlarda tek tip statüdeki seyahatçi grubun işleri kolaylaştırdığını belirten Felix Willeke, bu nedenle 1 Kasım'dan itibaren turlara sadece aşı olanlarla iyileşenlerin kabul edileceğini açıkladı.

2022 yılının ocak ayında itibaren aynı sisteme geçecek olan Reisen mit Sinnen'in Genel Müdürü Kai Pardo, aşılanmamış veya test yaptırmamış seyahatçileri kontrol etmenin imkansız olduğunu ifade etti.

Bazı tur operatörleri ikili bir yaklaşım sergiliyor

Leitner Reisen gibi, otobüsle turlar düzenleyen tur operatörleri de, 'aşılı ve iyileşmiş yolcu' uygulaması, diğer tur operatörleri için bir istisna. Örneğin G Adventures, misafirlerini "aşılar ve iyileşenler" ile "PCR testliler" olarak iki gruba ayırıyor. Aşılı gezginlere aşılı rehberler eşlik ediyor. Öte yandan şirket, aşılanmamış olanlar için de geziler düzenlemeye devam ediyor.

Doğa yürüyüşü ve trekking uzmanı Hauser Exkursionen de gidilecek ülkeye göre karar alıyor.Örneğin gidilecek ülkede test prosedürleri karmaşıksa, alısızları gruba dahil etmiyor.

Tur operatörlerinin çoğu klasik yöntemi uyguluyor

Öte yandan, başta TUI, FTI, DER Touristik and Schauinsland-Reisen olmak üzere tur operatörlerinin çoğunluğu ise aşılı, iyileşmiş ve PCR testi olanları seyahate kabul etmeye devam ediyor. Eğer hedef ülke aşısızları kabul ediyorsa, tur operatörleri yolcuları götürüyor. Gerekçe olarak da, "Kimseyi dışlamak istemiyoruz" argümanına sığınıyorlar.

FTI: Paket tur müşterilerinin koronaya yakalanma oranı sıfır virgül aralığında

FTI Group CEO'su Ralph Schiller, "Aşılı, iyileşmiş ve PCR testi olanlarla hijyen ve güvenlik protokollerine uyarak iyi bir iş çıkardık. İspanya, Yunanistan, Türkiye gibi ülkelerde paket tur misafirlerinin koronaya yakalanma oranı her zaman sıfır virgül aralığında." dedi.

Alltours da prensip olarak aynı şekilde ilerliyor. Ancak şirket 1 Kasım'dan itibaren kendi işlettiği Allsun otellerine sadece aşılı veya iyileşmiş misafirleri kabul edecek. 2-17 yaş atalığında olanlardan ise korona testi isteyecek.

Bu yıl Türkiye’ye gelemeyen gurbetçilerimizin gelecek yıl yoğun olarak ülkemize gelebileceği de tahmin ediliyor. Bu durum da turizmimiz açısından olumlu değerlendiriliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.