İki yıldır covid-19 nedeni ile kapanan Almanya turizm pazarı Türkiye lehine patlamaya hazırlanıyor. Kapıların açılması ile Almanya’dan Türkiye’ye hem gurbetçilerimiz, hem de tatil yapmak isteyen Almanlar neredeyse sıraya girmiş durumda.

İngiltere’de havaalanların yaşanan grevler ve eksiklikler uçuşların iptaline neden oluyor. Rusya’dan da savaş nedeni le az turist gelince “Almanya açığı kapatır mı?” sorusu gündeme geliyor.

Bir de şu var:

Almanlar geç tatili seviyor.

Özetle Ekim-Kasım aylarında da tatil yöreleri dolu olacak. Bu da hiç kuşkusuz sezonunun uzaması anlamına geliyor. Kaldı ki gurbetçilerimizden de yoğun rezervasyonlar alınıyor.

Almanya turizm pazarında yapılan son araştırma, Alman halkının tatil moduna girdiğini ve bunun da rezervasyonlara yansıdığını gösteriyor.

Travel Data Analytics'in (TDA) açıkladığı son verilere göre, 2022 yılının mayıs ayında yapılan rezervasyonlar hem bir önceki ayı hem de 2019'un mayıs ayını aştı.

Açıklanan verilere göre, mayıs ayında yapılan tatil rezervasyonları nisan ayının yüzde 13, 2019'un mayıs ayının ise yüzde 51 üzerine çıktı. Kümülatif bazda 2019'un yaz satışlarıyla 2022'nin yaz satışları kıyaslandığında ise, nisan ayında yüzde 23 olan aradaki farkın mayıs ayı ile birlikte yüzde 13'e gerilediği görülüyor.

TDA'nın açıkladığı verilere göre mayıs ayında Almanya'da 1,8 milyar euroluk tatil satışı yapıldı. Mayıs ayında mayıs-ekim arası dönem için yapılan rezervasyonların 2019 yılının mayıs ayını yüzde 71 oranında aştı.

Alman iş ve turizm dergisi fvw'den Cüneyt Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye'ye dönük rezervasyonlar aylık bazda yüzde 27 oranında arttı. Bu, mayıs ayında Almanya'da yapılan her 100 rezervasyondan 21'ini Türkiye'nin alması anlamına geliyor.

2019 sezonu ile kıyaslandığında, 2019 yaz sezonuna göre en büyük büyümeyi sağlayan üçüncü ülke Türkiye (diğer ikisi Dominik Cumhuriyeti ve Maldivler). Yunanistan pandemi öncesindeki seviyeyi yüzde 14 aşarken, Mısır'daki artış yüzde 6 oldu. Fakat İspanya'nın Kanarya ve Balear adaları ile Portekiz, henüz eksiden kurtularak sıfıra doğru (2019 rakamlarına) yaklaşıyor.

Yapılan araştırmalarda Almanya’nın Rusya’nın tahtına oturduğunu da gösteriyor.

Haziran ayında hava yolu ile Antalya’ya gelen turist sayısı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 133 oranında artarak 1 milyon 869 bin olarak kayıtlara geçti. Buna karşın, haziran ayında Antalya’ya gelen turist sayısı, 2 milyon 228 bin turist ağırlanan 2019’un aynı ayının 360 bin gerisinde kaldı. Bu rakamlara göre Antalya haziran ayında 2019'un aynı ayının yüzde 84'üne ulaştı.

Ocak-haziran arasındaki 6 aylık dönemde Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 176 artarak 4 milyon 284 bin oldu. Bu rakamlarla Antalya, en iyi yılı olan 2019’un aynı döneminin sayısal olarak 1 milyon 178 bin, oransal olarak da yüzde 21,6 gerisinde kaldı.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rus sivil havacılık sektörüne uygulanan yaptırımlar, Antalya’ya gelen turist sayılarına net olarak yansıdı.

Uzun yıllardır Antalya’da destinasyon lideri olan Rusya, bu yılının ilk 6 ayı itibariyle ikinci sıraya geriledi.

Yılın ilk yarısında Antalya’ya en çok turist gönderen ülke 955 binle Almanya olurken, onu 765 binle Rusya, 434 binle İngiltere, 237 binle Polonya ve 161 binle Hollanda takip etti. Kazakistan, İsrail, Litvanya, Romanya ve İsveç Antalya’ya en fazla turist gönderen diğer ülkeler oldu.

Özetleyelim:

Almanya’dan gelişler ve artan rezervasyonlar Almanya’nın turizmde İngiliz ve Rusların boşluğunu doldurabilecek durumda olduğunu gösteriyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.