Geçen yıl Türkiye’ye 2,5 milyon İngiliz turist gelmişti. Bu rakam şimdi 3 milyona ulaşacak. Covid-19’a rağmen İngiltere kapılarını Türkiye’ye açma kararı verdi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya'ya yaptığı ziyaretlerde, turizm sektöründe alınan koronavirüs tedbirlerini yerinde görme imkânı bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin turizm bölgelerinde ciddi tedbirler alındığını belirten Chilcott, "Alınan tedbirler sayesinde Türkiye'de pandemi riski düşük. İngiliz turistler güvenli şekilde Türkiye'ye seyahat edebilir. Güvenli turizm uygulamasından gerçekten çok etkilendim. Çok iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Havalimanı, otel, restoran çalışanları ne yapması gerektiği konusunda bilgi sahibi." diye konuştu.

Türk restoranları ve otellerde hizmet veren herkesin tedbirlere uymada özen gösterdiğini belirten Chilcott’ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye çok iyi kalitede hizmet veriyor. 1 Ağustos itibarıyla Türkiye'ye daha fazla İngiliz turist gelecek. Geçen sene Türkiye'yi 2,5 milyonun üzerinde İngiliz turist ziyaret etti. Bu yıl 3 milyona ulaşmasını bekliyorduk ancak pandemiden dolayı böyle bir şey mümkün olmadı. Türkiye bu şekilde güvenirliğini artırdığı sürece, turist sayısının artacağını düşünüyorum. Biraz da gelişmelere bağlı. Gelen turistlerin de maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyması gerekiyor."

İngilizlerin genellikle güneş olan yerlerde tatil yapmayı sevdiğine işaret eden Chilcott, bu konuda Türkiye'nin şansının çok yüksek olduğunu vurguladı.

Bir ayrıntı:

İngilizler Türkiye’de Ekim sonuna kadar tatil yapma fırsatı buluyor. Çünkü Ekim sonuna kadar güneş ve deniz mevsimi devam ediyor. Sürekli yağmurlu ve puslu havada yaşam mücadelesi veren İngilizlerin Türkiye tatillerini her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekim sonuna kadar uzatmaları bekleniyor.

Bir başka ayrıntı:

İngiliz turistlerin uğrak yerlerinin başında Bodrum geliyor. Şimdilerde sakin günler geçiren ve İngilizlerin yoğun ilgi gördüğü Gümbet’te öyle görünüyor ki eski hareketlik yeniden başlayacak.

Almanya’dan beklenen olmadı. Yapılan görüşmelere rağmen Almanya Türkiye’ye Ağustos sonuna kadar kapılarını kapattığını duyurmuştu. Almanya’dan da hem Alman, hem de gurbetçi olarak 5 milyona yakın bir turist beklentisi vardı.

İngiltere'nin, yurtdışından gelenlere uyguladığı 14 günlük karantinada Türkiye'yi muaf tutmasının ardından İngiliz turistler de hareketlendi. Tur şirketlerinin telefonlarını kilitleyen İngilizlerin Türkiye'ye yönelik ilk charter seferi ise 15 Temmuz'da başlıyor.

Bu kapsamda İngiltere'nin önde gelen tur operatörü Jet2'nun 15 Temmuz'da Dalaman ve Antalya olmak üzere iki uçağı gelecek. TUI ve Easyjet Türkiye'ye 1 Ağustos'tan itibaren turist kafilesini taşımaya başlarken, Türk Hava Yolları ise Antalya ve Dalaman seferlerini artırdı. SunExpress'in kapasite artışı ve ilave sefer düzenleme hazırlığına girdiğini belirten turizmciler, bu yıl sezonun kasım sonuna kadar uzayacağını belirtiyor.

İngiliz turist yoğunluğunun ağustosta hissedileceğini aktaran turizmciler, en büyük katkıyı ise Ege Bölgesi'ne yapacağını belirtiyor.

Bu yıl İngiliz turist sayısında 500 binin aşılacağını öngören turizmciler, 2021'de ise patlama beklediklerini vurguluyor. İngiltere'nin kararının Avrupa Birliği'ni de etkileyeceğini belirten turizmciler, özellikle Almanya'daki turizmcilerin Türkiye'ye yasağın kaldırılması yönünde ciddi baskı yaptığını aktarıyor. "Alman turizmciler Türkiye'ye haksızlık yapıldığını düşünüyor ve bunu her fırsatta belirtiyor" diyen turizmciler, ağustostan itibaren Avrupalı turiste de izin çıkacağı yönünde umutlu.

Şimdi gözler Rusya’ya çevrildi.

Geç de olsa Rusya Türkiye’ye kapılarını açtı. Özellikle Antalya, beklenen Rus turistlere şimdilerde ev sahipliği yapıyor. Rusya’dan da Ekim sonuna kadar turist akınının devam etmesi bekleniyor. Yapılan rezervasyonlardan bunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Antalya'da açık olan otellerin sayısı belli oldu. Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) 10 Ağustos'ta başlayacak Antalya uçuşları öncesi kentte açık olan otellerin listesini paylaştı. Coral Travel'dan alınan açık otel listesinin güncel hali ATOR'un sitesinde yayınlandı.

Listeye göre 30 Temmuz itibariyle Antalya sahilinde 5, 4 ve 3 yıldızlı 262 açık otel bulunuyor.

Bu otellerin 37'si Side'de, 70'i Alanya'da, 30'u Antalya merkezde, 6'sı Kaleiçi'nde, 81'i Kemer'de, 29'u Belek'te, 3'ü Çıralı'da, 1'i Adrasan'da, 4'ü Kaş'ta ve 1'i de Olympos bölgesinde yer alıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.