Azerbaycan Cumhuriyetinin Diaspora Bakanlığının ‘‘Karabakh is Azerbaijan Milli Platformunun’’ Diaspora Faaliyetleri Çerçevesinde Türkiye’deki Faaliyeti ve Resmi Görüşmeleri

Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili bilgilendirme görüşleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Karate Federasyonu başkan adayı Avukat. Dr. Aslan Abid Uğuz’unu ziyaret ettim. Ermenistan tarafından 1990’lı yıllardan günümüze kadar süren Dağlık Karabağ sorununun gerek uluslararası hukuk açısından gerekse de diplomasi açısından çözülerek ortak bir barış zemini oluşturulamamasının sebepleri karşılıklı tartışıldı. Konuşmanı içeriği aşağıdaki şekilde olmuştur:

AAU: Öncelikle merhaba, hoş geldiniz sayın koordinatör Elvin Bey.

E.A: Teşekkür ederim Aslan Bey.

AAU: Dağlık Karabağ Sorununun tarihçesini kısaca anlatır mısın?

EA: 1990 yılı sonunda diğer devletlerin desteğiyle, altın ve bor madeni yatakları bakımından çok zengin olan Dağlık Karabağ ve 7 şehir işgalci Ermenistan devleti ordusu tarafından işgal edildi. 1993 yılında Birleşmiş Milletler 4 kararname açıklayarak Dağlık Karabağ’ın ve işgal olunan 7 şehrin Azerbaycan toprağı olduğunu tescil etmesine rağmen haksız Ermeni işgal 30 yıldır devam etmektedir. En son Avrupa Güvenlik İş birliği Teşkilatı’nın da dahil olduğu Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katıldığı görüşmelerde kademeli olarak 5+2 şehrin Azerbaycan’a iadesi kararı çıkmasına rağmen Ermenistan bu karara da uymadı ve 30 yıldır uluslararası hukuku hiçe sayarak işgale devam etmektedir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’inde dediği gibi Karabağ bizim için onur ve gurur meselesidir. Kardeş Türkiye için Çanakkale ne kadar önemliyse, Karabağ bizler için o kadar önemlidir. Dağlık Karabağ ve işgal olunan 7 şehir Azerbaycan halkının kırmızı çizgisidir.

AAU: Ermenistan’ın sivilleri vurduğu fakat Azerbaycan’ın aynı şekilde karşılık vermediği söyleniyor?

EA: Doğrudur, Ermenistan devlet yöneticileri kendileri de açıkça ifade ettiği gibi, Azerbaycan’ı bilerek ve isteyerek Ermenistan sivil hedeflerini vurması için açıkça tahrik ve provoke ediyoruz. Çünkü bu sayede Rusya’yı kendi lehlerine oyuna sokabileceklerini ve de dünya kamuoyunda taraftar toplayacaklarını düşünüyorlar. İlaveten de dezenformasyonlar yayarak dünya kamuoyunu bilinç dışı haberlerle kandırarak siyasi üstünlük kazanmaya çalışmaktadırlar. Bizlerde Diaspora olarak ‘‘Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu’’ kurduk. Kısa zaman içerisinde haklı davamız Karabağ sorununu dünyaya anlattık ve insanları aydınlatmaya devam ediyoruz. Belirtmek isteriz ki ‘‘Karabak is Azerbaijan Milli Platformu dünyanın her yerinde gerek sosyal medya gerekse de koordinatörlük şeklinde yürütülmektedir. Genellikle faaliyet şekillerimiz içerisinde sosyal medyada #KarabakhisAzerbaijan, #StopArmenianAggression, #StopArmenianTerrorism, #StopArmenianOccupation hastagları şeklinde Ermenistan’ın Karabağ üzerinde oyun oynayarak, sahte bilgilere yaymasına engel oluyoruz. Diğer belirtmek istediğim önemli bir nokta ise işgalci Ermenistan ordusu Azerbaycan’ın sivil yerleşim şehirlerine ateş açarak Azerbaycan halkına korku duyguları yaşatarak Azerbaycan halkını psikolojik olarak sindirmeye çalışmaktadırlar. Nitekim 28 Ekim tarihinde Ermenistan Azerbaycan’ın sivil şehri olan Berde şehrini Smerç füzeleri ve misket bombaları ile vurdu. Ermenistan’ın sivillere saldırısı sonucunda 21 Azerbaycanlı sivil şehit 70 yaralı sivil var.

AAU: Savaşın gidişatı ve ne zaman sonlanacağı hakkındaki öngörün nedir?

EA: Daha önce de belirttiğim gibi: Ermenistan 30 yıla yakın bir süredir Azerbaycan topraklarını işgal etti ve bu işgali günümüzde de sürdürmektedir. 30 yıldır masada alamadığımız hakkımızı çok şükür ki cephede aldık. An itibariyle 4 şehir, 3 kasaba, 162 köy işgalden kurtarıldı. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Azerbaycan halkının dirayetli duruşu gerçekten takdire şayan.

AAU: Allah haklı davanızda zafer nasip etsin. Gönlümüz Azerbaycan’la!

EA: Öncelikle ilginizden dolayı ve bu güzel sohbet için bağlı olduğum kurum adına, şahsım ve Azerbaycan halkı adına sizlere teşekkürlerimi bildiriyorum. Kardeş ülke Türkiye’den böyle bir desteğin her zaman bizlerle olması Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin ebediliğinin göstergesidir. İnşallah en kısa zamanda sizlerle diğer bir görüşü Dağlık Karabağ’ımızın en güzel şehirlerinden olan Şuşa şehrinde yapmayı diliyorum.

AAU: İnşallah tüm temennimiz bu yöndedir. Sizleri ağırlamaktan onur duydum sayın koordinatör Elvin ABDURAHMANLI. Sizin vasıtanızla da kardeş Azerbaycan halkına kahraman şehitlerimizden dolayı başsağlığı diler, yaralananlara da acil şifalar dilerim.

*****

IN ENGLISH

*****

Azerbaijan Republic Ministry of Diaspora of the 'Karabakh is Azerbaijan National Platform of the' Diaspora Activities Activities in Turkey in the framework and Official Talks

Azerbaijan Republic Ministry of Diaspora 'Karabakh is Azerbaijan' of the National Platform 'the Coordinator in Turkey: Political Science and International Relations Dr. Candidate Elvin ABDURAHMANLI Nagorno Karabakh problem within the framework of informed opinion on Republic of Turkey Karate Federation presidential candidate Dear Sir: Attorney. Dr. Aslan Abid Uğuz visited. The reasons why Armenia occupation Azerbaycan lands could not establish a common peace ground by solving the Nagorno-Karabakh conflict from the 1990s to the present, both in terms of international law and diplomacy were discussed. The content of your speech was as follows:

AAU: First of all, hello, welcome, dear coordinator Mr. Elvin.

E.A: Thank you Mr. Aslan.

AAU: Could you briefly tell us the history of the Nagorno-Karabakh conflict?

EA: At the end of 1990, with the support of foreign countries, Nagorno-Karabakh and 7 cities, which are very rich in gold and boron mines, was occupied by the invading Armenian state army. Although the United Nations announced 4 decrees in 1993 that Nagorno-Karabakh and 7 cities occupied are Azerbaijani territories, the unfair Armenian occupation has been going on for 30 years. Although the decision to return the 5 + 2 city to Azerbaijan was gradually made during the meetings with the participation of the Foreign Ministers of Azerbaijan, Armenia, and Russia, including the European Security Cooperation Organization, Armenia did not comply with this decision and has been continuing to occupy for 30 years, ignoring international law. As the President of Azerbaijan, Mr. Ilham Aliyev said, Karabakh is a matter of honor and pride for us. If it's important for how Canakkale Turkey, Karabakh is it so important for us. Nagorno-Karabakh and the 7 cities occupied are the red lines of the Azerbaijani people.

AAU: It is said that Armenia shot civilians but Azerbaijan did not respond in the same way?

EA: It is true, as the Armenian state administrators themselves have clearly stated, we openly provoke and provoke Azerbaijan to hit the civilian targets of Armenia knowingly and willingly. Because they think that they will be able to trick Russia in their favor and gather supporters in the world public opinion. In addition, they try to gain political superiority by deceiving the world public with unconscious news by spreading disinformation. As Diaspora, we established "Karabakh is Azerbaijan National Platform". We told the world about the Karabakh problem in a short time and we continue to enlighten the people. We would like to state that ‘‘ Karabak is Azerbaijan National Platform is carried out all over the world in the form of social media and coordination. In general, We prevent Armenia from spreading false information by playing games in Karabakh as follows #KarabakhisAzerbaijan, #StopArmenianAggression, #StopArmenianTerrorism, #StopArmenianOccupation hashtags on social media by. Another important point I want to mention is that the invading Armenian army is trying to psychologically intimidate the Azerbaijani people by opening fire on the civil settlement cities of Azerbaijan by causing feelings of fear to the Azerbaijani people. As a matter of fact, on October 28, Armenia hit the civilian city of Azerbaijan, Berde, with Smerç missiles and cluster bombs. As a result of Armenia's attack on civilians, there are 21 Azerbaijani civilians and 70 injured civilians.

AAU: What is your prediction about the course of the war and when it will end?

EA: As I mentioned before: Armenia has occupied Azerbaijani territories for nearly 30 years and this occupation continues today. Fortunately, we got our right, which we could not get on the table for 30 years, at the front. As of now, 4 cities, 3 towns, and 162 villages have been rescued from the occupation. We will continue until the end. The strong stance of the Azerbaijani people is truly admirable

AAU: May Allah grant victory in your just cause. Our hearts are with Azerbaijan!

EA: First of all, I would like to thank you on behalf of the institution to which I am affiliated for your interest and for this nice conversation, on behalf of myself and the people of Azerbaijan. Brother country is indicative of the eternity of all the time we have with Azerbaijan-Turkey brotherhood of such support from Turkey. I hope to make another opinion with you as soon as possible in Shusha, one of the most beautiful cities in our Nagorno-Karabakh.

AAU: I hope all our wishes are in this direction. I am honored to welcome you, the coordinator Elvin ABDURAHMANLI. Through you, I express my condolences to the brotherly Azerbaijani people for our heroic martyrs, and I wish immediate recovery to the injured.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.