Bugün 29 Ekim 2020. Türkün, işgal esaretinden kurtuluşunun ve var olma ruhu neticesinde yeni bir devlet olarak kuruluşunun 97. yıldönümü.
Cumhuriyet yönetiminin anlamını ve amacını biliyoruz. En medeni ve modern yönetim biçimi olarak dünyada, pek çok ülkede cumhuriyet rejimi vardır ancak, Atatürk, sadece bizim milletimize nasip olmuş bir dünya lideridir. Dolayısıyla, anlaşılmasında hala zorluk yaşayanlar varsa, bu anlamlı günde Atatürk'ü anlatmamın uygun olacağını düşünüyorum.

.

Türk’ün atası, büyük Türk Atatürk’ü anlatmak için o kadar çok sebep var ki, her bir yönünün anlatmakla bitmeyecek kadar geniş ve zengin olduğu bilinmektedir.

Atatürk’ü, bilindiği üzere, Türklüğüyle övündüğü, cumhuriyetin erdemleri, bağımsızlık, egemenlik vurguları; dil, tarih, sanat, spor, eğitim vs gibi pek çok konudaki veciz sözleriyle anlamanız ve değerlendirmeniz mümkündür. Bu sözleriyle anlatmak istedikleri günümüze ışık tutacak kadar anlamlıdır. Mesela, "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Kudretsiz dimağlar, zayıf gözler hakikati kolay göremezler" sözleri, bizler için gurur ve hayranlık vesilesi olması yönüyle oldukça etkilidir.

O, Türk İstiklal mücadelesinin muzaffer kumandanı, yurdumuzun işgalden kurtarıcısı ve “Cumhuriyet yönetimi” ile yeni bir devletin kurucusu olan asker ve devlet adamı sıfatının yanı sıra, bir lider ve fikir adamı olarak da milletinin kalbinde müstesna bir yere sahiptir.

Savaş yıllarında ve savaş sonrası, milletine kazandırdığı maddi güç ve manevi ruhla, Türk milletinin var olmasını, çağdaş Türkiye anlayışındaki ilke ve inkılaplarıyla yurdunun büyümesini, milletinin yükselmesini ve yücelmesini istemiş ve bunları gerçekleştirme gayreti içerisinde olmuştur.

.

"Atatürk kimdir?" diye sorulduğunda verilecek pek çok cevap içerisinde "Son 100 yılın yetiştirdiği en büyük devlet adamı, ömrünü cephelerde geçirmiş bir asker, milletinin kurtarıcısı, yeni Türkiye'nin kurucusu olan bir lider ve Türk'ün Atası olan büyük Türk" demek en anlamlı cevap olur diye düşünüyorum.

.

Atatürk'ü sevmeyenlerin olmasını, kötülemek isteyenlerin bulunmasını anlamış değilim. İnandırıcı ve gerçekçi bir sebep de bulamıyorum. Niyetlerini ve amaçlarını kabullenemediğim için anlamıyorum.

Türk; nankör, vefasız, vicdansız değildir. Milleti için taş üstüne taş koymuş, hizmet etmiş atasını unutmaz. Kızgın güneşin kavurduğu çöllerden, düşman zırhlılarının ateşi altında cehenneme dönen Çanakkale'ye, Türk'ün ölüm kalım savaşı verdiği Sakarya'dan Dumlupınar'a kadar, cepheden cepheye koşmuş, hayatını milletine adamış olan, efsane kahraman Atatürk'ü hiç unutmaz, kötü laf söylemez, söyletmez. Çünkü, Atatürk demek Türküm demektir, Türkiye demektir.

Atatürk demek; 100 yıl önceki sözlerinin bugün yol haritası olması demektir.

Atatürk demek; milletin geleceğini kendi şahsi emellerinin üstünde görmek demektir

Atatürk demek; karanlıkları aydınlığa kavuşturmak demektir. Kalemi ve kılıcı ustalıkla kullanmak demektir.

Atatürk demek; dil bilmek, kitap okumak, geometri yazmak, sanat sevmek suretiyle "aydın" olmak demektir. Zeybekle, bar ile gönüllerde var olmak demektir. Fabrikalarda üreten işçi, tarlada traktör üstünde çiftçi demektir.

Atatürk demek; Samsun'a giden vapurla, azgın dalgalara aldırmadan Anadolu'ya var olma umudunu geleceğe taşımak demektir.

Atatürk demek; Amasya'da Ferhat'ın deldiği dağları sahiplenen yürek demektir.

Atatürk demek; Erzurum'un, Sivas'ın soğuğuna aldırmadan, sıcak günler vaat eden samimiyet demektir.

Atatürk demek; yüzüstü sürünen, yokluklarla yaşayan, yokuşlarda susayan milletin kaderinde, "Ayağa Kalk Sakarya" demektir. .

Atatürk demek; dünya milletlerinin hayran olduğu, kendilerinde eksikliklerini hissettikleri dolayısıyla, kıskandığı lider olmak demektir.

Atatürk demek; "Sarı saçlım, mavi gözlüm nerdesin, nerde..." diye ozanın telinde söz, yüreklerde köz, milletin gönlünde öz olmak demektir.

Atatürk demek; "Yanmış, yıkılmış savaş meydanlarında, cihanın görmediği destanlar yaratıyor, gelmiş geçmiş kahramanlara bedel, uçsuz bucaksız göklere hükmediyor" diyen şairin mısralarında şiir olmak demektir.

Atatürk demek; Ötüken'den Anadolu'ya, Türkiye'den Turan'a giden tarih ve coğrafya yolunda var olan, önde yürüyen, yol gösteren büyük Türk demektir,

Atatürk demek; ''NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE'' haykırışıyla hayat bulan kimliğimizin, kişiliğimizin, karakterimizin, kabiliyetimizin ve kalitemizin adı olan Türkün atası demektir.

Atatürk demek, Atatürk demek, Atatürk demek... asker, lider, önder, hatip, kurtaran ve kuran fikir ve devlet adamı demektir. Her şeyden önce mükemmel insan, idealist vatan ve millet sevdalısı demektir...

Bu sevgi bitmez” diyerek bir sonraki yazımda Atatürk’ümüzü anılarıyla anlatmak istiyorum.

Atamızı dualarımla rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum. Minnet, şükran duygularımı ifade ediyorum.

.

SÖZÜN ÖZÜ: Dünyanın bile hayranlığını kazanarak pek çok ülkede heykelinin dikilmesi, adının verildiği yerlerin olması demek, böyle bir kişinin büyük devlet adamı, önder, lider olmasının ifadesidir. "Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır" sözü her şeyi anlatmaya yetmektedir.
.

Ata’mızı anlıyoruz, aradığımızın da bilinmesini istiyoruz.

Anlatacağız, çünkü unutmayacağız, unutturmayacağız...

Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu, milletimiz mutlu, geleceğimiz umutlu olsun…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.