Nisan 1983 Ayına geldiğimizde Agop AGOPYAN Fransa’da görüldüğü halde Fransa polisi ve İnterpol’ü yakalama emri vermiyor, sadece uzaktan izleme kararı çıkarmıştı. Agop AGOPYAN saç sakal olarak değişmiş, önceki terör örgütü kurucusu olan Agop AGOPYAN’dan tam olarak farklı hale gelmiştir. Agop AGOPYAN dağlarda yaşayayarak eylem planlayan aynı insan kimi değil, iş adamı görüntüsünü vermekteydi.

Türkiye devleti ASALA’yı bitirmek için ölüm timini kurdu.

‘‘Ülkücülerden bir tim kurmaya çalışılmıştır. Mamak cezaevinde olan idam cezasını bekleyen İbrahim Çiftçi’ye teklif gider, ancak Çiftçi bu teklifi kabul etmez.. Diğer bir teklif giden şahıs ise Abdullah Çatlı’dır." 

Dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı Kontur terör daire Başkanı Mehmet EYMÜR, ASALA operasyonunda direk olarak Abdullah Çatlı’dan yaralandığını söylemese de birçok operasyonlarda MİT adına kullanıldığını ifade etti (ÖZDEMİR, 2015).

Agop AGOPYAN Yunanistan’ın Atina şehrinde Paleo Faliro caddesinde ki Karaoli Dimitriou sokağındaki bir evde yaşıyordu. 28 Nisan 1988 tarihinde Karaoli Dimitriou sokağındaki binaların önünden, sabah 04.30 sularında Agop AGOPYAN elinde bir çantayla çıkmış ve birkaç dakika sonra peşinden eşinin kız kardeşi ve bir kadın da çıkmıştır. Agop AGOPYAN’nın o saatte dışarı çıkma sebebi ATİNA-BELGRAD uçağıyla Yugoslavya’ya gidecek olmasıydı. Taksiye binmek için evinin karşısında, sahildeki ‘‘Leof Posidonos’’ sokağına doğru gitmiş ve birden maskeli 2 adam ona yaklaşarak ateş etmişlerdir. Agopyan ağır yaralansa da kaçmaya çalışmış, fakat maskeli saldırganlardan birisi yaklaşarak kafasına bir kurşun daha sıkmıştır.

ASALA örgütü verdiği ilk açıklamada Agop AGOPYAN’ın ASALA kadrosundan çıkarıldığını ancak ölümüyle ilgili Yunanistan hükümetinden bir açıklama istediklerini söylemişlerdir.

Resmi olmayan belgelerden ASALA'nın 1985'e bittiği, ancak resmi belgelere göre de 1995 yılında bittiği biliniyor. 1995 yılına kadar birçok kanlı terör eyleminde bulunmuştur. Aşağıda, "Molla Mesut Barzani ile yakın ilişkide olan Bakü’deki Rus General Dmitri Konayev, Ermeni üyeler Yerivan Bauniyan ve Zöhrab Ovadisiyan katılımıyla imzalanan" gizli belge yer almaktadır. Bu belgede "Kürtlerin ve Ermenilerin askeri eğitim alanlarına alınması ve Türklere karşı kullanılması" konu edilmiştir. (Anılan belge ABD istihbarat birimi CİA (Central İntelligence Agency)'nın resmi sayfasından alınmıştır.)

Şekil 2: ArmenianCommando Armies1975https://www.cia.gov/library/readingroom/document/cia-rdp82-00457r007600040006-
2(Armenian Commando Armies- CİA, 2016)


Şekil 3: ASALA Terörü 1975-1983 CİA belgelerinde

Şekil 4: ASALA Terör örgütünün eylem gerçekleştirdiği ülkeler<(CİA- The Armenian Secret
Army For The Libration of Armenian,


SONUÇ:
Terör eylemleri, insanları korkutarak, sivil insanlar üzerinden kendi düşüncelerinin ve politikalarını devlete kabullendirme çabasıdır. 1945-1995 yılları Türkiye Cumhuriyeti açısından bakarsak çok sessiz bir dönem olmamıştır. İster ASALA isterse de PKK terör örgütü olsun, Türkiye’yi ekonomik ve politik olarak yıpratmaya çalışmıştır. ASALA terör örgütü 1975 yılında boy göstermiştir. ASALA, bir terör örgütünün var olduğunu 15-20 yıllık bir süre içerisinde dünyaya tanıtmış ve Türkiye’de ardı-ardına terör eylemleri gerçekleştirmiş, sözde Ermeni bağımsızlığını savunan bir Ermeni örgütüdür.

ASALA terör örgütü dünyanın farklı bölgelerinde terör eylemleri yaparak ve genelde Türkiye’nin yurt dışındaki diplomatlarını vahşice katlederek, adını duyurmuş hain bir örgüttür.

ASALA terör örgütü 1975-1995 yılları arasında dünyanın çoğu yerinde terör eylemleri gerçekleştirmiş ve bu eylemleri büyük çoğunluğu Türkiye’de yapılmıştır.

ASALA terör örgütü 1975-1995 yılları arasında yaptığı eylemler zamanı lojistik ve askeri militan desteğini Suriye devleti ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi isimli FHKC örgütünden aldığı resmi belgelerle bilinmektedir.

ASALA terör örgütünün en çok terör eylemi yaptığı yıllar 1980-1981 yılları olarak bilinmektedir.
Örgüt, 1980 yılında 51 eylem, 1981 yılında ise 53 terör eylemi gerçekleştirmiştir. ABD istihbarat teşkilatı CİA’nın resmi belgelerinde 1975-1983 yılları arasında toplam 203 eylem yapıldığı belirtilmektedir.

______________________________________________________________________________________________________
 

Yardımcı Kaynaklar
Karaş, Z. (2007, 06 06). ERMENİ TERÖR ÖRGÜTÜ: ASALA. Ankara: ATILIM Üniversitesi.
Bal, İ. (2007, 06 06). ERMENİ TERÖR ÖRGÜTÜ: ASALA. Ankara: ATILIM Üniversitesi. Güler, A., & Akgül, S. (2003). Sorun Olan Ermeniler. Ankara: Berikan Yayıncılık.  
Laçiner, S., Kantarcı, Ş., Kasım, K., & Kaya, İ. (2003). Ermeni El Sorunu Kitabı. Ankara: Ankara Üniversitesi Basım evi.
Yusuf Sarınay.  http://www.ermenisorunu.gen.tr/turkce/teror/ortak_ozellikler.html  
Url-1 https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP85T00283R000400030009-2.pdf  
Url-2 Url -3 Url-4<ÖZDEMİR, C. (Yöneten). (2015). ASALA-15yıllık bir Terör hikayesi 31.12.2015 [Sinema Filmi].. https://www.youtube.com/watch?v=xBPVhnAxNvc  
Url-5

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.