Taliban güçlerinin Afganistan’ın tamamını ele geçirmesinin ardından WikiLeaks’in yeniden yayımladığı CIA raporları, ülkenin ABD ve iş birlikçileri eliyle nasıl soyulduğunu bir kez daha gündeme getirdi.

Belgelere göre işgalin zirve yaptığı yıllarda hem ABD ordusu hem de atadığı yöneticiler milyarlarca doları Afganistan üzerinden kaçırıp dışarıda akladılar.

WikiLeaks, 2010 yılında sızdırdığı ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Afganistan’daki yolsuzluk sistemini ifşa eden raporlarını yeniden gündeme getirdi. Belgelere göre, Afganistan’da elde edilen yasa dışı gelir, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) aklanıyor ve ABD de bu duruma göz yumuyor.

Afganistan’ın son Devlet Başkanı Eşref Gani’nin de yanında 164 milyon dolarla BAE’ye kaçtığı iddia edilmişti. Sadece yozlaşmış Afgan yöneticilerin değil, ABD ordusunun da Afganistan’da değeri 1 trilyon dolara yaklaşan “yanlış” harcamalar yapması dikkatlerden kaçmadı. Belgeler, Afganistan’da amacın savaş değil ekonomik talan olduğunu ortaya koydu. Bu harcanan paralar Afgan Halkının yaşam kalitesini yükseltebilirdi, bunlar yapılmadı.

İKİ KALEMDE 725 MİLYON DOLAR

ABD resmî belgelerinde yer verilen harcamalara göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın 2008 yılında Afgan hükûmeti için G222 tipi 20 kargo uçağını 549 milyon dolara ihale ettiği belirtiliyor. Ancak uçaklar satın alındıktan sonra güvenilmez oldukları gerekçesiyle Kabil Havaalanı’nda hurdaya çıkartılıyor. Yine ABD tarafından ihalesi yapılan Gardez kenti ile Host vilayeti arasındaki 101 kilometrelik yol için 176 milyon dolar harcandığı, yol tamamlandıktan bir ay sonra yapılan incelemelerde, yolun tamamen kullanılamaz halde olduğu ortaya çıktı.

BÜYÜKELÇİDEN AL HABERİ

Afganistan’da dönemin ABD Büyükelçisi Karl Eikenberry’nin raporları da ülkedeki sermayenin çoğu zaman Kabil’den Dubai’ye gönderildiğini ortaya koydu. Raporlara göre, dönemin Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin kardeşi Mahmut Karzai ve Başkan Yardımcısı Muhammet Fehim gibi nüfuzlu kişiler kuryelik yapıyor ve parayı yurt dışına çıkarıyor. Eikenberry’nin raporunda, “Uyuşturucu kaçakçıları, yolsuzluk yapan hükümet yetkilileri ve yasal işletmeciler, Afganistan’dan milyonlarca doları çıkarmaya bakıyor” ifadelerine yer verildi ve ABD, ülkedeki yolsuzluk faaliyetleri hakkında bilgilendirildi.

SAHTE ŞİRKETLER ÜZERİNDEN KREDİ

Yayımlanan belgelerde, ülkedeki yolsuzluk faaliyetlerinin ülke ekonomisine verdiği büyük zarar da gün yüzüne çıktı. Belgelere göre, Kabil Bankası Başkanı Sherkhan Farnood’un da aralarında olduğu bir grup yönetici, bakanlara, yetkililere ve aşiret liderlerine kredi vermek için sahte firmalar kurdu ve bu ağ üzerinden komisyon karşılığında kredi çıkardı. Rapora göre bu yöntemle Dubai’den 35 lüks villaya 160 milyon dolar harcandı.

52 MİLYON DOLARLA YAKALANDI

Sızdırılan CIA belgelerine göre 2009 yılının Ekim ayında, Ahmet Şah Mesud’un küçük kardeşi, dönemin Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Ziya Mesud, 52 milyon dolar nakitle Dubai’ye uçmak üzereyken ABD ve BAE’li yetkililer tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Ancak Mesud, soruşturma yapılmadan para dolu valizlerle serbest bırakıldı ve Dubai’ye girmesine müsaade edildi.

İSVEÇ UÇAK PAZARLAMAK İSTEDİ.

WikiLeaks’in yayımladığı bir diğer belgede ise, İsveç’in, Afganistan’da bombardımanlar düzenleyerek, ürettiği savaş uçaklarının reklamını yapmak istediği ortaya çıktı. 2008 yılında sızdırılan belgelere göre İsveç, JAS-39 Gripen savaş uçaklarını tanıtma amacıyla, Afganistan’da hava saldırıları düzenlemek istedi. Belgelerde, İsveçli yetkililerin, savaş uçaklarını Afganistan’a göndererek hem ülkenin hava kuvvetlerinin tecrübe kazanmasını hem de silah pazarında uçakların reklamının yapılmasını amaçladıkları belirtildi.

Talibanın kontrolüne geçen ülkede terörle mücadele eden ABD’nin harcadığı para 1 Trilyon Dolar oldu. Sonuçta ülkede hem halk mutsuz oldu hem de bu paralar bir avuç isim tarafından çalındı. Ülkenin en önemli zenginliği yeraltı madenlerinin çok olmasıdır ki, en başta da Uranyum yatakları var. Son olarak Çin’in Taliban Hükümeti ile anlaşarak bu madenleri çıkartması da gündemde konuşuluyor.

Afganistan’daki yolsuzluklar Amerika’nın ne kadar yanlış politikalar ürettiğinin en belirgin örneğidir. 2003’te Irak Savaşı, Afganistan işgali ve Suriye Savaşı da başarısızlığın tavan yaptığı ülkeler oldu.

Sonuç mahvolan milletler, öldürülen milyonlarca insan ve harabeye dönmüş ülkeler..

ABD Dünya’nın Jandarmasıymış?

Ne jandarma ama…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.