Azerbaycan Cumhuriyet 18 Ekim 1991 tarihinde SSCB’nin dağılmasının ardından 70 yıl sonra bağımsızlığını kazandı.

Bununla birlikte, bağımsızlığın ilk yıllarında, siyasi iktidar boşluğu olduğu kadar iç savaş tehlikesi de sürüyordu. İlaveten de ordu ve devlet güvenlik teşkilatları da dahil olmak üzere devletin temellerindeki boşluk o dönemin tarihine damgasını vurmuştu. Ermenistan'ın terörist saldırganlığı bağımsızlığını yeni kazanmış Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki hem ekonomik, hem siyasi hem de askeri yapıyı daha da gerginleştiriyordu.

Ülkenin bu zor döneminde Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi birinci sekreteri görevinde olan ve bu görevi 1969-1982 yıllar arasında devam ettirerek, ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi görevlerinde çalışan Haydar Aliyev, 1990 yılında Moskova'ya KGB'deki görevinden istifasını sunmasının ardından, Nahçıvan'da 1991-1993 yıllarında SSCB Bakanlar Kurulu'nun ilk başkan yardımcısı olarak atandı.

Nahçıvanın kurtuluşu için fedakarlık örnekleri gösteren Özerk Cumhuriyet Yüksek Meclisi başkanı Haydar Aliyev olmuştur.

Dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebülfez Elçibey'in davetiyle 15 Haziran 1993'te Haydar Aliyev, Azerbaycan’a geldi ve Cumhuriyetin Yüksek Sovyeti'nin başkanlığına seçildi.

Böylece 15 Haziran günü Azerbaycan tarihine "Ulusal Kurtuluş Günü" olarak girdi.

Bu vesile ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 15 Haziran Milli Kurtuluş gününü kutlarım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.