Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Memmed Emin Resulzade rahmetle anıldı

İstanbul'da KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörlüğü, Türk Ocakları Ümraniye Şubesi, AGİH STP kuruluşunun el birliğiyle ve "Zengezur Perspektifinde Karabağ'dan Türk Dünyası'na" başlığında bir konferans düzenlendi.

Bu konferans programında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu merhum "Memmed Emin Resulzade" de doğumunun 140. yıldönümü vesilesiyle rahmetle anıldı.  

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.   

Türk Ocakları Ümraniye Şubesi Başkanı Selim Ekşioğlu, Pakistanlı Siyaset Bilimci Sami Ullah,  Türk Ocağı Gençlik Kolları Başkanı Yakup Demirci'nin birer selamlama konuşmalarından sonra,  KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörü Dr. Elvin Abdurahmanlı, "Zengezur Perspektifinde Karabağ'dan Türk Dünyası'na" ve yine "Memmed Emin Resulzade'nin Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Kuruluşundaki Rolü" başlıklı sunumlarda bulundu.

 Dr. Elvin Abdurahmanlı Memmed Emin Resuldaze hakkındaki bu konuşmasında şunları söyledi;

"Demokratik Azerbaycan  Cumhuriyetinin bağımsızlığın sembolü olan ve slogan haline gelen "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" kelimesinin sahibi Memmed Emin Resulzadenin doğumunun 140. Yılı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin kararıyla ülke genelinde kutlanmaktadır. Memmed Emin Resulzade modern Azerbaycan Cumhuriyetinde milli kimliğin, oluşmasında oynadığı önemli rolü ile, ülkenin bağımsızlığı ve toplumun aydınlanması, halkın çağdaş bir toplum olması için yaşamı boyunca yaptığı çalışmalarla Azerbaycanın tarihinde derin izler bırakarak gelecek nesillere yön vermiştir.

Azerbaycanın ilk Cumhurbaşkanı olan Memmed Emin Resulzadeye göre modern Azerbaycan kimliğinin oluşumunda 3 faktör rol oynamaktadır.

Bu faktörler aşağıdaki şekildedir:

a) Coğrafi amil- Vatan

b) Etnografik amil- Millet

c) Manevi amil- Kültür (faktör)

M. Emin Resulzade, 'Türkleşmek, lslamlaşmak ve Muasırlaşmak' tezi gibi formüle ettigi medeniyet kavramının da müellifidir.

Resulzade ve yol arkadaşları 1918 yılında Milli Konseyi oluşturarak, 28 Mayıs 1918 tarihinde Tiflis'te Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan ettiler../.."

Konferansta "Zengezur Perspektifinde Karabağ'dan Türk Dünyası'na" başlığı ile ilgili panel de gerçekleştirildi. Panelde Zengezur koridorunun bölgenin ekonomik açıdan barış ve istikrarın sağlanması açısından önemli olduğu ifade edildi. Programa Azerbaycan, Türkiye, Pakistan ve Güney Azerbaycanlı Katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Katılımcıların soru ve cevaplarından itibaren de proğram sona erdi.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.