Nilüfer Kent Tiyatrosu deneyimlerini paylaştı

BURSA  ARENA / Haber Merkezi

Nilüfer Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, oyun yazarı ve yönetmen Ebru Nihan Celkan ve oyuncular, Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ni ziyaret ederek öğrencilerle buluştu. Öğrencilere deneyimlerini anlatan Daltaban ve Celkan tiyatro ve oyun yazarlığı hakkında kariyer planları için öğütler de verdi.

Nilüfer Kent Tiyatrosu, Mudanya’da bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde örnek bir etkinliğe imza attı. Nilüfer Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, oyun yazarı ve yönetmen Ebru Nihan Celkan ve oyuncuların katıldığı etkinlikte tiyatroya bakış açısı, oyun yazarlığı ele alındı. Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Ayhan Helvacı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncularının da katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Dr. Tülay Akgül yaptı.

Söyleşide ilk olarak söz alan oyun yazarı ve yönetmen Ebru Nihan Celkan yeni metin yazarlığı üzerine görüşlerine değinerek, “Yeni metin meselesini birkaç açıdan önemsiyorum. Yeni metin sayısı artıyor ve bu sevindirici bir durum. Beni konuşmadıklarımız yazmaya itti. Bu coğrafyada konuşulmayan çok şey var. Sustuklarımız üzerinden oyun yazarlığına yöneldim. Yabancı dilim de iyi olduğu için çok farklı dillerde ve kültürlerde eser izledim. Biçim meselesi de çok önemli yazılarda. Kendi yürüdüğüm yola bakarsam yazmaya devam etmek gerekir. Mükemmel diye bir şey yok. Sustuklarımızı yazmak için motivasyona gerek yok” dedi.

Nilüfer Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban da Türkiye’de yazarlık ve eleştirmenlik konusunda problem olduğunu ifade etti. Alternatif üretmenin her alanda gerekli olduğunu belirten Daltaban, “Mevcut olana yeni bir bakış açısı getirmek alternatiftir. Yazarlık ve tiyatro içinde alternatif geliştirmek iyi bir motivasyon olabilir. Sanat ve kültür politikaları yazarı, yönetmeni, oyuncuları kısaca sektörün tüm ilgililerini etkiler. Tiyatro ve sahne bence özgür olmalı. Yurt dışında devletler tiyatro ve sanata inanılmaz teşvikler destekler veriyor. Onun için bu kadar öndeler. Oyuncu ve yazarın kafası rahat olursa izleyeni de oyunun içine çeker ve ortaya çıkan ürün çok daha kaliteli olur” dedi.

Söyleşide oyuncular da söz alarak deneyimlerini aktardı. Öğrenciler de sorular sorarak merak ettikleri hakkında fikir sahibi oldu. Söyleşi sonunda Ebru Nihan Celkan, Mitos Boyut yayınlarından çıkan toplu oyun kitaplarını, günün armağanı olarak öğrencilere imzalayarak hediye etti.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.