Rusya ve Ermenistan işbirliği yaparak Azerbaycan'a gözdağı veriyorlar

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, 23 Temmuz 2020 tarihinde Rusya ile Ermenistan’ın ortak bölgesel hava savunma sistemi tatbikatı yaptığını açıkladı. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar ve Birleşik Azerbaycan Teşkilatı YK Başkanı Agil Semedbeyli, yapılan tatbikatı Kırım Haber Ajansı’na (QHA) yorumladı.

Ermenistan ile Azerbaycan ile 12 Temmuz 2020 tarihinde alevlenen çatışmaların ardından, bölgede Ermenistan’ın Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri unsurlarına yönelik saldırıları devam ediyor. Azerbaycan ordusunun bölgede Ermenistan silahlı unsurlarına geçit vermemesi ve dünya ülkelerinin Azerbaycan’a desteğinin artması üzerine, Ermenistan’ın sözde gövde gösterisi yapmak amacıyla Rusya ile hava savunması tatbikatı yapması dikkat çekti. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan tatbikatın amacının, “keşif ve silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı mücadele yöntemlerinin incelenmesi” olduğu öne sürdü. Azerbaycan’ın Türkiye’den alınan SİHA’larla Ermenistan’a üstünlük kurduğu dönemde bu tatbikatın yapılması ise Ermenistan’ın çekincelerini kanıtlar nitelikte oldu.

“RUSYA ERMENİSTAN’I ASKERİ ÜS OLARAK KULLANIYOR”

Rusya’nın Ermenistan’ı, Azerbaycan topraklarında yarattığını ve Ermenistan’ın bu bölgede askeri bir üs olarak kullanıldığını vurgulayan Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı Gambar, şöyle konuştu:

“İlk önce iki konuya dikkat etmek lazım; birincisi zaten Ermenistan Rusya’nın Güney Kafkasya’da Azerbaycan Türk topraklarında yarattığı bir devlettir ve Moskova’ya bağlı bir devlettir. İkincisi son döneme -1991 yılından bu yana bağımsızlık dönemine dikkat edersek, Güney Kafkasya’daki bağımsız cumhuriyet devletlerine dikkat edersek, bölgede Rusya’nın üssü olan yegane devlet Ermenistan’dır. Elçibey iktidarı döneminde Azerbaycan devleti Rusya askerini topraklarının dışına çıkardı. Mayıs 1993’te Elçibey iktidarının kararı ile Azerbaycan’da Rus askeri kalmadı. Bu yönüyle Azerbaycan sadece Güney Kafkasya’da değil sadece Sovyetler Birliğinde değil Doğu Avrupa’da da Rus askerlerini ülkesinden çıkaran ilk devletti. Gürcistan’da Rus ordusu uzun yıllar yerini korudu yalnız son yıllarda Saakaşvili (Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı, eski Odesa Valisi Mihail Saakaşvili) döneminde Rus ordusu Gürcistan’dan çıkarıldı. Ermenistan’da da Rus askeri çıkarılmadı aksine Rusya ile Ermenistan arasındaki birlik daha da güçlendirildi.”

“RUSYA GÜNEY KAFKASYA’YI KONTROLÜNDE TUTMAK İSTİYOR”

Gambar, yapılan tatbikatın amacının Rusya’nın Güney Kafkasya’yı kontrol altında tutmak istediğinin göstergesi olduğunu belirterek,“Rusya’nın dediğim gibi Ermenistan’ın Gümrü şehrinde askeri üssü bulunuyor ikincisi Ermenistan’ın özellikle Türkiye ve İran sınırlarını Rus askeri koruyor. Üçüncü olarak Rusya ve Ermenistan’ın askeri bir birleşmesi var yani askeri üssün dışında Rus ve Ermeni askerlerinin birlikte olduğu bir kurum var. Dördüncü olarak Kolektif Tehlikesizlik Mükavile Teşkilatı (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü KGAÖ) diye Rusya’nın 1991 yılından sonra kurduğu bir ittifak bulunuyor. Bu ittifakta birkaç Sovyet ülkesi ve Ermenistan’da yer alıyor. Önemli bir kurum değil ancak Moskova bu şekilde kendi askeri müttefikleri olduğunu dünyaya göstermek istiyor. Bu açıdan bugün de Rusya ve Ermenistan arasında askeri ilişkilerin devam etmesi birlikte talimler yapması beklenen bir şeydir. Yani Rusya Güney Kafkasya’yı kendi kontrolünde tutmak istiyor ve bunun için elindeki en güçlü aletlerden birisi maalesef Ermenistan cumhuriyetidir.” diye konuştu. (Kaynak: QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.