Rus savaş uçakları, Karadeniz'de ABD İHA'sını düşürdü!

ABD ordusu, Rus ordusuna ait 2 Su-27 tipi savaş uçağının Karadeniz'deki uluslararası sularda bir MQ-9 Reaper tipi İHA'yı düşürdüğünü duyurdu.

Karadeniz üzerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürlüğüne ait olan MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı (İHA), iki Rus Su-27 savaş uçağı tarafından düşürüldü. Rus uçağı, ABD ordusuna ait olan insansız hava aracının pervanesine zarar verdi ve ardından İHA, Karadeniz'e düştü. Olayın hemen ardından, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) açıklama yayımladı.

ABD'DEN RUSYA'YA NOTA

ABD Dışişleri Bakanlığı, olayın duyulmasının ardından Rusya Büyükelçisini çağırarak nota verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bir ABD insansız hava aracının düşürülmesine neden olan bu tehlikeli, profesyonelce olmayan müdahaleyle bağlantılı olarak güçlü protestomuzu iletmek için doğrudan Rus tarafıyla üst düzeyde iletişim kuruyoruz" açıklamasını yaptı.

Ayrıca ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lyn Tracy de ABD tarafından yapılan protestoyu Rusya Dışişleri Bakanlığına iletti.

ABD'Lİ GENERALDEN AÇIKLAMA

ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, İHA'nın Karadeniz'deki rutin operasyonlardan birisini yürüttüğünü ve uluslararası sularda hareket ettiğini kaydetti.

Hecker, MQ-9’un düştüğünü ve kaybedildiğini ifade ederken, saldırıyı yapan Rus pilotun bu davranışı ile kendisinin de düşme tehlikesi geçirdiğini kaydetti. ABD’li General Hecker, “ABD ve müttefik hava araçları uluslararası hava sahasında operasyon yürütmeye devam edecek ve Rusya’ya operasyonlarını profesyonel ve güvenli bir şekilde yapması çağrısında bulunuyoruz”  ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, İHA'nın güya işgal altındaki Kırım'a yaklaşması nedeniyle düşürüldüğünü kaydetti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.