150

Pakistan'daki bir camide meydana gelen patlamada 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Şehir yetkililerinin açıklamasına göre, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da cuma namazı sırasında bir camide meydana gelen patlamada en az 31 kişi hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı.

Polis yetkilileri, bir intihar bombacısının şehrin Tarlai bölgesindeki Şii camisinin kapılarına yaklaştıktan sonra bir düzeneği patlattığını söylerken, görgü tanıkları BBC'ye patlamadan önce silah sesleri duyulduğunu belirtti.

Hastanelere yaralılar gelmeye başlayınca acil durum ilan edildi ve kan bağışı çağrısı yapıldı.

Olayı kınayan Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, kapsamlı bir soruşturma başlatılması ve saldırının arkasındaki kişilerin derhal tespit edilmesi çağrısında bulunarak "derin üzüntü" duyduğunu ifade etti.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda, "masum sivilleri hedef almak insanlığa karşı bir suçtur" derken, Savunma Bakanı Khawaja Asif ise saldırının arkasında Hindistan ve Afganistan'ın olduğunu öne sürdü.

Asif, sosyal medya paylaşımında saldırganın Afganistan'a gidip geldiğinin "kanıtlandığını" ve "Hindistan ile Afganistan arasındaki iş birliğinin ortaya çıktığını" söyledi.

Asif'in ifadesine göre, saldırgan güvenlik görevlileri tarafından uyarıldıktan sonra ateş açmış ve bombayı patlatmıştır.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı ve can kayıpları için başsağlığı dileklerini iletti, saldırıyla ilgisi olabileceği yönündeki suçlamaları ise "asılsız" olarak nitelendirdi.

'Eğildik - sonra bir patlama oldu'

AFP via Getty Images 6 Şubat 2026'da İslamabad'daki bir camide meydana gelen patlamanın ardından bir adam yaralı bir çocuğu hastaneye taşıyor.
AFP via Getty Images 6 Şubat 2026'da İslamabad'daki bir camide meydana gelen patlamanın ardından bir adam yaralı bir çocuğu hastaneye taşıyor.AFP aracılığıyla Getty Images

Patlamada yaklaşık 170 kişi yaralandı ve kan bağışı çağrısı yapıldı.

Zaheer Abbas, Haticetül Kübra Camii'nde namaz kılarken ilk kez kurşun seslerini duydu.

"Bundan sonra eğildik ve yere kapandık, ardından bir patlama oldu," diye anlattı BBC Urdu'ya. "Daha sonra her yerde yaralı insanlar yatıyordu."

Olayın ardından camiden gelen fotoğraflarda, yerlere saçılmış ayakkabılar, kırık camlar ve enkazın arasında oturan insanlar görülüyor.

Patlamanın ardından "bilincini kaybettiğini" söyleyen Abbas, acil servis ekipleri tarafından enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı ve kısa süre sonra taburcu edildi.

"Neyse ki, ciddi bir yara almadım," dedi.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın Tarlai Kalan bölgesinde bulunan bir camide meydana gelen patlamanın yerini gösteren bir harita. Üst panelde İslamabad ve komşu Rawalpindi'nin daha geniş bir harita görünümü yer alırken, alt uydu görüntüsü patlamanın tam yerini İslamabad'ın merkezinin güneydoğusunda ve Rawalpindi'nin doğusunda gösteriyor.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın Tarlai Kalan bölgesinde bulunan bir camide meydana gelen patlamanın yerini gösteren bir harita. Üst panelde İslamabad ve komşu Rawalpindi'nin daha geniş bir harita görünümü yer alırken, alt uydu görüntüsü patlamanın tam yerini İslamabad'ın merkezinin güneydoğusunda ve Rawalpindi'nin doğusunda gösteriyor.

Caminin bekçisi ve aynı zamanda yan binada oturan Syed Ashfaq da silah seslerini duydu ve yardım etmek için camiye doğru koşmaya başladı.

"Ben oraya vardığımda patlama çoktan olmuştu," diye anlattı BBC'ye. "Her yerde cesetler vardı, bazılarının kolları, bazılarının bacakları kopmuştu. En ağır yaralıları kendi aracımızla hastaneye götürdük."

İslamabad Vali Yardımcısı Irfan Memon, X'te yaptığı açıklamada ölü sayısının 31, yaralı sayısının ise 169 olduğunu belirtti.

Yerel hastanelerden gelen fotoğraflarda, yaralıların özel araçlar ve ambulanslarla getirildiği görülüyor; AFP haber ajansının bir fotoğrafçısı ise hastaneye düzinelerce insanın geldiğini gördüğünü söylüyor.

Başkentte saldırılar nispeten nadir olsa da, Kasım ayında bir adliye binası önünde meydana gelen patlamada 12 kişi hayatını kaybetti. Patlamada 27 kişi de yaralandı.

Cuma günü meydana gelen patlama, Belucistan eyaletinde düzenlenen eşgüdümlü saldırılarda 58 sivilin hayatını kaybettiği bir haftalık şiddet olaylarının ardından geldi.

Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) isyancı grubu saldırıların sorumluluğunu üstlendi. On yıllardır bölgede isyanla mücadele eden ordu ise karşılık olarak 200'den fazla militanı öldürdüğünü açıkladı.

Bağımsız bir düşünce kuruluşunun yayınladığı yeni bir rapora göre, geçen yıl Pakistan'da son on yıldan fazla süredir yaşanan en ölümcül yıl oldu; çatışmalarla ilgili ölümler %74 arttı ve bu ölümlerin yarısından fazlası militanlardan kaynaklandı.

Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (PICSS), Pakistan'daki şiddet olaylarında 2024'teki 1.950'den 3.413'e yükselen ölüm sayısının yanı sıra 2.138 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

BBC News / London

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
150