Gazze’nin kuzeyindekiler açlıktan yemek zorunda kaldıkları hayvan yeminin bitmesinden korkuyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşı 142. gününe girerken, insani kriz hızla ve tehlikeli bir şekilde derinleşiyor.

Dünya Gıda Programı (WFP), çocukların yüzde 90’ının yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu yönündeki uyarıların ardından, Gazze nüfusunun dörtte birinden fazlasının gıda kaynaklarının tükendiğini vurguladı.

Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde durum daha trajik hale gelse de, gıda sıkıntısı, temiz su ve tıbbi hizmet kıtlığı nedeniyle kuşatma altındaki Gazze’nin kuzeyinde sakinlerin çektiği acılar iki kat artıyor.

Burada hiçbir yardım alamayan 800 bine yakın vatandaş kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, birçoğu hayatta kalabilmek için un elde etmek amacıyla hayvan yemi öğütme yoluna başvuruyor. Ancak bu tahılların stokları hızla azalıyor.

ntytt6um

Gazze’deki Deyr el-Balah’taki çocuklar yemek bekliyor (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, Gazze Şeridi’ndeki Filistin Kızılayı Sözcüsü Raed en-Nims, açlık ve gıdaya erişim eksikliği nedeniyle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda ölümlerin yaşandığını bildirdi.

Nims, AWP’ye verdiği demeçte şunları söyledi;

İsrail ordusu gıda, sağlık ve hatta yardım malzemelerinin Gazze ve kuzeyine ulaşmasını engelliyor. Suya, yiyeceğe ve tedaviye erişimde sorun yaşanıyor ve dolayısıyla uygulanan açlık politikası sonucunda özellikle çocuklar ve bağışıklığı zayıf olanlar arasında ölüm riski artıyor. Bir dönem ortalama tır girişi 80’di ve biz bu trajik duruma ve hasarın boyutuna göre sayının artırılmasını talep ettik. Ancak aksine azaldı ve son dönemde yardım tırı sayısında düşüşe tanık olduk.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki insani durumu daha da zorlaştıran şey, İsrail ordusunun yaptığı denetimlerin yanı sıra Gazze’ye giren yardım miktarı ve türlerinin de kontrol edilmesi.

Nims, bazı günler 30’dan az yardım tırının girdiğini, bazı günlerde ise hiç girmediğini söyledi.

Daha kötüye gidiyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Kazım Ebu Halaf ise, Gazze Şeridi’ndeki durumun her düzeyde ‘kötüden çok daha kötüye’ gittiğine dikkat çekti.

Ebu Halaf, AWP’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Hastaneler olması gerektiği gibi çalışmıyor ve UNRWA’ya bağlı 22 tıp ve sağlık merkezinden yalnızca 6 veya 7’si çalışıyor. Gazze ve kuzeyinde durum trajik ve oradan güncel bir bilgi gelmiyor. Bu bölgelere erişim büyük bir zorluk haline geldi ve tüm veriler bu bölgelerde kıtlığın görülmeye başladığını gösteriyor. Gelen yardım yeterli değil ve Ocak ile Şubat ayları arasında kuzeye 61 yardım girişiminde bulunuldu ve biz sadece 12 kez, yetersiz miktarda yardım getirmeyi başardık.

dsfeb tgnr

Gazze’deki Deyr el-Balah’taki çocuklar yemek bekliyor (EPA)

Dünya Gıda Programı, Gazze’de güvenli ortam sağlanana kadar kentin kuzeyine yönelik gıda yardım sevkiyatını askıya aldığını duyurdu.

Geçtiğimiz Salı günü yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nin kuzeyine yönelik sevkiyatı durdurma kararı kolay alınmadı. Bunun oradaki durumun daha kötüleşeceği ve daha fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geldiğini de biliyoruz” denildi.

Gazze sakinlerinden Muhammad Ghoul ise şu ifadelerle yaşadıkları sıkıntıyı anlattı;

Yorulduk ve bunların hepsi bedenimizde açıkça görülüyor. Tahılımız bitti, unumuz ve pirincimiz bitti, hayvan yemi bile kalmadı. Maruz kaldığımız bunca ‘öldürme yöntemi’ karşısında ne yapacağız? Öldürme, açlık, yıkım, kuşatma ve soğuk. Bu, Gazze’nin kuzeyinde yaşadıklarımızın sadece küçük bir kısmı.

rtb

Gazze Şeridi’nde kıtlığın büyüyeceğine dair endişeler artıyor (EPA)

Bir diğer Gazze sakini Ebu Ala ise, “Yiyecek bir şey kalmadı. Biz açlığa dayanabiliriz de, bir veya iki gününü tek öğün yemekle geçiren çocuklarımıza ne diyeceğiz? Onları bombardımanda kaybetmezsek açlık yüzünden kaybedeceğiz. Dünya harekete geçmek için neyi bekliyor?” dedi.

Gazze’nin kuzeyinden bir diğer vatandaş İman Ubayd ise şunları söyledi;

Bu hayat artık kolay değil. Artık unumuz ya da yiyeceğimiz yok. Çocuklarımızı beslemek için hayvan yemi öğütmeye başladık. Pirincin fiyatı savaş öncesinin beş katına çıktı ve artık satın alamıyoruz. Buğday unu eksik. Mısır ve arpa ununun bile fiyatı arttı. Artık hayvanların yemediğini yiyoruz.

Vatandaş Alaa el-Kudra da, dünyaya Gazze Şeridi’ndeki ablukayı hızlı bir şekilde kırma ve açlık nedeniyle çok sayıda ölümün önlenmesi için yardım sağlama çağrısında bulundu.

Kudra, “Yiyecek bir şey bulamıyoruz. Her şey tükendi. İki, üç günde bir öğün yiyebiliyoruz. Bir felaketin eşiğindeyiz ve dünya bunu izlemekle yetiniyor” diye ekledi.

fgr n

Filistinliler yardım tırıyla gelen unları taşıyor (Reuters)

Gazzeli çocuk Ahmed Abu Udeh ise, en büyük dileğinin dünyadaki diğer çocuklar gibi yemek yemek olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti;

Böbrek hastasıyım. Gıdaya ve tedaviye ihtiyacım var. Ancak bunlardan biri yok. Açlıktan ölmek istemiyorum. Günler geçiyor ve ben sadece tek öğün yiyorum. Yorgunum ve sadece yemek yemek istiyorum.

Gazze’deki hükümetin medya ofisi, kuzey bölgesi başta olmak üzere Gazze Şeridi’nde kıtlığın kötüleştiği uyarısında bulunarak, yüz binlerce çocuk ve kadının ölümüne yol açabilecek bir felaket konusunda uyarıda bulundu.

Ofisin açıklamasında, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nde savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana kıtlığa yol açan bir açlık ve susuzluk politikası uygulamaya başladığı belirtildi.

Buna ek olarak, hala Gazze’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 800 bin vatandaşın yaşadığı trajik durum ve zor koşullar göz önüne alındığında, günde 600 yardım tırının kuzeye, 700 yardım tırının da Gazze’ye girmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Gazze’deki sorun sadece yiyecekle sınırlı değil, içme suyu da eksik.

Beyt Lahya’dan Ebu Mahmud, “Çoğumuz kirli su içtiğimiz gibi, güvenli içme suyuna ulaşmak şans işi. Su bulmak için kazmak zorundayız” dedi.

Ebu Mahmud, “15 günde bir su alıyoruz, yiyecek ve su kıtlığından dolayı çocuklarımız hastalıklarla boğuşuyor. Bombardımanda ölmeyenler açlıktan ölecek” diye ekledi.

Gazze / Şarku'l Avsat Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.