Covid sonrası koku bozukluğu olanların alzheimer riski artabilir

Covid-19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzman görüşler salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, covid-19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlettiğine işaret ediyor.

Bazı hastaların MR sonuçlarında beyin hacimlerinin 4’te 1 oranında küçüldüğünü tespit ettiklerini belirten uzmanlar; ileri yaşta bunama rahatsızlığı, Alzheimer ve altta farklı hastalıkları olan bireylerin risk altında oldukları için daha çok korunmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

"Normalde Lewy cisimcikli Demans ya da Parkinson ve Alzheimer'ın erken döneminde de koku bozukluğu görülüyor. Dolayısıyla covid hastalarında da koku bozukluğu erken dönemde görülebiliyor. Koku bozukluğu olan covid olmayan covid hastalarının karşılaştırıldığı pek çok çalışma var zihinsel tutulum açısından. Bu çalışmalardan bir kısmının sonuçlarına göre, Nörodejeneratif hastalıklar, yani Alzheimer grubu hastalıklara benzer şekilde bir beyinde bir süreci tetiklediği düşünülüyor."

Alzheimer'ın çok hızlı ilerlemesine yol açıyor

Halk tv'de yer alan hebre göre, bu salgına yakalanan her birey değil ama bazı bireylerde beyin tutulumu gerçekleşerek “Covid-19 bazı insanlarda hastalığa bağlı kırgınlık, yorgunluk, bitkinlik ve halsizliğe neden olmasının yanında doğrudan beyne de etki edebiliyor. Özellikle insanlarda zihinsel yavaşlamaya neden olabilir. Bazı Alzheimer hastaları, covid-19 geçirmelerine rağmen sonrasında rahatsızlıkları çok hızlı bir şekilde ilerledi. Bu salgının bunamaya yatkın insanlarda zihinsel fonksiyonları hızlı bir şekilde gerilettiğine yönelik veriler var. Alzheimer hastalarının daha çok risk altında olduğu ve o yüzden Alzheimer hastalarının daha dikkatli olması gerektiği belirtiliyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.