Bağımsız Ukrayna'nın ilk lideri Leonid Kravçuk 88 yaşında hayatını kaybetti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, 88 yaşında hayatını kaybetti. Kravçuk, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından kurulan Ukrayna Cumhuriyeti’nin ilk lideriydi.

Kıyiv Belediye Başkanı Vitaliy Klıçko, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı olan Leonid Kravçuk’un bugün 88 yaşında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Vitaliy Klıçko sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kravçuk’un hayatını kaybettiğini duyurdu. Kravçuk, Ukrayna’nın Rusya ile savaştığı bir dönemde Kravçuk’un mirasının önemine dikkat çekerek, “İnsanı lider yapan üç şey vardır. Yetenek, güçlü karakter ve bilgi. Bütün bunlar, egemen devletimizin tarihine yasal olarak seçilen ilk lideri olarak giren Leonid Kravçuk’un tipik özelliğiydi” açıklamasını yaptı.

4172_zaika

BAĞIMSIZ UKRAYNA’NIN İLK LİDERİ LEONİD KRAVÇUK VE UKRAYNA’NIN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETMESİ

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (USSC) Verhovna Radası 16 Temmuz 1990 tarihinde , Ukrayna’nın kendi anayasasının hukuki temelini oluşturacak Ukrayna Devlet Egemenliği Deklarasyonunu kabul etti. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin 12 Haziran’da ve Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin 23 Haziran’da kabul ettikleri egemenlik deklarasyonlarının ardından, Ukrayna’da kabul edilen deklarasyonda, Ukrayna “Bölge sınırları içerisinde egemen, bağımsız, bütün, bölünmez ve dış ilişkilerde eşit haklara sahip bir devlet” olarak ilan edildi.

“Yasalar önünde aynı haklara sahip, milliyeti, cinsiyeti, dini, eğitim düzeyi, siyasi görüşü, mesleği, sosyal konumu ve mal varlığı gözetilmeksizin tüm vatandaşların oluşturduğu Ukrayna halkı” ibaresini getiren söz konusu deklarasyonda aynı zamanda Ukrayna halkının ekonomik, bilimsel, kültürel, dini bağımsızlığı da ilan edildi.

Bunun yanı sıra deklarasyonda tarafsız bir ülke statüsü tercih edilirken, herhangi askeri bloka girmeme ve nükleer silahların kullanım, üretim ve alımından vazgeçme prensibine bağlılık mecburiyeti getirildi. Buna rağmen USSC Verhovna Radası’nın bağımsızlığını ilan etme yetkisine sahip olmamasından dolayı Ukrayna’nın egemenliği uluslararası düzeyde kabul edilmemişti.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

24 Aralık 1991’de ikinci kez Ukrayna Bağımsızlık Bildirisi kabul eden USSC Verhovna Radası, bildiriyi referanduma taşıdı. 1 Aralık 1991’de sandık başına giden Ukrayna halkı yüzde 90,32 oranında bağımsızlığı destekledi ve aynı gün yüzde 61,6 oyla ilk Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk’u seçti. 16 Temmuz 1990 Ukrayna Devlet Egemenliği Deklarasyonu, 24 Aralık 1991 Ukrayna Bağımsızlık Bildirisinin temelini oluşturuyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.